Witam wszystkich,
Jestem użytkownikiem pieca jak w temacie.
Od jakiegoś czasu, bardzo losowo ale i coraz częściej pojawia się błąd nr 18.
Zgodnie z opisem jest to
Postanowiłem sprawdzić i oczyścić styki wszystkich czujników, na pierwszy rzut oka wyglądają i zachowują się poprawnie (termistory?). Przewody także nie wyglądają na uszkodzone. Z resztą robiłem testy i odłączenie czujnika powoduje zupełnie inny błąd nr 31 ( opisany dokładnie jako 'odłączenie')
Dodatkowa sprawa jest taka że udało mi się 'złapać' moment wystąpienia błędu.
W trybie przeglądania na 99% szwankuje czujnik NTC c.o. -powrót - jest to parametr nr 3.
Zaraz po wystąpieniu usterki w trybie przeglądania pokazywana jest wartość "--" , z czasem zmienia się na "0" i zaczyna rosnąć do rzeczywistej wartości.
Tak jak wspomniałem nie może być to przerwany obwód bo wtedy zgłasza się błąd 31.
Czy ktoś może się spotkał z takim problemem?
Wszelkie wskazówki mile widziane.
Pozdrawiam
Tomasz
Jestem użytkownikiem pieca jak w temacie.
Od jakiegoś czasu, bardzo losowo ale i coraz częściej pojawia się błąd nr 18.
Zgodnie z opisem jest to
Quote:"błąd uszkodzenia struktury czujnika NTC c.o.lub wody powrotnej".
Postanowiłem sprawdzić i oczyścić styki wszystkich czujników, na pierwszy rzut oka wyglądają i zachowują się poprawnie (termistory?). Przewody także nie wyglądają na uszkodzone. Z resztą robiłem testy i odłączenie czujnika powoduje zupełnie inny błąd nr 31 ( opisany dokładnie jako 'odłączenie')
Dodatkowa sprawa jest taka że udało mi się 'złapać' moment wystąpienia błędu.
W trybie przeglądania na 99% szwankuje czujnik NTC c.o. -powrót - jest to parametr nr 3.
Zaraz po wystąpieniu usterki w trybie przeglądania pokazywana jest wartość "--" , z czasem zmienia się na "0" i zaczyna rosnąć do rzeczywistej wartości.
Tak jak wspomniałem nie może być to przerwany obwód bo wtedy zgłasza się błąd 31.
Czy ktoś może się spotkał z takim problemem?
Wszelkie wskazówki mile widziane.
Pozdrawiam
Tomasz