logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zresetować kod PIN w tunerze Philips 6010 bez znajomości obecnego kodu?

tom 30 12 Gru 2005 10:47 5562 11
REKLAMA
  • #1 2076277
    tom 30
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    jak zmienić pin kodujący dostęp do menu jak go się nie zna? a menu jest nim zabezpieczone hodzi o tuner Philipsa 6010
  • REKLAMA
  • #2 2077692
    Hirek2
    Poziom 25  
    Ocena: 62
    Wpisz 0000, jeśli nie był zmieniany to powinno zadziałać.
  • #3 2078053
    tom 30
    Poziom 11  
    to wiem ale co zrobić jak był zmieniony i nikt nie wie na jaki, ściąganie nowego softu nie skutkuje.
  • #4 2079188
    rynio9
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam,
    nic nie piszesz jak ściągałeś soft popatrz na ten opis może coś źle robiłeś:
    1)wyłącz zasilanie i po chwili włacz ponownie,
    w momencie, gdy na wyświetlaczu pojawi się napis "INIT" wciśnij szybko:
    StandBy, następnie strzałkę w górę, w dół i ponownie StandBy.
    2)Nie przyciskaj dwóch klawiszy jednocześnie, a na przyciśnięcie tych czterech przycisków masz około 1 sek.
    3)Na wyświetlaczu powinien pojawić się napis LOAd, co oznacza, że tuner zaczyna ściągać soft z satelity. Soft w wersji 5.02 jest tylko na satelicie HB
    4)Gdy tuner zakonczy pobieranie nowego softu na wyswietlaczu pojawi sie zegar i tuner sie automatycznie wlaczy po ok 2 minutach

Jeżeli to nie pomoże to tylko pozostaje wgranie softu z kompa.
  • REKLAMA
  • #5 2079585
    tom 30
    Poziom 11  
    nowy soft ściagam bez problemu dokładnie z instrukcją i bez efektu dodam że wszystkie komendy podczas ściąganie zgadzają sie z instrukcja - a pin dalej jest i 0000 nie wchodzi?!!
  • #6 2080227
    czesek
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    nie jestem pewny na 100% ale pin jest zapisany w liscie
  • #7 2081542
    krzyshrtv
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    jak tam jest soft wgrany przez komp to jest blokada zasysania softu tylko komp zmien soft i liste szukaj opisu tu http://laki.dvhk.pl/
  • REKLAMA
  • #8 2082555
    signum
    Poziom 13  
    Witam
    W ustawieniach ,w programie do wgrywania list kanałów DSX Edit jest ustawianie blokady PIN.Możesz ją wyłączyć wgrywając nową listę kanałów uprzednio zmieniając to ustawienie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2083932
    artprox
    Poziom 14  
    :D a ja myślę że najwięcej zabawy i (rozwiążesz swój problem) korzystając z dsxflash załadój nowy soft ze stronki lakiego (kilka linijek wyzrj) szukaj na uploadzie (w szukaj wpisz : *scalony*.* wybierz w miarę najnowszy bez blokera (chyba że masz karte c+) do 6010 warzne czytaj readme i wgrywaj wg zaleceń ( jak się nie uda bez problemu przywrucisz go do życia :D
  • #10 3778036
    wojsat
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Mam taki sam problem tzn. nie znam kodu PIN w tunerze DSX6010. Próbuję pobrać soft z satelity ale nie mogę. (Czy dlatego, że w menu została wyłączona obsługa klawiszy z obudowy? Przy wciskaniu klawiszy po włączeniu odbiornika wyskakuje komunikat "blokada dosteu aktywna").
    Zmienić oprogramowania przez komputer nie mogę bo tuner ma "wycięty" RS.
  • #11 3788344
    piotr.grad
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Jeżeli dobrze pamiętam, to pin jest zapisany na karcie. tak było chyba jak była jeszcze wizja tv. A do zmiany pinu, to był osobny programik z tego co pamiętam. Zajmowałem się tym jak była jeszcze wizja tv. Sprubójcie więc z inną kartą, bo moze w tym tkwi problem. Nie chcę was wprowadzać w błąd, więc wybaczcie jeżeli tak nie jest.
  • #12 3792933
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    piotr.grad napisał:
    Jeżeli dobrze pamiętam, to pin jest zapisany na karcie. tak było chyba jak była jeszcze wizja tv. A do zmiany pinu, to był osobny programik z tego co pamiętam. Zajmowałem się tym jak była jeszcze wizja tv. Sprubójcie więc z inną kartą, bo moze w tym tkwi problem. Nie chcę was wprowadzać w błąd, więc wybaczcie jeżeli tak nie jest.

Nie ma najmniejszych wątpliwości, że wprowadzasz ludzi w błąd. Muszisz sobie gruntownie odświeżyć pamięć, bo wizja była dawno temu. Pin na karcie nie ma nic wspólnego z tym pinem, który siedzi w dekoderze!!! Zmiana karty na inną nic nie da.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy resetowania lub zmiany kodu PIN zabezpieczającego menu w tunerze Philips 6010 bez znajomości aktualnego kodu. Standardowo domyślny PIN to 0000, jednak gdy został zmieniony i nie jest znany, resetowanie kodu jest utrudnione. Próby pobrania nowego oprogramowania (softu) z satelity, zgodnie z instrukcją (włączanie tunera, sekwencja przycisków StandBy, strzałki), nie skutkują usunięciem blokady PIN. Soft w wersji 5.02 dostępny jest na satelicie HB, ale tuner może mieć blokadę pobierania softu, zwłaszcza jeśli oprogramowanie zostało wgrane przez komputer. Wgrywanie softu z komputera wymaga specjalnego programu (np. dsxflash) oraz odpowiednio przygotowanego pliku softu bez blokady PIN. Lista kanałów w programie DSX Edit zawiera ustawienia blokady PIN, które można zmienić i wgrać nową listę, co może pomóc w usunięciu blokady. Niektóre modele mają zablokowany port RS, co uniemożliwia wgrywanie softu z komputera. Wątpliwe jest, aby PIN był zapisany na karcie, gdyż PIN w tunerze jest niezależny od karty. Zmiana karty nie usuwa blokady PIN w tunerze Philips 6010.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA