logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd 5E w piecu Termet EcoCondens Crystal II 25 - czy to wentylator?

Zelu00 04 Gru 2024 08:30 585 10
REKLAMA
  • #1 21332066
    Zelu00
    Poziom 15  
    Ocena: 68
    Witam,

Posiadam piec Termet EcoCondens Crystal II 25 i od pewnego czasu wyskakuje błąd 5E. Z tego co wyczytałem to jest to problem z wentylatorem (ale nie jestem pewien).
    Dzieje się tak przeważnie wtedy, kiedy piec nie włącza się przez dłuższą chwilę (np. podczas słonecznego dnia - brak potrzeby ogrzewania, a woda podgrzewana z solarów) i próbuje wystartować wieczorem. Po skasowaniu błędu piec działa normalnie, aż do kolejnej sytuacji kiedy przez dłuższą chwilę piec nie jest uruchomiony.
    Czy faktycznie potrzeba jest wymiany wentylatora (jeżeli to faktycznie wentylator), czy jest możliwosc np. przeczyszczenia go.
  • REKLAMA
  • #2 21332087
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3348
    Instrukcji nie dali do pieca? Wystarczy do niej zajrzeć strona 21.

Błąd 5 to Błąd tachometru
    Wentylator nie osiągnął zadanej prędkości obrotowej.

Czyli albo wentylator zatarty/uszkodzony albo czujnik prędkości obrotowej.
  • REKLAMA
  • #3 21332089
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Jeżeli nie masz innego źródła ogrzewania, to lepiej wymień wentylator na nowy. Albo chociaż kup i niech leży w zapasie.
  • REKLAMA
  • #4 21332167
    Zelu00
    Poziom 15  
    Ok, rozumiem, że w grę wchodzi wymiana całego wentylatora, bo nie widzę czujnika onbrotów jako osobnej częsci w sprzedaży.
  • #5 21332202
    sigwa18
    Poziom 43  
    Stary po prostu może być zatarty. Trzeba by go obserwować podczas próby pracy. Czy rusza w ogóle? Czy ciężko się obraca? Może się tylko zatarł na tulejkach i wystarczy go wyczyścić nasmarować i ruszy jeszcze na chwilę zanim nowy dojdzie.
  • REKLAMA
  • #6 21332303
    Zelu00
    Poziom 15  
    Dzwoniłem do dystrybutora Termetu w Krakowie i powiedzieli mi, że nie moge zamówić wentylatora. Podobno musi to zamówić serwis. Czy faktycznie tak jest, że zamówić i wymienić może tylko serwis?
  • #7 21332366
    sigwa18
    Poziom 43  
    A w sklepach internetowych próbowałeś? Bo po wymianie wentylatora wymagana jest kalibracja palnika. Tak samo jak na corocznych czy dwuletnich przeglądach pieca które to są wymagane do wypłaty odszkodowania przy ubezpieczeniu budynków ogrzewanych gazem.
  • #9 21332374
    Zelu00
    Poziom 15  
    Odnośnie kalibracji to właśnie mam wstepnie umówionego serwisanta na przegląd pieca, tylko mam kolejny problem z rurką miedzianą od wody. Twierdzi, że przegniła i serwisant próbuje zamówić nową, żeby wymienić przy okazji przeglądu. Ale to już inny temat.

Widok zbliżenia rury miedzianej z widoczną korozją, zaznaczonej na czerwono.

Dodano po 5 [minuty]:

>>21332371
    Dzięki za link. Właśnie tę stronę znalazłem, tylko pytanie, czy to na pewno ten wentylator.
    Muszę numer części jakoś potwierdzić, żeby nie okazało się, że do tego modelu jest kilka wentylatorów.

Dodano po 2 [godziny] 13 [minuty]:

Skontaktowałem sie bezpośrednio z salonem termet i wygląda na to, że są wstanie wsyłać części. Więc chyba nie trzeba przez serwis tego załatwiać.
    A czy faktycznie wyślą to czas pokaże. To taka informacja dla poszukujących części zamiennych.
  • #10 21332686
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1257
    Witam. Rura złącza by passu jest ewidentnie do wymiany. Nie ma na co czekać i trzeba to zrobić za jedną robotą.
    Pozdrawiam.
  • #11 21488806
    Zelu00
    Poziom 15  
    Wymienłem wentylator i rurę do bypassu. Piec działą ok już drugi miesiąc. Rura w sumie nie wymagała wymiany, to był tylko nalot. Ale skoro już ją ściągnąłem i zamówiłem nową to została wymieniona.

Podsumowanie tematu

✨ Błąd 5E w piecu Termet EcoCondens Crystal II 25 oznacza problem z tachometrem wentylatora, który nie osiąga wymaganej prędkości obrotowej. Przyczyną może być zatarty lub uszkodzony wentylator albo uszkodzony czujnik prędkości obrotowej. Możliwe jest przeczyszczenie i nasmarowanie wentylatora, jeśli jest zatarcie na tulejkach, co może tymczasowo przywrócić jego działanie. Wymiana wentylatora jest zalecana, zwłaszcza gdy nie ma innego źródła ogrzewania. Wentylator można kupić w sklepach internetowych, jednak po wymianie konieczna jest kalibracja palnika, którą powinien wykonać serwis. Dystrybutor Termetu w Krakowie informuje, że zamówienie wentylatora powinno być realizowane przez serwis, ale bezpośredni kontakt z salonem Termet wskazuje, że części można zamówić samodzielnie. Dodatkowo podczas przeglądu pieca wymieniono rurkę miedzianą do bypassu, która była w złym stanie, choć w praktyce wymiana nie była konieczna. Po wymianie wentylatora i rury piec działa poprawnie przez co najmniej dwa miesiące.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA