logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak skonfigurować dwa routery TP-Link, by komputer na piętrze miał internet?

adas1490 11 Gru 2024 21:34 1068 16
REKLAMA
  • #1 21344271
    adas1490
    Poziom 10  
    Witam serdecznie. Mam pewien problem z siecią. Mieszkam w szeregówce z pietrem. Na parterze stoi router (tp link archer x1500) jednakże na piętrze mam bardzo słaby zasięg więc postanowiłem postawic na piętrze drugi router (TP link wr841N trochę taki starszy). Ktoś mi podpowiedzial żeby to działało mam spiąć je ze sobą poprzez LAN. Mam zbudowaną sieć internetową tak jak na obrazku który dodaje. O ogólnie spoko, mam wifi na górze z górnego routera , na dole z dolnego. Na dole router stoi nad tv więc kablowo poprzez LAN podlaczylem tv, również działa. Ale na górze pojawia się problem . O ile router i sieć bezprzewodowa działa to wpięty do niego poprzez LAN komputer stacjonarny nie ma internetu.... Dziś kombinowałem na różne sposoby , o dziwo internet się pojawił i był przez około godzinę. Po wyłączeniu i włączeniu komputera po jakimś czasie znów nie było sieci i już nie udało mi się tego naprawić....

Dodam że na dole główny router jest na DHCP , górny natomiast na statycznym IP. Generalnie się nie znam na tym i nie wiem jak to poustawiać żeby było dobrze. Wszystko śmiga tylko jest problem na pierwszym pietrze pomiędzy drugim routerem a komputerem stacjonarnym. Proszę o pomoc gdzie tkwi problem Ręcznie rysowany schemat sieci domowej z routerami na różnych piętrach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21344292
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 213
    1. do jakich portów wpięty jest kabel router parter i do jakiego wpiety jest kabel router piętro
    2. jakie są ustawienia LAN w routerze piętro (jaka pula adresów ip), nie moga być takie same jak na parterze bo nie dostaniesz pakietów
    3. pokaż screeny konfiguracji router parter router pietro konfiguracja LAN dla routera parter, konfiguracja WAN dla routera pietro
  • REKLAMA
  • #3 21344315
    adas1490
    Poziom 10  
    Ad.1 router parter wpięty jest pod WAN, bo to główny router, sieć idzie z modemu do niego. Na piętrze jest wpięty pod LAN (dolny i górny router są połączone ze sobą poprzez LAN).
    Ad. 2 a jak to sprawdzić? mogę podać, ale jutro po 8.00 rano, jak wrócę do domu z pracy. Nie spodziewałem się tak szybkiej reakcji xd
    Ad.3 podam wszystko jutro. Tylko jeszcze proszę, napisz, jak to sprawdzić wszystko.

Dodano po 25 [minuty]:

A odbiegając trochę od tematu: chciałbym ogólnie, żeby jeden router stał na dole i żeby zasięg w całym domu był. Mieszkam w szeregówce (dosłownie kwadrat 45m2 na dole i 45m2 na górze, router stoi praktycznie po środku na parterze, ale na górze już zasięg jest praktycznie 1 kreska albo w ogóle zanika.... Ten TP archer X1500 wydaje się dobrym routerem, dlatego go kupiłem, jak się wprowadzałem i myślałem, że spokojnie zasięg będę miał w całym domu.... A tu zonk. Jedynie co złego, to to, że stoi dosłownie nad telewizorem na takiej półeczce, a nad nim akurat idzie podciąg konstrukcyjny i wydaje mi się, że to zakłóca mocno sygnał na górze. Ale w innym miejscu nie mogę go postawić, bo tak akurat mam wyjścia rj45 i na ścianie wisi telewizor. To tak nawiasem tylko piszę. Chyba że też coś źle skonfigurowałem i może się myślę, i może jeden router by wystarczył na cały dom.....
  • REKLAMA
  • #4 21344418
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21344431
    adas1490
    Poziom 10  
    No jutro wrócę do domu i podam tutaj screeny z konfiguracjami, jakie mam w tej chwili, i podpowiecie, co i jak ustawić, żeby było jak najlepiej.

Dodano po 19 [minuty]:

No i fajnie jakby się dało żeby te dwa routery rozsyłały tą samą sieć, żeby jak sobie chodzę to nie przełączać się na dwie różne sieci bezprzewodowe tylko żeby to była jedna i telefon czy laptop łapał ten zasięg z routera który ma lepszy zasięg....
  • Pomocny post
    #6 21344471
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    adas1490 napisał:
    No i fajnie jakby się dało żeby te dwa routery rozsyłały tą samą sieć, żeby jak sobie chodzę to nie przełączać się na dwie różne sieci bezprzewodowe tylko żeby to była jedna i telefon czy laptop łapał ten zasięg z routera który ma lepszy zasięg....

By to co zakładasz działało, nadawca musi obsługiwać protokół 802.11k/v/r
    Bez tego, Twój plan, nie wypali.
  • Pomocny post
    #7 21344575
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 213
    To odbiegając od tematu, jak chcesz żeby rozsiewały tę samą sieć to (teoretycznie) to robisz na obu te same nazwy SSID, ustawiasz różne kanały żeby sie nie zakłócały i jeden konfigurujesz tak by pula adresów nie pokrywała sie z drugim. To takie na niby w tej samej sieci. Praktycznie aby to zrobić to zamiast 2 routera kupujesz repeater wifi wpinasz do zasilania gdzieś pomiędzy piętrami i działa.
  • #8 21344611
    adas1490
    Poziom 10  
    Wróciłem do domu. Teraz na dole na routerze nie ma internetu. Full zasięg, ale neta nie ma.... Zaraz powysylam screeny z ustawieniami routerów

Dodano po 7 [minuty]:

Mam aplikację tether i teraz patrzę, że jak łapie zasięg z góry, to pokazuje mi w aplikacji router z dołu i na odwrót, jak łapie zasięg z dołu, to pokazuje w apce router z góry... Coś tu namieszane jest.

Dodano po 1 [minuty]:

Ustawienia router dół Ekran aplikacji przedstawiający status routera Archer AX1500.

Dodano po 19 [minuty]:

A z górnym nie mogę się teraz połączyć... Nie wiem, jak konfigurację zobaczyć... Dziwne, bo na dole wykrywa w aplikacji tether ten górny router tp link wr841n, a jak jestem na górze obok niego, to już go nie pokazuje w aplikacji. Aczkolwiek wcześniej nie konfigurowałem go za pomocą aplikacji, bo nie widziałem, że ona go obsługuje.....

Dodano po 54 [sekundy]:

Narazie spróbuję zresetować ustawienia i na nowo skonfiguruje....

Dodano po 18 [minuty]:

Ekran ustawień routera TP-Link Archer AX1500. Zrzut ekranu ustawień routera TP-Link Archer AX1500.

Dodano po 1 [minuty]:

Te dwa zdjęcia to po nowej konfiguracji dolnego routera. Teraz idę na góre , zresetuje i wyślę ustawienia górnego

Dodano po 19 [minuty]:

Po resecie i nowej konfiguracji górny router wygląda to tak : Zrzut ekranu z ustawieniami routera TP-Link WR841N, pokazujący adresy MAC, IP, maskę podsieci i inne szczegóły.

Dodano po 26 [minuty]:

Słuchajcie po resetach i nowych konfiguracjach jest ok. Na dole i na górze jest wifi , tv wpięte na dole w router pod LAN działa, na górze komputer wpięty pod router na górze pod LAN działa . Jedynie co zrobiłem to połączyłem górny i dolny router poprzez LAN ale na górze wpiąłem się w port WAN a nie jak wcześniej pod LAN. Może temu był probl3m ... Narazie działa, zobaczymy co dalej będzie

Dodano po 10 [minuty]:

Ustawiłem tą same SSID i patrze że jak poszedlem na górę to się smartfon sam przełączył na górny router. Czyli tak jak chciałem . Chyba powinno być już ok. Ale dla pewności spójrzcie na te ustawienia co wysłałem czy tak powinno być ....
  • Pomocny post
    #9 21344810
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 340
    To co zrobiłeś, to odpowiednik trytytki - działać będzie, ale nie tak to powinno być zrobione.
    Rozwiązanie było już podane w tym wątku.
  • Pomocny post
    #10 21344835
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 902
    Mize też być konfigurowany w trybie "mostu sieciowego" (bridge) wtedy pracuje jako przedłużacz sieci. Główny router steruja sięcią i dba o reguły sieciowe.
    Mozna tez wstawić repeater lub pewnie da się uruchomić sieć typu Mesh.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 21344889
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21345222
    adas1490
    Poziom 10  
    Dolny to główny. Póki co cały dzień działa.... Już dodaje screen z pracy górnego . Ale ten Access point nie mogę znaleźć takiej opcji w tym routerze na górze czyli TP link WR841N ... Ekran aplikacji pokazujący status pracy routera TL-WR841N.
  • Pomocny post
    #13 21345274
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21345366
    adas1490
    Poziom 10  
    A jaka korzyść dla mnie będzie, jeśli zrobię Access Point z drugiego routera? Tak jak jest to, co może być nie tak/stac się?
  • Pomocny post
    #15 21345669
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21345987
    adas1490
    Poziom 10  
    No to w wolnym czasie spróbuję i ustawię tak, jak piszą. Dzięki za pomoc.

Dodano po 8 [godziny] 57 [minuty]:

Temat uważam za Zamknięty. Jeszcze raz dziękuję

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z konfiguracją dwóch routerów TP-Link w swoim domu, gdzie główny router (TP-Link Archer X1500) znajduje się na parterze, a starszy router (TP-Link WR841N) na piętrze. Główny router działa na DHCP, natomiast górny jest ustawiony na statyczne IP, co powoduje problemy z dostępem do internetu na komputerze podłączonym do górnego routera. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące konfiguracji, w tym ustawienia trybu AP (Access Point) dla górnego routera oraz zalecenia dotyczące unikania konfliktów adresów IP. Wskazano również na możliwość użycia repeatera lub sieci typu Mesh dla lepszego zasięgu. Po kilku próbach użytkownik planuje zresetować ustawienia i ponownie skonfigurować routery.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA