logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary parkiet drewniany jak łatwo polepszyć wygląd?

mirabelka92 02 Gru 2024 02:06 960 16
REKLAMA
  • #1 21328674
    mirabelka92
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Hej,
    proszę o rady, jak można poprawić wygląd starego parkietu bez cyklinowania. Na parkiecie nie ma już lakieru. Myślałam o wyczyszczeniu go płynem "Wiórek", a następnie nałożeniu wosku koloryzującego lub pasty i wypolerowaniu elektryczną froterką/polerką. Co o tym myślicie?

Ps. Proszę darować sobie rady dotyczące cyklinowania, gdybym miała możliwość przeprowadzenia cyklinowania w najbliższym czasie, to nie prosilabym tutaj o radę, tylko wynajęła parkieciarza.
  • REKLAMA
  • #2 21329932
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Wiesz co Kolego? Twoje pytanie jest naiwne. Taka postawa obraża nas wszystkich. Przecież to jest zupełne lekceważenie. Nie podałeś nic co by pomogło komukolwiek zrozumieć problem. Jakieś zdjęcie, opis dokładniejszy czy nawet z jakiego drewna jest ten parkiet. Dlaczego unikasz najlepszego rozwiązania jakim jest cyklinowanie? Jeśli chcesz tanio i bez większego wysiłku to po prostu wyszoruj go porządnie i osusz a potem nawoskuj lub pomaluj. Będzie tanio, prosto i byle jak.
  • #3 21330024
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 585
    Preskaler napisał:
    Wiesz co Kolego?

To koleżanka. ;-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21330090
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    mirabelka92 napisał:
    Hej, proszę o rady, jak można poprawić wygląd starego parkietu bez cyklinowania. Na parkiecie nie ma już lakieru. Myślałam o wyczyszczeniu go płynem "Wiórek", a następnie nałożeniu wosku koloryzującego lub pasty i wypolerowaniu elektryczną froterką/polerką. Co o tym myślicie?

Cyklinowanie polega na usunięciu warstwy parkietu i zrównania jego powierzchni. Jeżeli nie ma lakieru i przebarwień można zrobić tak jak piszesz. Woskowanie to zabezpieczenie drewna tylko na określony czas. Trzeba zabieg ponawiać. Jeżeli są małe przebarwienia można je usunąć wodą utlenioną. Oczywiście robiąc próbę.
    Parkiety w pałacach czy zamczyskach były woskowane. Nie stosuje się lakierowania. Utrzymuje się odpowiednią temperaturę w pomieszczeniu.

Preskaler napisał:
    Dlaczego unikasz najlepszego rozwiązania jakim jest cyklinowanie?

A wiesz co to jest zachowanie powierzchni drewna?
    Preskaler napisał:
    Taka postawa obraża nas wszystkich.

Taaaaaaaaaa.
  • #5 21330179
    mirabelka92
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź. Czy muszę używać wosku do podłóg, czy może to być po prostu wosk do drewna?
  • REKLAMA
  • #6 21330208
    ChuckiTesla
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    mirabelka92 napisał:
    Dzięki za odpowiedź. Czy muszę używać wosku do podłóg, czy może to być po prostu wosk do drewna?

Po pierwsze by stary parkiet doprowadzić do porządku to trzeba go wycyklinować. Woskowanie starego parkietu to jak nakładanie kremu na brudne dłonie. Ten płyn -"Wiórek" to półśrodek.
    Póżniej trzeba odpylić, ja polecam olejowanie. Są specjalne oleje.
    Ja mam parkiet dębowy. Stosuje Sadolin Superdeck Ciemny Dąb.
    W odmienności do wosków powierzchnia nie jest śliska , zachowuje matowy, naturalny wygląd drzewa.
    Przy pierwszej aplikacji pokryć trzeba trzykrotnie.
    Póżniej, raz w roku tylko raz.

Dodano po 3 [minuty]:

atrix55 napisał:
    Preskaler napisał:
    Dlaczego unikasz najlepszego rozwiązania jakim jest cyklinowanie?

A wiesz co to jest zachowanie powierzchni drewna?

@Preskaler ma rację.
    Nie rozumiem o co Ci chodzi z tym "zachowaniem powierzchni", że pozostałości po poprzednich impregnacjach i brud ma pozostać, czy co?
  • #7 21330229
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    Ocena: 313
    Zasadnicze pytane z jakich lat pochodzi ten parkiet i czy budynek nie jest objęty ochroną konserwatorską, od tego trzeba zacząć, bo jeśli budynek jest objęty
    ochroną konserwatorską lub wpisany do rejestru zabytków to bez stosownej
    opinii konserwatora zabytków ani rusz.

Z jakiego drewna wykonany jest ten parkiet i w jakim stanie?
    Oryginalnie był woskowany czy lakierowany?

Przydały by się zdjęcia pod różnym kontem pokazujące stan parkietu,
    bez tego ciężko cokolwiek doradzić.
  • #8 21330546
    atrix55
    Poziom 26  
    mirabelka92 napisał:
    Czy muszę używać wosku do podłóg, czy może to być po prostu wosk do drewna?

Nie ma znaczenia jakiego wosku użyjesz.
    ChuckiTesla napisał:
    Nie rozumiem o co Ci chodzi z tym "zachowaniem powierzchni", że pozostałości po poprzednich impregnacjach i brud ma pozostać, czy co?

Stara powierzchnia to taka jaka się zachowała. Ostatnio mamy trend w postarzaniu powierzchni. Rysy, itd. Nie koniecznie parkiety były lakierowane. Spotkałem się z parkietami surowymi. Kiedyś podłogi i parkiety szorowało się szczotkami ryżowymi i mydłem szarym
  • #9 21330725
    ChuckiTesla
    Poziom 14  
    atrix55 napisał:
    Kiedyś podłogi i parkiety szorowało się szczotkami ryżowymi i mydłem szarym

Do dziś tak robię-szczotka ryżowa na kiju i mydło "Biały Jeleń" w płynie.i jadę jak marynarz pokład. ;)
    atrix55 napisał:
    Nie koniecznie parkiety były lakierowane

Za PRL było to w modzie-wraz z boazerią w przedpokoju.
  • #10 21330728
    mirabelka92
    Poziom 2  
    Ile warstw wosku nałożyć? Gdzieś na tym forum czytałam, że radzili jedną barwiącego i drugą bezbarwnego, ale nie wiem, czy tak trzeba? Jaki roztwór wody utlenionej? I czy należy nałożyć ją na przebarwienia już po wyszorowaniu "Wiòrkiem"? Jeszcze chciałam zapytać, dlaczego lepiej nawoskować podłogę niż wypastować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21330985
    atrix55
    Poziom 26  
    mirabelka92 napisał:
    Ile warstw wosku nałożyć? Gdzieś na tym forum czytałam, że radzili jedną barwiącego i drugą bezbarwnego, ale nie wiem, czy tak trzeba? Jaki roztwór wody utlenionej? I czy należy nałożyć ją na przebarwienia już po wyszorowaniu "Wiòrkiem"? Jeszcze chciałam zapytać, dlaczego lepiej nawoskować podłogę niż wypastować?

Barwiący wosk jak sama nazwa mówi służy do nadania koloru. Bezbarwny zabezpiecza powierzchnie. Jak dasz barwienie to na to dwie warstwy bezbarwne. Roztwór wody utlenionej robi się doświadczalnie. Najlepiej sprawdzała się woda utleniona do farb do włosów. Odbarwia się na czystej i suchej powierzchni.
    Wosk ma inną strukturę od pasty. Kiedyś pasty do podług robiono na terpentynie. Terpentyna jest rozpuszczalnikiem. Woski to substancje naturalne, jak przykładowo wosk pszczeli.
  • #12 21331006
    mirabelka92
    Poziom 2  
    W farbach do włosów te wody utlenionej mają różne stężenia. Chyba od 3% przy ciemnych kolorach do nawet 12% przy blondach. To, co byś radził? ;)
  • #13 21331012
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    Eee no ten tego - z czego tu robić obronę pracy doktorskiej.

Najprostszy sposób na spróbowanie czy jakoś tam się poprawi - ja raczej preferuję Sidolux nie jakiegoś "wiórka" - najpierw zmyć zmywaczem Sidoluxa co tam jest, potem Sidoluxem do nabłyszczania parkietów pokrywać do skutku.
    Taka techniczna uwaga proponuję to robić mopem typu "vileda" takim płaskim nie umacza się rąk a praca idzie szybko
    https://www.youtube.com/watch?v=2zKJXPi5eKY

A jak efekt będzie marny i niezadawalający- warto się zastanowić jednak nad cyklinowaniem...
  • #14 21331028
    ChuckiTesla
    Poziom 14  
    Warto to na początek zobaczyć fragment tej podłogi , nie radzić w "ciemno"
  • #15 21331032
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    No ale Mirabelka nie zaprasza na wizję lokalną tylko prosi o radę zdalną :-)
  • #16 21331050
    ChuckiTesla
    Poziom 14  
    r103 napisał:
    No ale Mirabelka nie zaprasza na wizję lokalną tylko prosi o radę zdalną

Zdjęcie.
  • #17 21331409
    atrix55
    Poziom 26  
    mirabelka92 napisał:
    W farbach do włosów te wody utlenionej mają różne stężenia. Chyba od 3% przy ciemnych kolorach do nawet 12% przy blondach. To, co byś radził?

Musisz zrobić próbę. Tak nie da się wytłumaczyć.
    Fotkę parkietu mogłabyś jednak zapodać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o sposobach poprawy wyglądu starego parkietu drewnianego bez cyklinowania. Główne propozycje obejmują dokładne czyszczenie parkietu, a następnie nałożenie wosku koloryzującego lub pasty. Wskazano, że woskowanie to tymczasowe zabezpieczenie, które wymaga regularnego odnawiania. Niektórzy sugerują użycie olejów, takich jak Sadolin Superdeck, które zachowują naturalny wygląd drewna. Pojawiły się również pytania o odpowiednie stężenie wody utlenionej do usuwania przebarwień oraz różnice między woskowaniem a pastowaniem podłóg. Wiele osób podkreśla znaczenie oceny stanu parkietu przed podjęciem decyzji o dalszych krokach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA