logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Większy zasięg walki talki. W jaki sposób można to zrobić?

marijuz 02 Gru 2006 12:09 2188 15
REKLAMA
  • #1 3285620
    marijuz
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Mieszkam dość niedaleko obwodnicy i przez swoje walki talki słysze rozmowy kierowców-radiowców , ale oni mnie nie słyszą. Chciałbym zwiększyć zasięg mojego nadajnika-zabawki.Jestem całkowicie zielony jeżeli chodzi o elektronikę.
  • REKLAMA
  • #3 3287044
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Powiedz mi jaki tam masz założony kwarc.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #4 3287306
    marijuz
    Poziom 18  
    Czyli wystarczy dorobić taką antenę CB??A jak to zrobić?? I mam ją tak po prostu podłączyc do anteny wbudowanej?? A jeżeli chodzi o kwarc to nie mam pojęcia bo jestem zielony:/
  • #5 3287363
    slawek1111

Poziom 27  
    samo zestrojenie anteny nic ci nie da musisz jeszcze zestrojić całe urządzenie do kanału 19 CB czyli 27.180 Mhz a z tego co sie orientuję to twoje urządzonko pracuje na częstotliwości 27.120
    Pozdrawiam

Dodano po 44 [sekundy]:

i nadodatek działa w piątkach
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
  • REKLAMA
  • #6 3287372
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    marijuz napisał:
    Czyli wystarczy dorobić taką antenę CB??A jak to zrobić?? I mam ją tak po prostu podłączyc do anteny wbudowanej?? A jeżeli chodzi o kwarc to nie mam pojęcia bo jestem zielony:/

Najlepiej kup antene CB 5/8 fali i zainstaluj na dachu na wysokim maszcie. Do polaczenia z radiotelefonem CB uzyj kabla 50 omowego (RG58).
    Sprawdz co jest napisane na kwarcu w radiotelefonie. Jesli nie wiesz który to element to zrob zdjęcie i wstaw tutaj, a ktos na pewno wskaze, ktory to element. Mozna tez zmierzyc czestotliowośc nadawania (bez rozbierania radiotelefonu), ale trzeba miec (lub pożyczyć) częstościomierz.
    Uzywanie wzmacniacza jest nielegalne. W Twoim wypadku nie jest potrzebny -dobra antena pomoze o ile radiotelefon odbiera i nadaje w kanale 19.
  • REKLAMA
  • #7 3287585
    marijuz
    Poziom 18  
    Tyle że ten mój radiotelefon to może troche zabawka.:/W jaki sposób podłądzyc antenę jeżeli radiotelefon nie ma żadnego gniazdka??Wystarczy zaplątać kabel w wbudowaną antenę??A można w jakiś sposób zrobić taką antenę?? Zaraz wrzucę fotę środka.
  • #8 3287948
    slawek1111

Poziom 27  
    Prawdopodobnie wiem o jaki radiotelefon chodzi nie baw się w żadne anteny tylko wymień kwarc na 27.180 i po kłopocie no i musisz zestroić go w zera.Problem będzie tkwił taki że i tak cie nie usłyszą ponieważ nadajnik ma za małą moc.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
  • #9 3287981
    marijuz
    Poziom 18  
    Nie radzę sobie z rozkręcaniem zabawki ale mogę przesłać zdjecie całości może wtedy przedmówca rozpozna urządzenie. A w jaki sposób można zwiększyć zasięg tego nadajnika??
  • #10 3288130
    slawek1111

Poziom 27  
    nie wiem ale za wielkiej rewelacji nie osiągniesz i nie zrobisz z tego radyjka,ł kup sobie najtańsze CB-Radio Antenkę i zasilacz i bez problemu będziesz legalnie mógl rozmawiać nie tylko z Mobilami.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
  • #12 3304777
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 654
    uuu.... To ustrojstwo ma jedną zaletę - jest tak dziadowskie, że odbiera całą czterdziestkę CB tylko na jednym kanale... hehe
    A poważnie to zachęcam do zakupienia CB radia. Skoro nie wiesz co to kwarc etc to szkoda za to się zabierać. Dobrze radzę - kup najtańsze CB i do tego antenę - dziś nie musisz już rejestrować CB - będziesz mógł nadawać z mocą 4W zamiast 0,01W i przede wszystkim dużo więcej usłyszysz.
  • #13 3304781
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    Daj sobie spokój. Toż to niesamowite chińskie badziewie do zabawy na odległość 20 metrów. Kup jakieś "normalne" CB i po kłopocie. Ceny używanych urządzeń są bardzo niskie.
  • #14 3305580
    sp7mfu
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    to "urządzenie" ma odbiornik superreakcyjny, więc odbiera nie tylko podstawową czterdziestkę... Jego ulepszenie nie jest możliwe - trzeba by zbudować go od początku. Popieram kolegów - trzeba kupić radyjko CB.
  • #15 3305584
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Nawet jeśli będziesz wiedział co z tym zrobić to raczej trudno będzie zdobyć kwarc 27180kHz. Mnie się jak dotąd nie udało. Pozostaje CB. Lecz nie każde się nadaje. Musi mieć 40 kanałów z modulacją AM i najlepiej 4W mocy wyjściowej nadajnika na AM. Przez radio, które pracuje tylko w FM'ie u nas raczej nie pogadasz.
  • #16 3305982
    CARPET
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    a ja mam takie kwarce i nie ma problemu z dostaniem ich :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Autor posiada prosty radiotelefon typu "zabawka" pracujący na częstotliwości około 27.120 MHz, który odbiera sygnały CB, lecz jego zasięg nadawania jest bardzo ograniczony i kierowcy-radiowcy go nie słyszą. Wskazano, że zwiększenie zasięgu takiego urządzenia jest praktycznie niemożliwe bez modyfikacji, które wymagają wiedzy elektronicznej, np. wymiany kwarcu na 27.180 MHz (kanał 19 CB) i dostrojenia całego układu. Jednak nawet po takich zmianach moc nadajnika jest zbyt niska, by być słyszalnym na większe odległości. Proponowano zakup legalnego radia CB z 40 kanałami, modulacją AM, mocą nadajnika do 4W oraz odpowiednią anteną CB (np. 5/8 fali) zamontowaną na maszcie dachowym i połączoną kablem 50 omowym (RG58). Używanie wzmacniaczy mocy jest nielegalne. Urządzenia typu "zabawka" mają superreakcyjny odbiornik i nie nadają się do poważnej komunikacji. Wymiana kwarcu jest trudna, a dostępność kwarcu 27.180 kHz bywa problematyczna, choć niektórzy użytkownicy twierdzą, że można je zdobyć. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zakup taniego, legalnego radia CB z odpowiednią anteną, co zapewni znacznie większy zasięg i lepszą jakość komunikacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA