logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS - Podłączanie 2, 4-6 dodatkowych akumulatorów zewnętrznych i kwestia ładowania

michal333 30 Wrz 2022 02:08 693 2
  • #1 20214234
    michal333
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Chyba nie ma problemu elektronicznego by podpiąć więcej np. 2 czy 4-6 dodatkowych akumulatorów z zewnątrz . Ale jak z ładowaniem jak się rozładują ? Czy do niego mogę podpiąć? Link
  • Pomocny post
    #2 20214260
    Walery K
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Podpiąć można i jeśli będzie działał tylko jako UPS tzn. Praca z akumulatorów będzie sporadyczna to przez dłuższy okres czasu akumulatory naładują się. Nie odważyłbym się jednak obciążać go pełną mocą. Wszystkie Akumulatory też powinny być takie same. U mnie APC 3000W z akumulatorami 60 Ah pracuje w takim układzie od 18 lat na tych samych akumulatorach.
    Wcześniej miałem też Evera o mniejszej mocy ale jemu dorobiłem dodatkowe chłodzenie.
  • Pomocny post
    #3 20214351
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Ocena: 89
    Pakowanie się w takie tanie UPSy do takich modów, to jest nie do końca dobry pomysł.
    Naładowanie akumulatorów może zająć powyżej 24h, jeżeli dojdzie do ich rozładowania.
    Jak długoterminowo zachowa się układ ładowania w takiej sytuacji? To już inna sprawa.

Jest też kilka problemów, mianowicie brak chłodzenia, ten UPS jest zrobiony by wytrzymać te kilka minut i tyle, w tym czasie nie nagrzeje się na tyle by to mu groziło.
    Z dodatkowym zestawem akumulatorów porostu się upiecze, nawet pracując z małą mocą ale w długich odcinkach czasu, sprawdzone praktycznie lata temu.
    Znajomy na swojej sieci radiowej do tanich UPS zasilających nadajniki montował zewnętrze akumulatory, szybko padały te UPSy.

W UPS posiadających gniazdo na dodatkowe akumulatory masz często opcję ustawienia ile pakietów łączysz równolegle.
    Dzięki temu urządzenie poprawnie liczy czas i czasami jest opcja zwiększenia prądu ładowania, przez co UPS jest w stanie w sensownym czasie je naładować.

W domu mam Powerwalkera 1kW, z dodatkowym pakietem 42Ah 36V, co razem daje z wbudowanymi akumulatorami 49Ah, czyli 7 pakietów równolegle. UPS ma aktywne chłodzenie, jest typu online i bez problemu pracuje po 4h (dłużej prądu nie brakło). Kilka takich tworów popełniłem, choć częściej kupuję dedykowane pakiety w obudowach rack 19".

Teraz będę montował podobnego ale mniejszego UPSa (Powerwalker vfi 1000 c lcd), ale tam są aku 9Ah 24V, więc będzie dwa dodatkowe akumulatory 28Ah.

Przy takich zabawach należy zachować dodatkową ostrożność, ja robię tak że na (wszystkich) przewodach łączących akumulatory montuję bezpieczniki MIDIVAL 40A, do tego rozłącznik do akumulatorów i odpowiednio grube przewody.
    Czasami aku są 3m od UPS, to leci kabel 16mm^2 albo grubszy, zależy od UPSa.
    Energii jest tam sporo, więc lepiej mieć zabezpieczenie, pożar przy takich prądach to dość łatwo otrzymać.
    Sam zestaw DIY baterii do UPS pakuje do metalowych kufrów, np. do aluminiowej skrzynki na narzędzia z blachy ryflowanej, dzięki temu mam niepalną obudowę.

Dodatkowo UPS jak ma opcje, to ustawiam by testowe cykle robił na 15 minut, więc np. co tydzień pracuje 15min na akumulatorach, jako test.
REKLAMA