logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EHH3634F9K - pola grzewcze działają odwrotnie

Oberon 27 Lis 2024 12:49 432 4
REKLAMA
  • #1 21322073
    Oberon
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam,
    Naprawiałem płytę indukcyjną Electrolux EHH3634F9K (problem był w strzelaniu i nie grzaniu pol ....VIPER 17L wymieniłem na nowy oraz profilaktycznie wymieniłem P6KE150A na nowe ) no i zadziałała ale po złożeniu okazało się że:
    pola po prawej grzeją jak maja garnek na odpowiednim lewym polu i vice versa (grzać już grzeje poprawnie wiec wydaje mi się ze zamieniłem kable albo źle podłączenie pod siłę) .

Kuchenkę podłączyłem "na krótko" pod gniazdo siły żeby tylko przetestować, Sprawdziłem i w złączu ściennym(4 bolców) mam L1, L2, L3 oraz N. Podłączyłem w ten sposób, że L1 i L2 podłączone oraz do N i GND do tego bez fazy,
    Zastanawiam się gdzie popełniłem błąd ... jedyne obiekcje mam do kolejności złączy zaznaczonych czerwono na zdjęciu:
    Zbliżenie na wewnętrzną płytkę drukowaną płyty indukcyjnej Electrolux z zaznaczonymi na czerwono złączami.

ale wolę sie upewnić nim zajrzę do środka jeszcze raz
    dzieki za informacje
    pzdr
  • REKLAMA
  • #2 21322084
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3325
    Pola mają czujniki. Mogłeś je zamienić. Dwa na zdjęciu odłączasz cewki od inwertera czasem tu się nie pomyliłeś?
  • REKLAMA
  • #3 21322120
    Oberon
    Poziom 15  
    >>21322084
    Co do pól to zrozumiałbym jakbym pomylił górne (które są podobnej wielkości), ale wykluczam pomylenie pól dużego i małego czyli dolnych - ciężko jest je pomylić. Porobiłem podczas demontażu zdjęcia. Choć teraz widzę, że średnio dokładne. Wydaje mi się, że czujniki komunikują się poprzez te cienkie kable i raczej idą tak jak na zdjęciu.
    Widok z góry na wewnętrzne komponenty płyty indukcyjnej, w tym cewki i przewody.
    PS.

Ok teraz doczytałem na necie co to inwerter = płytka, a co cewka (to pole grzejne). Tak odłączyłem je, ale zrobiłem zdjęcia i podłączyłem tak samo jak było.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21325364
    Barthezz1976
    Poziom 19  
    Ocena: 163
    Te czujniki to są od ciepła resztkowego, czyli od pokazywania na płycie indukcyjnej literki H lub h, jeśli szkło osiągnie odpowiednią temperaturę - pisze to w instrukcji.

Kompletnie też nie rozumiem o co Ci chodzi. Pola z lewego modułu muszą być po lewej stronie i tak samo z prawym modułem.
    Jeżeli dałeś np. z prawego modułu dolne pole na lewą dolną stronę i postawisz garnek na lewą dolną stronę to na panelu pojawi się grzanie na prawym dolnym polu.
  • #5 21328516
    Oberon
    Poziom 15  
    Rozumiem. Po tej informacji sprawdziłem płytki drukowane. Okazało się, że zamieniłem je miejscami. Prawa z lewą i na odwrót. Pola grzejne były dobrze zainstalowane.

Niestety wcześniej wydawało mi się, że temat naprawiłem. Udało mi się nawet wodę zagotować bez jakichkolwiek problemów. Jednak problem znowu powrócił... Nie wiem czy Viper17l się zepsuł albo kupiłem jakieś lipne. Lewy moduł słychać trzask i objawia się to znowu włączaniem i wyłączaniem co chwilę naprzemiennie.

Jakieś pomysły?
REKLAMA