Jakiś czas temu mój tig magnum thf 236 zaczął ciężko zajarać łuk. Elektrodę trzeba niemal dotknąć / potrzeć o materiał, aby nastąpiło zajarzenie. Gdy już przespawam chwilę dłużej, a materiał jest już gorący, następuje to w miarę „normalnie”, ale nadal trzeba zejść elektrodą bardzo, bardzo nisko lub potrzeć o materiał, lecz nie jest to zbyt wygodne i przyjemne, gdy spawam dużo małych elementów. Sprawdziłem wszystkie połączenia przewodów wewnątrz spawarki, w uchwycie i przewodzie masowym, ale zastanawiał mnie odstęp na iskrowniku, bo ewidentnie był tam za duży odstęp. Aktualnie mam ustawione 0.45 mm i brzmi oraz wygląda to naprawdę dobrze (jedyną rzeczą, co mogłem porównać, są dźwięki i wygląd z inną spawarką znajomego). Jednak po tym zabiegu nic a nic się nie zmieniło, jestem w temacie delikatnie zielony, lecz mam kogoś na miejscu, który byłby w stanie ewentualnie coś przelutować. Wcześniej korzystałem z jego usług i byłem zadowolony, więc raczej tutaj by nic nie schrzanił. Jednakże nie mam pojęcia, gdzie szukać problemu, czytałem coś o tym, że mogły paść kondensatory hf, jednak nie znalazłem żadnego posta, który pokaże mi, które to są dokładnie kondensatory i czy w ogóle może to być wina kondensatorów. Jedyne, czego się dowiedziałem, to to, że owe kondensatory znajdują się blisko iskrownika, więc przesyłam w poście fotkę z takowymi kondensatorami. I czy to jakkolwiek one mogą mieć wpływ na to, jak zajarzenie łuku się rozpoczyna? Czy takie kondensatory ceramiczne mogą się jakoś zużyć i stracić swoją pojemność? Słyszałem tylko o przypadkach, gdzie elektrolityczne tracą pojemność, ale tak jak mówię, mogę gadać głupoty, bo niestety temat elektroniki nie jest moją najmocniejszą stroną. Za każdą podpowiedź i poświęconą chwilę dziękuję z całego serduszka <3
AI: Jak długo używasz tej spawarki i jak intensywnie była eksploatowana? Czy jest to nowy problem, czy pojawił się stopniowo?
Użytek codzienny, zarobkowy
AI: Czy przed pojawieniem się problemu zaszły jakieś zmiany lub wydarzenia, które mogłyby wpłynąć na działanie spawarki, takie jak przepięcia, upadki lub konserwacja?
W serwisie była wymieniana płyta "Płyta sterująca inwertorem"
AI: Jak długo używasz tej spawarki i jak intensywnie była eksploatowana? Czy jest to nowy problem, czy pojawił się stopniowo?
Użytek codzienny, zarobkowy
AI: Czy przed pojawieniem się problemu zaszły jakieś zmiany lub wydarzenia, które mogłyby wpłynąć na działanie spawarki, takie jak przepięcia, upadki lub konserwacja?
W serwisie była wymieniana płyta "Płyta sterująca inwertorem"