logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte K8NS z Sempronem 2600 - czy warto? Opinie i alternatywy w tej cenie

alex2706 12 Gru 2005 12:20 3102 16
REKLAMA
  • #1 2076465
    alex2706
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=75632254
    czy ta plyta bedzie sie dobrze krecic ze sempronem 2600
    moze proponujecie jakis inny sprzet w tej cenie ?

Moderowany przez nietykalny:

Zmieniona nazwa tematu na bardziej rzeczową.

• REKLAMA
  • #2 2076616
    Procu
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    płyta fajna ale czy dobrze się będzie kręcić to niewiadomo zazwyczaj każda jest dobra byle by BIOS miał ustwiane stałe dzielniki dla PCI i AGP no i żeby FSB szło ustawiać wyżej i/lub mnożnik oraz napięcie procesora bo niektóre mają to zablokowane ;)
  • REKLAMA
  • #3 2077009
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Kazdego semprona mozna odblokowac :)
  • #4 2078005
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    Stingerek napisał:
    Kazdego semprona mozna odblokowac :)

Niemasz racji pamiętaj że to soc 754 i procesory nanim mają rozpraszacz ciepła. Więc nic nie połączysz ołówkiem a tym bardziej nie zrobisz drut modów.

Wracając do tematu.
    Płytka wmiare fajna do zwyczajnego użytkowania i lekkiego podkręcania idealna. Jednak niewiem czy spotkasz w niej regulacje napięcia dla procesora. Musiał byś przejżeć manuala ale na 75% takiej opcji tam nie będzie. CO do kręcenia to nielicz na jakieś cudowne wyniki. Płyta ma blokade dzielnika PCI/AGP. Jeżeli chcesz pobawić się w o/c zainwestuj w jakiegoś DIFa na NF3.
  • REKLAMA
  • #5 2078252
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Wersja 1.1 tej plyty byla rewelacyjna. Wersja 2.0 dostepna obecnie w sprzedazy jest lekko gorsza (oszczednosci na stabilizatorze napiecia, mniejsza regulacja napiec z biosu) ale caly czas dobra. Bedzie sie krecic z tym 2600+
  • #7 2081413
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    nForce 4 więc według mnie jest lepsza bo jak by nie było ten chipset jest nowszy i bardziej udany. Moje osobiste zdanie jest takie że MSI jest lepszy od GB. Faktem jest że miałem płytę MSI i mam do tej marki sentyment, a co do GB zawsze mam przed oczami te wypalone porty ATX (kilka takich płyt trafiło domnie na "warsztat" pogwarancyjny)

Ogólnie zestawik "uroczy" :) Ja bym się skusił.
  • #8 2082166
    Platon
    Poziom 42  
    Zestaw jak zestaw. Ja z kolei MSI nie lubie. Plyty takie sobie - przecietne po prostu. Support maja do dupy - zeb nie okazalo sie, ze nowego procka tam nie wlozysz, bo biosu nie ma.
  • #10 2083558
    Platon
    Poziom 42  
    1) Moze byc.
    2) Pewnie zero podkrecania. Ja bym nie bral.
  • REKLAMA
  • #11 2083771
    alex2706
    Poziom 12  
    Witam ponownie czy pozycja nr 1 bedzie lepsza od 2
    Plusy i minusy nie chodzi o samo pokrecanie ale wydajnosc i niezawodnsc

1) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77409179

2) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76407129

Mam niezly kreciolek i nie wiem co wybrac abym nie zalowal wyboru i okazalo sie ze znow cos nie bedzie dzial itd.

Mam radeona 9550 nowy ,zasilacz nowy chiftec 350 wat i 80 gb wd uzywka oraz 40 gb maxtor

a system xp

Chcialbym juz na tym zestawieniu popracowac rok lub 2 lata I byc szczesliwy hehehe :)
  • #12 2083939
    Platon
    Poziom 42  
    1) K8NS i Semprona - bo procesor sie bardzo ladnie kreci. Sempron Ma obsluge SSE3, i ulepszony kontroler pamieci w sotosunku do A64 z zestawu 2) -ten Athlon 64 ma taka sama czestotliwosc i dwa razy wiekszy cache. Ale duzo szybszy nie bedzie.

Na plycie gigabyte jest lepszy kodek dzwiekowy.
  • #13 2090101
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Osobiście mam K8NS Pro ale z podkręcaniem niemam za dużo pola do popisu, ciągle problemy na lini pamięć vs procek , po roku użytkowania pragnę MSI Neo.
    Płyta OK. jeśli choci o stabilność i majsterkowanie (nie groźne jej spięcia i przepięcia) ale do podkręcania się nie nadaje tak dobrze ja płyty MSI czy choćby ASUSA z wyższej półki
  • #15 2090864
    Platon
    Poziom 42  
    alex2706 - ta plyta (jak kazda na S754) nie ma dual channela. Blad jest w opisie.

Wydajnosiowo wszystkie plyty na danycm chipsecie sa podobne, bo najbardziej newralgiczny wydajnosiowo element - kontroler pamieci jest w procesorze. Roznica tkwi w wyposazeniu (drozsze maja wiecej SATA, cyfrowe audio, itp) - wybierasz co Ci pasuje, w podkrecaniu.

Przeglad plyt na S754 masz tutaj, min:
    biostar: http://egielda.com.pl/?str=art&id=158-15
    gigabyte: http://egielda.com.pl/?str=art&id=158-14
  • #16 2091370
    alex2706
    Poziom 12  
    Dzieki
    Kupilem przed chwila taki procek mam nadzieje ze bedzie ok
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77757766
    cena mi odpowiadala jeszcze na gwarancji :)
    i wsumie zdecyduje sie na k8ns Jest ona bardzo popularna dobrze ja ludzie oceniaja sa minusy jak w kazdej czesci Mam nadzieje ze nie jest przechwalona i przereklamowana Ale to sie okaze :)
  • #17 2115537
    ProLuke
    Poziom 11  
    Dobrze zrobilem Sempron do dobry wybor dla tunera pc

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna Gigabyte K8NS z procesorem Sempron 2600+ jest oceniana jako dobra do codziennego użytkowania i lekkiego podkręcania, choć nie należy oczekiwać dużych możliwości OC ze względu na ograniczenia BIOS-u, takie jak blokada dzielników PCI/AGP i brak regulacji napięcia procesora w nowszych wersjach płyty. Sempron 2600+ dobrze współpracuje z tą płytą, oferując obsługę SSE3 i ulepszony kontroler pamięci w porównaniu do Athlona 64 o podobnej częstotliwości. Alternatywnie polecane są płyty z chipsetem nForce4, np. MSI Neo, które oferują lepsze możliwości podkręcania i stabilność, choć opinie o MSI są podzielone ze względu na wsparcie BIOS i jakość wykonania. Płyty na socket 754 nie posiadają dual channela, gdyż kontroler pamięci jest zintegrowany w procesorze, a różnice między modelami wynikają głównie z wyposażenia dodatkowego (np. liczba portów SATA, kodek audio). Wybór płyty zależy od preferencji dotyczących podkręcania, stabilności i wyposażenia, a Sempron 2600+ jest uznawany za dobry wybór do zestawu w tej klasie cenowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA