logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dell 2415 Monitor zalacza i gaśnie po chwili - co może być przyczyną?

tdrozd 01 Gru 2024 00:47 510 3
REKLAMA
  • #1 21327177
    tdrozd
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Uszkodzenia polegają na tym, że monitor się załącza, mignie na chwilę podświetlenie, pojawi się na sekundę menu ekranowe i gaśnie. Sprawdzone kondensatory, sprawdzony zasilacz i panujące na nim napięcia. Z zasilacza wychodzi 18 V i 3,3 V (pewnie on off) napięcia są stale nieruchome. Wyczyszczone wszystkie tasiemki i połączenia. Dioda od zasilania świeci się normalnie, można ją przyciskiem załączyć i wyłączyć. Podany sygnał z komputera nie wybudza monitora. Skoro nie da się wejść i zobaczyć menu, to oczywiste.
  • REKLAMA
  • #2 21327190
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Próbowałeś wykonać prosty test z latarką? Monitor podłączony do komputera, wyświetlony jasny obraz i po zgaśnięciu podświetlenia zaświeć w matrycę latarką. Jeśli treść będzie widać, to oznacza że podświetlenie matrycy jest uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #3 21327203
    tdrozd
    Poziom 12  
    Nie jestem pewien, czy monitor potrafi się automatycznie przełączać się między wejściami. Mój komp nie posiada wyjścia DisplayPort. Korzystam z wejścia monitora HDMI, a z karty za pomocą przejściówki DVI. Ten układ działa na innym monitorze i na TV. Podświetlanie wg mnie działa, bo po załączeniu monitora pojawia się na chwilę menu i widać na ekranie mgiełkę podświetlenia. Menu znika, a mgiełka jest dalej.

Dodano po 1 [minuty]:

Mocne podświetlenie z boku latarka nic nie ujawnia. Mimo prób wybudzenia menu.
  • #4 21328149
    tdrozd
    Poziom 12  
    Udało się naprawić!!
    Uszkodzony, zwarty był kondensator na matrycy, 470n. Wymieniony monitor działa.
REKLAMA