logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux LIV63431BK, TYP 61B4A01AA- Płyta indukcyjna błąd komunikacji, nie działa połowa płyty

Robyn212 21 Sie 2025 22:40 549 9
REKLAMA
  • #1 21641055
    Robyn212
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Cześć, mam problem z płytą indukcyjną Elektrolux. Na początku zaczęło się od nie wykrywania garnka na jednym polu. Po jakimś czasie wyskoczył błąd bodajże E8 22- błąd komunikacji (tak gdzieś doczytałem). Od tamtego momentu połowa płyty (prawa strona przestała działać, lewa działa. Postanowiłem w końcu do niej zajrzeć. Dobrałem się do płyty niedziałającego pola i pierwsze co mi się rzuciło w oczy to spalony rezystor na wejściu zasilania na płytę (na pierwszym zdjęciu zielona strzałka), innych uszkodzeń nie zauważyłem. Posprawdzałem ile powinien mieć Ω i kupiłem nowy 39 Ω/3W.

Wlutowałem, poskładałem płytę, odpaliłem i włączyła się, nie zdążyłem wstawić garnka i się wyłączyła. Włączyłem ponownie i już pokazał się ten sam błąd. Dodatkowo poczułem smrodek. Znowu rozkręciłem płytę i oczywiście spalony rezystor, który wlutowałem. Więc doszedłem do wniosku, że jakiś element dalej musi być uszkodzony. Po drugiej stronie płyty pomierzyłem diody (nie jestem elektronikiem ale wydaje mi się, że jest to mostek). Test diody pokazał spadek napięcia na trzech diodach ok. 0,6V i zamieniając sondy miejscami pokazało przerwę, więc te diody są chyba dobre. Czwarta dioda (na 2 zdjęciu czerwona strzałka) w obu kierunkach pokazała 0V czyli zwarcie, więc musi być trafiona. Dla pewności wykręciłem drugą płytę z lewych pól i tam te diody pokazały przy sprawdzeniu to samo czyli 0,6V i przerwę. I teraz pytanie czy dobrze kminię, że zwarcie na tej diodzie powoduje, że przepala się ten rezystor?
    Zauważyłem też, że te diody na uszkodzonej płycie musiały dostać nieźle po tylku ponieważ ledwo odczytałem z nich oznaczenia (ta część płyty była najczęściej używana). Mają oznaczenie S1M G9ZJ, diody na działającej płycie mają oznaczenie S1M G0AJ i są praktycznie idealne jeżeli chodzi o wygląd.
    Planuje wymienić te cztery diody na uszkodzonej płycie, jakie dobrać te diody?
    Czy mogę coś jeszcze sprawdzić na płycie co mogło polecieć?

Zbliżenie na płytę indukcyjną z zaznaczonym spalonym rezystorem na module zasilania Płytka drukowana z oznaczoną na czerwono diodą przy uszkodzonym obszarze Zbliżenie na płytkę PCB z zaznaczoną uszkodzoną diodą prostowniczą SMD
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21643051
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2312
    Kolego napisz poprawnie nazwę układu szalonego który podałeś.
  • REKLAMA
  • #5 21643551
    Robyn212
    Poziom 16  
    >>21642804 Udało się uruchomić płytę. Wymieniłem wszystkie diody na mostku prostowniczym. Tą co miała zwarcie i pozostałe oraz rezystor na wejściu zasilania. Pomierzyłem też ten scalak o którym wspomniałeś i wszystkie elementy wokół niego, żadnego zwarcia nie było.
    Pozostała jeszcze kwestia nie wykrywania garnka na jednym palniku, była to usterka, która wystąpiła sporo wcześniej. Pytanie od czego zacząć i gdzie szukać problemu.
  • #6 21643562
    Telo
    Serwisant RTV
    Robyn212 napisał:
    Pozostała jeszcze kwestia nie wykrywania garnka na jednym palniku,

Nie pracuje generator lub w obwodzie brak zasilania, trzeba porównać pomiarami elementy z bliźniaczym działającym polem...
    To małe pole masz podłączone do modułu tego, co naprawiłeś, czy do tego drugiego?
    Napisz jaki to jest typ płyty indukcyjnej i jaki typ modułu zdjęcia..
  • #7 21645076
    Robyn212
    Poziom 16  
    >>21643562 Typ płyty z tabliczki to LIV63431BK, TYP 61B4A01AA. Palnik, na którym nie jest wykrywany garnek jest na module, który naprawiałem. Co do typu modułu to raczej będzie ciężko w tym momencie bo płytę musiałem już złożyć, ale może uda mi się coś znaleźć na zdjęciach które robiłem. Na fotkach znalazłem tylko datę i rewizję: 2018_08_29_REV_G
  • REKLAMA
  • #8 21645084
    dawidoo2115
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    No i super, że ożyła! Może, jak tamten rezystor się palił, to uszkodził coś jeszcze w obwodzie tego jednego pola?
  • #9 21645086
    Robyn212
    Poziom 16  
    >>21645084 na tym polu garnki przestały być wykrywane na długo wcześniej przed tą awarią.
  • #10 21645087
    Telo
    Serwisant RTV
    dawidoo2115 napisał:
    No i super, że ożyła! Może jak tamten rezystor się palił to uszkodził coś jeszcze w obwodzie tego jednego pola?

Kolego, nie mieszaj autorowi, nie pisz bzdur, nie ma nic wspólnego. Przeczytaj, co autor napisał: jak uruchomił płytę, to pole już wcześniej nie działało przed tym uszkodzeniem.

Podsumowanie tematu

✨ Płyta indukcyjna Electrolux LIV63431BK, typ 61B4A01AA, miała problem z wykrywaniem garnka na jednym polu oraz błąd komunikacji E8 22, po którym przestała działać prawa połowa płyty. Po rozebraniu wykryto spalony rezystor 39 Ω/3W na wejściu zasilania, który wymieniono, jednak rezystor ponownie się palił, co wskazywało na dalsze uszkodzenia. Wymieniono wszystkie diody mostka prostowniczego oraz rezystor, a pomiary scalaka VIPER27L i otaczających elementów nie wykazały zwarć. Po naprawie płyta uruchomiła się, lecz problem z wykrywaniem garnka na jednym polu pozostał i występował już wcześniej. Dyskusja sugerowała sprawdzenie generatora i porównanie elementów z działającym polem, a także identyfikację modułu odpowiedzialnego za to pole. Wskazano, że uszkodzenie rezystora i diod nie jest powiązane z wcześniejszym problemem wykrywania garnka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA