logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalne sterowanie kotłem Saunier Duval Niedźwiedź w domu 100m2 - co wybrać?

axpl 10 Gru 2024 09:36 795 17
REKLAMA
  • #1 21341290
    axpl
    Poziom 17  
    Ocena: 112
    Dom parterowy 100m2, kocioł Saunier Duval Niedźwiedź (żeliwny, nie kondensacyjny) .

-Jak dobrać sterowanie piecem aby było optymalne. Głowice termostatyczne na każdym kaloryferze czy może sterownik termostatyczny ?

-czy wartość stosować do tego piec czujnik temperatury zewnętrznej ?

Wiem że to starszy kocioł i może być ciężko z uzyskaniem oszczędności.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21341819
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 632
    Zawory termostatyczne dają największy komfort - każde pomieszczenie ma własną regulacje temperatury którą można szybko zmienić. Do tego czujnik temperatury zewnętrznej - wyręcza w myśleniu o tym jaką dzisiaj ustawić temperaturę na kotle i daje pewne oszczędności.
    Sterownik pokojowy to najprostsze i najtańsze rozwiązanie, ale ani zbyt komfortowe, ani też specjalnie oszczędne.
  • #3 21352931
    axpl
    Poziom 17  
    @sorier
    Sądzisz że sterownie poprzez głowice może być oszczędniejsze ?
  • Pomocny post
    #4 21353157
    sorier
    Poziom 30  
    Porównując sterownie za pomocą sterownika pokojowego bez termostatów grzejnikowych i sterowanie za pomocą termostatów grzejnikowych (zwłaszcza tzw smart) i zachowaniu co najmniej komfortowych temperatur we wszystkich pomieszczeniach to termostaty grzejnikowe na pewną będą ekonomiczniejsze.

Jeżeli chodzi o komfort cieplny termostatów grzejnikowych to nawet nie ma co porównywać
  • REKLAMA
  • #5 21355412
    axpl
    Poziom 17  
    @sorier, właśnie chce założyć głowice smart. Czyli kocioł wtedy pracuje cały czas do zadanej temperatury ? Bo widziałem rozwiązanie że z głowicami smart był sterownik pieca i w chwili kiedy głowica otwierała się piec uruchamiał się .
  • #6 21355494
    sorier
    Poziom 30  
    W teorii tak to powinno działać. Głowice powinny się komunikować ze sterownikiem który decyduje kiedy włączyć lub wyłaczyć kocioł.
  • #7 21355589
    axpl
    Poziom 17  
    Tylko wtedy są to jakby sterowniki pokojowe (do każdego pomieszczenia osobno) , i czy będzie oszczędność jeśli ciecz będzie się mocno wychładzać? Czy nie lepiej utrzymywać temp. Na kotle bez przerwy
  • #8 21355798
    sorier
    Poziom 30  
    Kocioł i tak się wyłączy gdy odbiór ciepła będzie zbyt mały. I nie włączy się nawet na żądanie dopóki nie będzie miał zapewnionego odbioru.

Dla przykładu tytułowy kocioł 18 ma zakres pracy 5,4-18kW, wiec do stabilnej pracy potrzebuje odbiór co najmniej 5,4kW. W okresach przejściowych (jesień, wiosna) nie zapewnisz takiego odbioru, więc kocioł będzie pracował on/off. Cały problem polega na tym, że to główny sterownik systemu ogrzewania ma decydować kiedy kocioł ma się włączyć a kiedy wyłączyć, (żeby było to z synchronizowane z głowicami smart), a nie sam kocioł. Wtedy działa to ekonomicznie i komfortowo.
  • #9 21356026
    axpl
    Poziom 17  
    Czyli :

1. Tylko głowice smart + nastawa temperatury na kotle nie będzie ekonomicznym rozwiązaniem
    2. Aby działało to prawidłowo należy posiadać głowice które wypracują ze sterownikiem który będzie sterował piecem ON/OFF. Z tego co się orientuję ten kocioł nie ma możliwości innego sterowania .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 21356107
    sorier
    Poziom 30  
    Jako że najprostsze rozwiązania bywają najlepsze... Załóż jakieś głowice smart na grzejniki, do kotła podłącz pogodówke, ustaw krzywą grzewczą jak najniżej i obserwuj jak to się będzie sprawdzało. Zawsze możesz później rozbudować system, np. dołożyć jakiś smart sterownik pokojowy do sterowania kotłem (byle był to sterownik pwm*). Chodzi o to żeby nie zamykać się w jakimś kompletnym systemie za kupę kasy który może okazać się niewypałem.

*dlatego pwm, bo te sterowniki mniej faluja temperaturą wody niż sterowniki oparte na histerezie.
  • #11 21356665
    axpl
    Poziom 17  
    Chce założyć Tado, nie jest najtańszy system ale ponoć bardzo solidny i na lata. Jest w ofercie sterownik do pieca ściśle współpracujący z głowicami , ale nie wiem czy on jest PWM.

Orientujesz się czy czujnik pogodowy musi być dokładnie dobrany do danego typu kotła?
  • #12 21356709
    sorier
    Poziom 30  
    Często w obrębie jednej marki kotłów jest stosowany ten sam czujnik. Poszukaj na forum, może ktoś opisał jak zbudowany jest ten czujnik, bo często można własnoręcznie go zrobić za ułamek ceny.
  • #13 21356729
    axpl
    Poziom 17  
    Tak się zastanawiam jaką rolę pełni sterownik kotła połączony z głowicami smart 😏, czy działał to na zasadzie : w harmonogramie ustalamy od godziny 22 temperaturę nocą i wtedy sterownik wygasza piec na jakiś czas?

Nie za bardzo widzę w czym może on brać udział? Być może nowoczesne kotły mają połączeniem cyfrowe z takim sterownikiem i zmienia pracę kotła (ciśnienie , temperatura)
  • #14 21357125
    sorier
    Poziom 30  
    Głównie jest bramką do komunikacji z termostatami grzejnikowymi. Wszystko ponad to zależy od inwencji producenta. W opcji minimum wyłącza kocioł gdy termostaty zgłoszą zamknięcie. Bardziej wypasione komunikują się z kotłem za pomocą OT albo i e-bus.
  • #15 21358322
    axpl
    Poziom 17  
    I co jest oszczędniejszej :

1. Same głowice bez sterownika - utrzymywana jest temperatura na kotle i w razie potrzeby otwiera się termostat i wstępnie ciepła woda jest wpuszczana do układu

2.przy zakręconych głowicach sterownik wyłącza kocioł ale w przypadku otwarcia głowicy rozpoczyna ogrzewanie wody (nawet schodzonej całkowicie) na co przeznacza jakąś część energii.

Czy dobrze to „kalkuluje” ?
  • REKLAMA
  • #16 21358717
    sorier
    Poziom 30  
    Drugie rozwiązanie jest lepsze pod warunkiem, że wszystkie grzejniki maja głowice smart.
  • #17 21373959
    axpl
    Poziom 17  
    Przetestowałem!

1. Głowice ,smart + kocioł z krzywą
    2.glowice smart + sterownik kotła (współpracujący z głowicami) + krzywe

Nie zauważyłem znacznych różnic w spalaniu gazu ale w 1 przypadku zdecydowanie lepiej i szybciej utrzymywany jest harmonogram temperatur. Zmiana z temp nocnej na dzienną następuje bardzo szybko , natomiast w opcji 2 trwa to bardzo długo. Nie wiem czy jest to podyktowane ale sądzę że algorytmem który zmienia temperaturę chcą używać minimum energii nie biorąc po uwagę czasu w jakim ma to nastąpić.
  • #18 21376132
    sorier
    Poziom 30  
    A te głowice maja funkcje adaptacji? Tzn czy zaprogramowana godzina w harmonogramie to jest początek zmiany temperatury czy koniec? Jeżeli jest adaptacja, to może system się uczy i nie wszystko mu wychodzi?

Logicznie rzecz biorąc, zmiana powinna być szybka, bo po to ustawiasz harmonogram, żeby temperatury w nim odpowiadały rzeczywistości.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono optymalne metody sterowania kotłem Saunier Duval Niedźwiedź w domu o powierzchni 100m2. Użytkownicy zalecają stosowanie głowic termostatycznych na grzejnikach, co zapewnia większy komfort i oszczędności w porównaniu do prostego sterownika pokojowego. Warto również zainstalować czujnik temperatury zewnętrznej, który automatycznie dostosowuje ustawienia kotła. Istotne jest, aby głowice smart współpracowały z odpowiednim sterownikiem, który zarządza pracą kotła, co pozwala na efektywne wykorzystanie energii. Użytkownicy zauważyli, że systemy z głowicami smart i odpowiednim sterownikiem lepiej utrzymują harmonogram temperatury, chociaż różnice w zużyciu gazu mogą być minimalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA