logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Siemens TK76K57309 – kawa działa, ale gorąca woda trafia do odstojnika

irek73f 06 Gru 2024 12:56 231 4
REKLAMA
  • #1 21335523
    irek73f
    Poziom 2  
    Dzień dobry, mam problem z ekspresem do kawy Siemens TK76K573/09. Mój problem z ekspresem polega na tym, że co ciekawe, jeżeli chcę zrobić kawę, to on mi tą kawę zrobi praktycznie bez ubytku wody, ale jeżeli chcę wziąć tylko z ekspresu gorącą wodę, ona nie leci, wszystko spływa do odstojnika. Co może być przyczyną? Byłbym wdzięczny za info.
    AI: Czy na ekspresie pojawiają się jakieś komunikaty błędów lub wskaźniki, które mogą pomóc w zdiagnozowaniu problemu?
    Nie.
    AI: Czy w ostatnim czasie były przeprowadzane jakieś zmiany lub konserwacja ekspresu, które mogłyby wpłynąć na jego działanie?
    Nic takiego nie miało miejsca, standardowe czyszczenie regularnie, razy w miesiącu, odkamienianie, odwapnianie, smarowanie.
  • REKLAMA
  • #2 21335710
    rowak
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Np. zatkane kamieniem przewody/wylot wody lub zawór ceramiczny - po zdjęciu bocznej obudowy byłoby widać czy woda idzie z pompki zaworem bezpieczeństwa - skoro kawa normalnie się robi, to innej możliwości nie widzę.
    Można spróbować odkamienić - może puści - jak nie to rozebrać (współczuję) i przeczyścić ręcznie.
  • REKLAMA
  • #3 21335746
    irek73f
    Poziom 2  
    Dziękuję za jakąś wskazówkę, ale nie wydaje mi się, żeby to był trop dobry, żeby go odkamieniać, chyba że to są różne przewody do kawy, osobne gdzie woda leci na zaparzacz i osobne do podawania wody bezpośrednio do spustu, do którego nie trafia, bo leci do odstojnika. Aczkolwiek, tak jak mówię, robię to regularnie i gdyby problem był z kamieniem, to myślę, że nie leciałoby też do zaparzacza i nie robiłoby kawy.....
  • REKLAMA
  • #4 21336192
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1804
    Prosze pszesledzic jak idzie woda jezeli zlaczki i przewody sa czyste to zawor ceramiczny.
    Załączniki:
    • 1674950.pdf (350.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21336731
    irek73f
    Poziom 2  
    Po demontażu całej obudowy doszedłem do miejsca, gdzie są plastikowe tylne rurki. Prześledziłem przepustowość tych rurek łącznie z wszystkimi rurkami silikonowymi, było wszystko dobrze. W jednym jedynym miejscu, gdzie sztywna, profilowana biała rurka łączy się, nazwijmy to, plastikowym czarnym kolankiem, to w tym kolanku było po prostu tyle kamienia, że można powiedzieć, że zabetonowane. Wyczyściłem i wszystko działa. Dziękuję za wskazówki i za schematy. Pozdrawiam.
REKLAMA