logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch Maxx 6 - pralka nie wiruje, nie odpompowuje wody, zatrzymuje się na 1 minucie

Hugo17052023 05 Gru 2024 05:58 327 2
REKLAMA
  • #1 21333551
    Hugo17052023
    Poziom 1  
    Witam! Mam pralkę Bosch Maxx 6. Pralka po włączeniu pierze, bęben się kręci, ale nie wiruje, nie odpompowuje wody i nie chce skończyć. Cały czas zostaje minuta do zakończenia prania, woda w pralce i pralka nie kończy. Co może być?
  • REKLAMA
  • #2 21413887
    Krzysztof.gru
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    >>21333551
    W mojej pralce pomaga sprawdzenie i wyczyszczenie odpływów...
    Moje kroki diagnostyczne:
    Jeżeli wiem, że zatrzymała się przed wirowaniem końcowym, to:
    1. Włączam tryb odpompowanie (raz lub dwa razy).
    2. Włączam wirowanie.
    Jeżeli po tych dwóch krokach pralka wiruje, to wiem, że mam przypchnięte odpływy i szukam zatoru. Zaczynam od filtra (monety, gwoździe, łańcuszki, agrafki, czego to ha tam nie miałem...).
    Jeżeli było pusto lub nadal jest problem, to sprawdzam wąż odpływowy (np. znalazłem tam kiedyś skarpetkę, tzw. stópkę). Można też przedmuchać ten wąż do środka. Jeżeli nie da rady dmuchnąć, tzn. że coś jest na odcinku od końca do pompki.
    Warto też sprawdzić gumę pod bębnem (łączącą pompkę z bębnem, zawsze coś znalazłem).

Ps. Mój Bosch Maxx WFL1200 właśnie zakończył żywot po 23 kątach (2002 r.). Poszły łożyska i uszczelniacz osi bębna i nie dostałem zgody od żony na dalszą reanimację...

Myślę o delikatnym demontażu (może komuś przyda się programator).
  • #3 21413900
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3731
    Obecny chłam dopiero przysporzy Ci kosztów jak tylko skończy się gwarancja producenta. Ja bym dmuchał i chuchał na taką maszynę, ale Twój wybór.
REKLAMA