logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik położenia skanujący powierzchnię. Rozwiązania???

robert123 12 Gru 2005 14:36 8187 17
REKLAMA
  • #1 2076766
    robert123
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Witam wszystkich - generalnie chodzi o punktowe zeskanowanie powierzchni o nierównościach do 1.5 - 2 cm.(np. drewnoplastyka).
    Czujnik przesuwany byłby linia po linii na kopiowanym wzorcu.Sygnał z czujnika sterował by wysokością frezu przesuwanego podobnie jak czujnik w płaszczyźnie xy.

Średnica czujnika (0.5 - 0.8mm). Do głowy przychodzi mi mały potencjometr suwakowy, ew. enkoder (mysz komputerowa).

Może Ktoś korzystał z tego typu czujniczków i poleci mi jakieś rozwiązanie praktyczne.linki mile widziane.
    Dzięki za przeczytanie tematu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2078367
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    w jaki sposb czujni ten ma skanowac powierzchnie? jej fakture? bledy (tzn dziury i nieruwnosci) w sptruktorze? sprecyzuj bo sa pewne niejasnosci
  • REKLAMA
  • #3 2091180
    dioda1000
    Poziom 28  
    Ocena: 132
    Witam rozwiązałbym to w nastepujący sposób.
    Cytat:
    Średnica czujnika 0.5

3 silniki krokowe

1 silnik oś x skok zależnie od gwintu lub paska by otrzymać te 0.5mm
    2 silnik oś z skok zależnie od gwintu lub paska by otrzymać te 0.5mm

3 silnik oś y /pracajego będzie polegala na -jazda góra na bazowy i w dól do czasy zetknięcia sie nap igły lekarskiej z pętem stalowym w środku i np jkiś mikrowyłącznik blaszka stykowa czujnik magnetyczny bez różnicy byle działało/
    silnik zawsze startuje z bazowego w dół zliczasz kroki silnika do czasu osiągnięcia informacji z czujnika / i tu masz 1 punkt czyli ile kroków wykonał silnik czyli odległość od bazowego /. silnik y zjazd na baze .silnik x o nastepne 0.5 mm. I z bazy znów w dół i liczy kroki /i tu masz 2 punkt czyli ile kroków wykonał silnik czyli odległość od bazowego /.I tak w koło
    po osiagnięciy końca x zwiększ " z " o 0.5mm

jak cos nie jasne klikaj na prw pozd.dioda

ps.
    Tanaka_san napisał
    Cytat:
    w jaki sposb czujni ten ma skanowac powierzchnie? jej fakture? bledy (tzn dziury i nieruwnosci) w sptruktorze?

robert123 chce zrobić kopiarke
  • #4 2092189
    bobbyAIR
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    apropo enkodera z myszki - to para dioda i powujny czujnik ( najczesciej ) - diode zasila sie przez rezystor 1 - 1,5 k a na czujnik podaje sie stan wysoki ktory podawany jest na poszczegolne wyjscia gdy swiatlo dotrze do czujnika. Tarcza ma szczeliny co 10 stopni
  • #5 2094225
    piotrjub
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zrobiłem sobie maszyne, ktora wyposazylem w skaner mechaniczny 3D.
    Po prawej stronie wrzeciona widac wlaśnie skaner.
    Załączniki:
    • Czujnik położenia skanujący powierzchnię. Rozwiązania??? PICT0297.jpg (54.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czujnik położenia skanujący powierzchnię. Rozwiązania??? DSC02612.jpg (142.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czujnik położenia skanujący powierzchnię. Rozwiązania??? DSC02532.JPG (92.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czujnik położenia skanujący powierzchnię. Rozwiązania??? DSC02537.jpg (129.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2094636
    dioda1000
    Poziom 28  
    Ocena: 132
    Cytat:
    Zrobiłem sobie maszyne, ktora wyposazylem w skaner mechaniczny 3D

może coś więcej o budowie czujnika
  • REKLAMA
  • #7 2208662
    kimla
    Poziom 11  
    piotrjub napisał:
    Zrobiłem sobie maszyne, ktora wyposazylem...

Raczej zerżnąłem sobie maszynę... Jest to w 90% kopia mojej konstrukcji z przed kilku lat. Gdyby kolega wymyślił coś samemu to może i było by czym się chwalić.

pozdrawiam
  • #8 2209372
    DZIKU5
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    kimla napisał:
    piotrjub napisał:
    Zrobiłem sobie maszyne, ktora wyposazylem...

Raczej zerżnąłem sobie maszynę... Jest to w 90% kopia mojej konstrukcji z przed kilku lat. Gdyby kolega wymyślił coś samemu to może i było by czym się chwalić.

