logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasięg CB Radio z transwerterem 27MHz/144MHz i anteną 1/2 fali - czego oczekiwać?

Michal123 12 Gru 2005 03:28 8890 16
REKLAMA
  • #1 2075927
    Michal123
    Poziom 11  
    Witam! Posiadam CB Radio AM/FM 400 kanałów i przymierzam się do zakupu transwertera 27MHz / 144 MHz. Powiedzcie mi jakich zasięgów mogę się spodziewać na tym sprzęcie i antenie 1/2 fali?
  • REKLAMA
  • #2 2075957
    sp6
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Witam. Sam na początku tak pracowałem przez piewien czas ale tylko w FM-ie . Nie ma zasadniczej różnicy między CB+ transverter a urządzeniem fabrycznym o tej samej mocy wyjściowej nadajnika.
  • #3 2075958
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Na UKF wszytsko zalezy od wysokosci zainstalowania anteny (i jej zysku). Jesli bedzie w dolku i zaslonieta to kilka-kilkanascie km, Jesli w wysokim punkcie i na wysokim maszcie to kilkanascie-kilkadziesiat. Lepsza bylaby 3x5/8.
    Jesli bedziesz uzywal cw lub ssb to raczej proponuje wieloelementowa antene kierunkowa yagi (albo delta lub quad - przynajmniej 9 elementow) obracana - wtedy przy dobrej propagacji mozliwe beda odleglosci kilkaset km. Tylko korespondentow na UKF jest malo - nie to co na KF gdzie o kazdej porze dnia i mocy zawsze mozna cos ciekawego posluchac.(zeby zrobic trzeba miec pozwolenie pierwszej kategorii)
  • REKLAMA
  • #4 2076718
    Michal123
    Poziom 11  
    Chodzi mi tylko o to aby powiększyć zasięg mojego CB Radia do około 250-350 km, żebym miał kontakt z pewnymi osobami (które oczywiście wyposażą swoje CB w takie same transwertery). Czy jest to w ogóle możliwe? Jeśli tak to na jakich falach i jaki transwerter muszę kupić?
  • REKLAMA
  • #5 2077142
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    250-300 km na Fm-ie na dwójce dobry żart :D
    Jedynie na ssb takie wyniki ale to też nie zawsze.
    Najlepiej to na 3,5 MHz ale należy mieć licencje wtedy leci że heeej. :) Pozdrawiam
  • #6 2077339
    sp8gsc
    Poziom 26  
    W dobrych warunkach propagacyjnych na 144 MHz emisja ssb sa mozliwe takie zasiegi, ale niezbednie jest do tego potrzebna wieloelementowa antena kierunkowa, a lepiej kilka sfazowanych anten. Ogolnie ciezar duzy i koszt duzy, bo oczywoscie powinny byc obracane (chyba ze chcesz miec lacznosc tylko w jednym kierunku). Licencja 2 kategorii daje ci mozliwosc uzywania pasma 2m jak rowniez pasma 80m. Na pasmie 80m o lacznosci na odlegosci 300-500km jest duzo latwiej i wystarczy do tego dipol 2 x 19,5m i taki sam konwerter do CB radia tylko na 80m (3.5 MHz).
    Moc w obu przypadkach taka sama - do 50W. Z tym ze na UKF 50W to juz jest calkiem sporo, a na 80m to tak troche powyzej QRP.
  • #7 2077387
    Michal123
    Poziom 11  
    Czyli najlepszym rozwiązaniem dla mnie będzie transwerter na 80m (3,5MHz) + dipol. Tylko czy na modulacji FM jest to możliwe? Gdzie można kupić dobre transwertery na to pasmo?
  • REKLAMA
  • #8 2077965
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Na modulacji FM nie bedzie to mozliwe. Do lacznosci na 80m (oprocz pozwolenia krotkofalarskieg) musisz posiadac radio z ssb. Dolaczanie transwertera na 80m do radia CB posiadajacego tylko FM nie ma sensu, bo na tym pasmie nikt tej emisji nie uzywa.
    Na poczatek to zrob sobie sam prosty konwerter tylko do nasluchu, do tego nie potrzebujesz zadnego pozwolenia, a tylko radio CB posiadajce mozliwosc pracy na ssb i garsc czesci.
  • #9 2078186
    Michal123
    Poziom 11  
    Ale na FM technicznie to nie jest możliwe czy poprostu masz na myśli to, że żaden krótkofalowiec nie używa w tym paśmie FM-u? Mi zależy tylko na tym, żeby mieć łączność z kilkoma konkretnymi osobami, które również posiadają CB-Radia AM/FM i zakupią identyczne transwertery co ja. Odległość jaka dzieli nasze anteny to 250-350 km. Jaki jest najprostszy sposób na uzyskanie takiego zasięgu?
  • #10 2080228
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Technicznie jest to mozliwe, ale ma mozliwosci uzywania emisji FM w tym pasmie.
    Te i inne wiadomosci bedziesz musial posiasc zanim uzyskasz pozwolenie na uzywanie pasm dla krotkofalowcow i wszycy twoi ewentualni korespondencji tez. Po prostu trzeba zdac egzamin panstwowy.
    CB radia AM/FM nie beda nadwaly sie do transwerterow na pasmo 80m.
    Konieczne jest posiadanie CBradia z mozliwoscia pracy na ssb.
    Obawiam sie ze nie ma prostego spsobu na uzyskanie takiego zasiegu.
    Jedyne co przychodzi mi do glowy (za wyjatkiem telefonu i inetrnetu) jest radio CB z ssb z wielgachna kierunkowa antena, z tym ze nie mam pewnosci czy w swietle najnowszych przepisow uzywanie takiej anteny jest legalne.
  • #11 2080938
    nejber
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Korzystajac z okazji ze pojawil sie taki watek, chcialem zapytac czy ktos w kraju produkuje transvertery 10m->2m ssb ?
    Jesli ktos wie cos na ten temat prosze o info.

--
    Pozdrawiam
    Janusz
    sq5izx
  • #12 2081737
    gimof
    Poziom 27  
    Jeżeli chodzi o produkcje na większą skale to nie. Ale budowa transwertera jest stosunkowa prosta a wszystko jest dostępne (schematy, elementy)
    Pozdrawiam.
  • #13 2081744
    nejber
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    A moze jakis namiar na schemat + pcb + instrukcja montazu ? Czy lezy cos takiego w sieci ?
  • #14 2083244
    gimof
    Poziom 27  
    Na avt robią płytki (lepiej sobie samemu zrobić bo oni tylko robią wysepki lutownicze do tego zestawu), cały opis po łopatologicznemu jest. I ogólnie prościzna :) lutwonica w łapke elementy skompletować i mamy moc ok. 3-5 W
    Pozdrawiam
  • #15 2085391
    SP9-10079-KR
    Poziom 11  
    URTiP nie przewiduje modulacji FM na 80, Najpopularniejsze jest ssb, choć i CW też. Na 80 metrów nadajnik CW o mocy 1W to 2 tranzystory, i mamy łączność z całym krajem. Trzeba tylko znać CW i mieć licencję min. 2 kategorii. odbiornik to 4-5 tranzystorów(bezpośrednia, przemiana), w domu hobbysty takich elementów są setki. Na 2m łączność 250-300 km jest możliwa przez przemienniki, jakich u nas nie mało, trzeba tylko mieć licencję
  • #16 2087720
    Fla
    Poziom 12  
    autorowi postu proponuje skorzystać z jakiejś promocji w sieciach komórkowych :D przy takim toku rozumowania to tylko możesz kolego załapać się na wyrok za nielegalne korzystanie z cudzych częstotliwości.

te płytki z avt faktycznie wyglądają tandetnie nabrałem się na to i kupiłem
    2 i teraz leżą i patrzą na mnie :D
  • #17 2089581
    gimof
    Poziom 27  
    A ja sobie zrobiłem transwerter na 2m (z avt) Jestem średnio zadowolony. Moc to ok.50mW :p Pozdrawiam
    PS proponuje zakmnąc już temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości zwiększenia zasięgu CB Radia AM/FM 400 kanałów za pomocą transwertera 27 MHz/144 MHz i anteny 1/2 fali. Użytkownicy wskazują, że zasięg na UKF (144 MHz) zależy głównie od wysokości i jakości anteny; typowa antena 1/2 fali zapewni zasięg kilkunastu-kilkudziesięciu kilometrów, a dla większych odległości (250-350 km) konieczne są emisje SSB oraz wieloelementowe anteny kierunkowe (np. Yagi, delta, quad) obracane mechanicznie. Na FM osiągnięcie takiego zasięgu jest praktycznie niemożliwe. Alternatywnie proponowane jest pasmo 80 m (3,5 MHz) z dipolem 2x19,5 m i transwerterem na to pasmo, co umożliwia łączność na 300-500 km, ale wymaga licencji krótkofalarskiej (min. 2 kategorii) oraz pracy w emisji SSB lub CW, gdyż FM na 80 m nie jest stosowane i nie jest przewidziane przez przepisy URTiP. Transwertery na 80 m i 2 m można zbudować samodzielnie, dostępne są schematy i zestawy (np. z AVT), jednak moc wyjściowa jest niska (3-5 W lub nawet 50 mW w niektórych zestawach). Legalność używania dużych anten kierunkowych i transwerterów wymaga posiadania odpowiednich zezwoleń. W praktyce CB Radio AM/FM bez SSB i licencji nie pozwoli na łączność na dystansie 250-350 km.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA