logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głowica termostatyczna z nietypowym gwintem - gdzie znaleźć zamiennik?

Devet 30 Lis 2024 13:09 960 7
REKLAMA
  • #1 21326349
    Devet
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Cześć,
    straciłem głowicę termostatyczną i mam taki niecodzienny, chyba dość stary gwint:
    średnica zewnętrzna ok. 30mm
    średnica wewnętrzna ok. 29mm
    skok ponad 2,3 - 2,5mm
    odległość do iglicy ok. 4mm

Przeglądnąłem sobie oferty i znalazłem jedynie głowice M30 x 2 ze złą odległością do iglicy. Wymiana zaworu dopiero wchodzi w grę po sezonie grzewczym. Wstępnie usłyszałem, że ciężko dostać taki termostat, ewentualnie nakrętkę i kontakt się urwał. Nie ma głowicy ani telefonu.
    Iglica po naciśnięciu powoduje ściszenie grzejnika, więc chciałbym sobie pomóc i cokolwiek zamontować.

Zdjęcie starych gwintów na rurze w instalacji grzewczej. Zbliżenie na gwintowany zawór grzejnika z przymocowaną miarką. Zawór grzejnika z nietypowym gwintem.
  • REKLAMA
  • #2 21326378
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1675
    Na miarce ze zdjęcia, ewidentnie widać skok 2 mm, więc jest to typowy gwint drobnozwojowy M30x2.
    U mnie jak rozleciała się głowica, to poszedłem z nią do sklepu z armaturą i tam faceta interesowała średnica gwintu. Nowa głowica bezproblemowo zastąpiła starą.
  • REKLAMA
  • #3 21326394
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 941
    gimak napisał:
    więc jest to typowy gwint drobnozwojowy M39x2

Jasne, że tak.
    Przed momentem, jako typowy, typowe.
    Wykonałem u mnie podobne fotki.
    Termostat grzejnika trzymany przez dłoń z widoczną skalą temperatury. Zawór przy grzejniku z miarką metalową. Zdjęcie fragmentu instalacji hydraulicznej z miarą taśmową przyłożoną do zaworu. Zbliżenie na zawór hydrauliczny z metalowym gwintem.
  • #4 21326427
    Devet
    Poziom 6  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Nie mam głowicy, gdyż spółdzielczy hydraulik ją zabrał, miał przynieść i nie odbiera telefonów, tygodnie lecą, a całość to najem.

Wracając do tematu, pomiary wykonałem bez suwmiarki. Dziwni mnie to, że podajecie gwint M39, którego średnica zewnętrzna to 39mm. Zmierzyłem swój jeszcze raz i jego średnica maksymalna ma 35mm, nie ma opcji, aby było więcej. Jeżeli będzie taka potrzeba, zaopatrzę się w suwmiarkę.
  • REKLAMA
  • #5 21326442
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1675
    Devet napisał:
    Dziwni mnie to, że podajecie gwint M39, którego średnica zewnętrzna to 39mm.

Przepraszam, chochlik drukarski, tak to już jest, jak się nie przeczyta przed wysłaniem i wychodzą głupoty - już poprawiłem na 30.
  • #6 21326941
    Devet
    Poziom 6  
    Znalazłem podobny temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3930107.html
    Zakupiłem mufkę 1" i pasuje idealnie. Wobec tego nie jest to gwint M30.
    Źle zmierzyłem w pierwszym poście metrówką. Wobec tego, zostaje mi zakup zaślepki 1" albo przejściówki lub oryginalnego termostatu. Czytam teraz o RTD-N Danfossa ale nic nie ma o dokładnych tego wymiarach.
  • #7 21327554
    torus
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    To jest zawór termostatyczny firmy Valvex i głowicę należy kupić też tej firmy i wszystko będzie pasować.
  • REKLAMA
  • #8 21327592
    Devet
    Poziom 6  
    Dobrze, przejdę się do hurtowni. Czy mogę prosić o więcej szczegółów odnośnie tego Valvexa? Na ich stronie obecnie są dostępne cztery głowice i wszystkie dla M30X1,5.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zamiennika dla głowicy termostatycznej z nietypowym gwintem, którego średnica zewnętrzna wynosi około 30 mm, a wewnętrzna 29 mm. W odpowiedziach zasugerowano, że gwint może być drobnozwojowy M30x2, a także zwrócono uwagę na możliwość zakupu głowicy od firmy Valvex, która pasuje do tego typu zaworów. Użytkownik odkrył, że jego gwint może być inny, ponieważ zakupił mufkę 1", która pasuje idealnie, co sugeruje, że pierwotne pomiary były błędne. W związku z tym rozważa zakup zaślepki 1" lub oryginalnego termostatu, w tym modelu RTD-N Danfossa.
REKLAMA