Nie ulega watpliwosci, ze to wlasnie Pan opracowal idee prostej frezarki bramowej. Bez watpienia jest pan rowniez pierwszym, ktory do napedow wykorzystal silniki krokowe lub serwomechanizmowe. Czujnik sluzacy do pomiary dlugosci narzedzia tez jest Panskim pomyslem. Gdyby siegnac glebiej w przeszlosc, moglo by sie okazac, ze wymyslil Pan rowniez kolo.
  • #9 2209577
    kimla
    Poziom 11  
    Proszę to traktować bardziej jak żart, niż jako złośliwą sugestję ponieważ nie jesteś pierwszą osobą która próbuje kopiować moje maszyny. :D
  • #10 2210506
    chomikaaa
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    hmm kopiowanie kopiowaniem lecz

kopiowanie to wg mnie jest wtedy gdy ktos opracuje koncepcje wykona wzorzec opatentuje swoje rozwiazanie i wtedy gdy ktos skozysta z wzorca bez zgody autora kopiujac koncepcje maszyne jej szczegoly konstrukcyjne robiac blizniacza

sprawa drugorzedna jest "kopiowanie" rzeczy ogolnie uznanych za trend w rozwiazaniach konstrukcji i jesli rozwiazanie jest dobre to autor niekoniecznie znajacy inne projekty budujac swoj nieumyslnie wykona ta samo rozwiazanie to czy to ma byc kradzieza skoro dane rozwiazenie jest tu najbardziej optymalnym zreszta kazdy znajacy sie na mechanice wyuczony na tych samych prawach i wzorach niejako musi postepowac w taki sam sposob inny jest zly lub zbyt drogi

najbardziej optymalnym rozwiazaniem jest rozwiazanie jak najtansze i jak najlepsze

zreszta konstrukcja bramowa nie wydaje mi sie koncepcja wymyslaona przez 1 tylko osobe i to w naszym kraju gdyz cos takiego na zachodzie wschodzie moglo i pewnie powistalo juz dawno i teraz nasowa sie pytanie kto co od kogo i kiedy

czy zastosowanie prowadnic liniowych u konkurencyjnej firmy jest tu kradzieza pomyslu... chyba nie natomiast skopiowanie calosci tak
  • #12 2274772
    robert123
    Poziom 16  
    OK. Dzięki za wszystkie informacje. Jeśli można to proszę kolegów o szczegóły czujnika skanującego 3d. Pozdrawiam.
  • #13 2281642
    piotrjub
    Poziom 12  
    Wracając do skanera w moim wypadku jest zbudowany jak normalny wyłącznik krańcowy, a wyłącznik widoczny na pierwszym zdjęciu jest o tyle ciekawy ze producent gwarantuje powtarzalność pozycji wyłączania na poziomie 0,002mm, co daje nam taki fajny bardzo dokładny mały skaner.
  • #14 2283646
    robert123
    Poziom 16  
    Można prosić o szczegóły dotyczące tego wyłącznika krańcowego - precyzyjnego - producent, cena????
    Dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 2290544
    piotrjub
    Poziom 12  
    http://www.rseim.com.pl/
    precyzyjny wylacznik krancowy
    cena okolo 500 zł
    Załączniki:
    • Czujnik położenia skanujący powierzchnię. Rozwiązania??? PICT0304.jpg (79.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czujnik położenia skanujący powierzchnię. Rozwiązania??? PICT2873.jpg (37.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 2296947
    robert123
    Poziom 16  
    OK,wielkie dzięki za info.
  • #17 2356614
    piotrjub
    Poziom 12  
    Maszyna zerznięta, która lepiej pracuje od oryginału Panie Kimla, trzeba wiedzieć, o czym się mówi. Pana oryginalna maszyna, którą posiadam, która wygląda tak ze powinien się Pan wstydzić, jeśli oczywiście wiedziałby Pan co to znaczy, popsuła się po raz 20.
    Pana najsztywniejsza maszyna luzy w osi Z ma ponad 0,2mm w każdą stronę wystarczy ją lekko nacisnąć (gdzie Pana dokładność do 0,01mm za która zapłaciłem). Ostatni Pana bajer to, że frez się ugina a co w przypadku jak frez nie zamontowany i dalej maszyna ma luzy, co teraz Pan wymyśli.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy czujnika do punktowego skanowania powierzchni o nierównościach do 1,5-2 cm, np. drewnoplastyki, z sygnałem sterującym wysokością frezu w osi Z podczas przesuwu liniowego w płaszczyźnie XY. Proponowano rozwiązania mechaniczne z wykorzystaniem trzech silników krokowych do precyzyjnego przesuwu w osiach X, Y i Z oraz czujnika kontaktowego (np. igła lekarska z mikrowyłącznikiem lub czujnikiem magnetycznym) do detekcji punktu styku. Dyskutowano także o zastosowaniu enkoderów optycznych z myszy komputerowej, które wykorzystują diodę i fotodetektor do pomiaru obrotów tarczy z szczelinami co 10 stopni. Jeden z użytkowników opisał własną konstrukcję maszyny z mechanicznym skanerem 3D opartym na precyzyjnym wyłączniku krańcowym o powtarzalności pozycji wyłączania na poziomie 0,002 mm. Podano link do producenta precyzyjnych wyłączników krańcowych (http://www.rseim.com.pl/) z ceną około 500 zł. W dyskusji pojawiły się także linki do amatorskich kopii czujników dotykowych oraz wątki dotyczące patentów i konstrukcji frezarek bramowych z silnikami krokowymi. Poruszono kwestie powtarzalności, dokładności i konstrukcji czujników oraz mechaniki maszyn CNC stosowanych do kopiowania wzorców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA