logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie termostatu Tuya 230V do kotła Tekla Draco Bio Compact - jak to zrobić?

pilot174 04 Gru 2024 17:29 810 15
REKLAMA
  • #1 21332790
    pilot174
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Cześć, pomóżcie proszę.

Mam kocioł Tekla Draco Bio Compact na sterowniku Estyma Igneo Slim. Standardowy czujnik temperatury pokojowej to CTP-02 z stykami oznaczonymi jako GND i Tpok.

Ostatnio zmieniłem go na termostat pokojowy WiFi zasilany bateriami. Termostat posiada styki NO, NC i COM. Podłączyłem z rezystorami i to działa (schemat zakreślony na czerwono).

Jednak termostat chcę zmienić na inny - Tuya, ale wszystkie, które są na rynku, mają inne podłączenie.
    I tu moja prośba.

Czy mogę podłączyć taki, który jest zasilany 230V, tak żeby działał bezproblemowo? Chcę również podłączyć wedle schematu zakreślonym na czerwono, ale nie wiem, które styki w Dru Contact to COM i NC.

Jeśli tak, pokierujecie jakimś schematem dla laika? 🙂 Schemat podłączenia termostatu dla kotła Tekla Draco Bio Compact.
  • REKLAMA
  • #3 21332825
    pilot174
    Poziom 7  
    Czyli te z mojego zrzutu odpadają bez przekaźnika?
  • #5 21332855
    pilot174
    Poziom 7  
    A byłbyś tak pomocny, żeby rozrysować schemat , jak to podłączyć? Nie chcę spalić sterownika pieca 🙂
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 21333374
    pilot174
    Poziom 7  
    Estyma Igneo Slim
    Styki 33 i 34 (podłączenie CTP, czyli czujnika temperatury pokojowej)
  • REKLAMA
  • #9 21333581
    pilot174
    Poziom 7  
    Na przykład taki, jak na fotce.
    Dwa termostaty dotykowe z czarnym i białym panelem oraz diagramy techniczne.
  • #11 21333954
    pilot174
    Poziom 7  
    Ok, a jak to później spiąć?
  • #13 21333969
    pilot174
    Poziom 7  
    Dzięki! Rezystory, które teraz mam, też mogę dołożyć, tak?
  • #15 21334017
    pilot174
    Poziom 7  
    Dokładnie, wystarczą mi 2 temperatury. Odczytana przez piec niższa niż zadana na termostacie - wtedy grzeje, oraz wyższa odczytana przez piec - wtedy nie grzeje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu termostatu Tuya 230V do kotła Tekla Draco Bio Compact, który obecnie jest sterowany przez Estyma Igneo Slim. Po wymianie standardowego czujnika CTP-02 na termostat WiFi, użytkownik chce zainstalować nowy termostat Tuya, ale napotyka trudności z identyfikacją odpowiednich styków (COM, NC) oraz potrzebą zastosowania przekaźnika separującego. Uczestnicy dyskusji sugerują, że termostat musi mieć wyjście beznapieciowe lub wymaga przekaźnika, a także dostarczają schematy podłączenia oraz wskazówki dotyczące zachowania rezystorów. Użytkownik potwierdza, że wystarczą mu dwa poziomy temperatury do działania systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA