logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można podłączyć dodatkowy akumulator do APC Smart UPS SUA750I?

grunio 09 Gru 2024 23:15 351 3
REKLAMA
  • #1 21341017
    grunio
    Poziom 9  
    Ocena: 30
    Dzień dobry.
    Otrzymałem w od znajomego zasilacz APC Smart UPS SUA750I. Posiada on nowe akumulatory. Chciałem go użyć do podtrzymywania napięcia pewnej maszyny u mnie w domu. Dokonałem sprawdzenia i ten UPS podtrzymuje pracę maszyny na około 25 minut.
    Chciałbym aby podtrzymywał mi moją maszynę na około 1 godziny. W związku z tym mam pytanie, czy można by dołączyć jeszcze jeden akumulator np. Akumulator VOLT POLSKA OPTI 12 Volt 100Ah AGM (jest na zdjęciu).
    Bardzo proszę o odpowiedź.
    Załączniki:
    • Czy można podłączyć dodatkowy akumulator do APC Smart UPS SUA750I? Ako.jpg (42.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21341042
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1150
    Może być ciężko bo:
    1) ups ma ograniczony prąd ładowania
    2) te mniejsze, bez wiatraka są doliczone tak, żeby zanim się przegrzeją - akumulator się rozładował
    ps. one są zdaje się na 24V, więc potrzebujesz 2 takie.
    Ile amper bierze twój odbiornik?
  • REKLAMA
  • #3 21342802
    grunio
    Poziom 9  
    Ocena: 30
    jarekgol napisał:
    Może być ciężko bo:
    1) ups ma ograniczony prąd ładowania
    2) te mniejsze, bez wiatraka są doliczone tak, żeby zanim się przegrzeją - akumulator się rozładował
    ps. one są zdaje się na 24V, więc potrzebujesz 2 takie.
    Ile amper bierze twój odbiornik?

Ja mam dwa akumulatory taki typ: NPW45-12 12V,45W/Cell, 10min
    Natomiast moje odbiorniki to 3 pompy wody i sterownik więc razem biorą 2A

Więc fajnie by było jakby zamiast tych 25 minut przeciągnąć je do 1 godziny
    Załączniki:
    • Czy można podłączyć dodatkowy akumulator do APC Smart UPS SUA750I? WhatsApp Image 2024-12-10 at 23.54.12.jpeg (231.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21343350
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1150
    Jeżeli chcesz podłubać i liczysz się z tym że coś może pójść nie tak, to możesz spróbować, moim zdaniem warto dodać wentylator do tego UPSa i mieć w głowie że po dłuższym zaniku, tak duże akumulatory będą się ładowały kilka dni.
    Jak Ci nie wyjdzie i zostaną aku, to możesz poszukać UPSa na większe baterie. Przy czym często większe UPSy mają więcej akumulatorów połączonych szeregowo, więc musisz zwrócić uwagę na takie rzeczy.
    Ludzie do pieców używają "przetwornic", ale nie wiem jak tam jest wtedy z ładowaniem. W bloku mieszkam i na wodę nie mam wpływu, mam natomiast właśnie APC do kompów, też na 24V, ale tzw. "back" czyli na wyjściu ma prostokąt zamiast sinusa.
REKLAMA