logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego HP Pavilion Gaming 15dk wyłącza się co 15 minut bez baterii?

Kupidynek 13 Gru 2024 02:57 501 6
  • #1 21346031
    Kupidynek
    Poziom 5  
    Cześć
    Laptop HP Pavilion Gaming 15dk
    Chciałbym zapytać, co może być powodem...
    Odłączyłem baterię w laptopie, ponieważ uważam, że jest do wymiany i to ona może być moim problemem, jednak...
    Laptop powinien działać bez żadnego zarzutu na samym zasilaniu, jednak tak nie jest.
    Co jakieś 15 minut sam się wyłączy i wtedy muszę chwilę odczekać, gdzie ponownie mogę go włączyć.
    Byłem przekonany, że bateria jest problemem, jednak w takim przypadku o co tu może chodzić? Oddam, że port zasilający w laptopie został wymieniony na nowy.
  • Pomocny post
    #2 21346041
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    Ocena: 311
    Na jakiej podstawie uznałeś, że problem tkwi w baterii?
  • #3 21346044
    Kupidynek
    Poziom 5  
    Wymieniłem port zasilający na nowy, nie pomogło.
    Kupiłem nową ładowarkę, również nie pomogło.
    Przypuszczam, że problem tkwi w baterii, ale jeśli by tak było, to laptop powinien działać podczas grania na samym zasilaniu bez żadnego problemu. Nie mam już pojęcia, co może być powodem, jakiś konserwator, bezpiecznik?
  • Pomocny post
    #4 21346178
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6808
    Zapewne uszkodzenie na płycie , skoro wyłącza się co 15min
    - albo przegrzanie lub problem z napięciami

Bo przecież
    - nowy zasilacz,
    - ten sam problem bez podpiętej baterii
    - gniazdo DC-in wymienione

Włacz HWInfo , poużywaj laptop tak z 10 min. i zrób odczyt (zrzut ekranu) > zakłądka : sensor

p.s
    Seria HP Pavilion Gaming 15-dk0001 to płyta ( FPC52 LA-H461p Rev:1.0.)
    HP Pavilion Gaming 15-dk1017 to płyta (LA J641P rev:A)

Zobacz co masz u Siebie.
  • #5 21346783
    Kupidynek
    Poziom 5  
    Wyłacza się co 15min jeśli jest pod większym obciązeniem.
    Na ten moment ani razu sie nie wyłączył przy normalnym użytkowaniu, podczas grania około 15/20min i sam z siebie sie wyłączy.
    Wcześniej kiedy posiadałem baterie podpiętą było podobnie, do klasycznego oglądania netlixa przeglądania internetu, bateria miałą 100%, jednak kiedy odpaliłem rózne gry bateria po 15minutach spadała stopniowo i zaczynała przerywanie ładowania, dwie/3h grania i laptop miał 20%

Dodano po 1 [minuty]:

>>21346178 Ten odczyt z hwinfo zrobic przy podlaczonej baterii i na obciazeniu typu gry?

Dodano po 9 [minuty]:

Jeśli moge zapytać, z którego miejsca konkretnie wykonać ss
    Zrzut ekranu z programu HWiNFO pokazujący specyfikacje systemowe laptopa HP Pavilion Gaming 15-dk1064nw.

Dodano po 9 [minuty]:

>>21346178 model laptopa hp pavilion gaming laptop 15-dk1064nw\
  • Pomocny post
    #6 21347601
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6808
    sam niewiele zrobisz , pozostaje
    - serwis
    - lub ktoś z tego forum, daj zlecenie naprawy

Z opisu .. pierwszy podejrzany :
    - układ chargera na płycie LA-J461p / model 15-DK1064

Cytat:
    Ten odczyt z hwinfo zrobic przy podlaczonej baterii i na obciazeniu typu gry?

Tak.

Poczytaj https://www.hwinfo.com/
    -program można zassać z Link

Jak sie nim posługiwać > wpisz w google > HWInfo youtube
    - obejrzyj filmiki
  • #7 21347944
    Kupidynek
    Poziom 5  
    Dzięki wielkie za pomoc, sam dużo nie zdziałam. Oddam do serwisu, ale obecnie jestem w Norwegii, więc po świętach oddam i zobaczę, co i jak - dam znać na forum później, czego dotyczył problem, ale to po nowym roku już.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP Pavilion Gaming 15dk, który wyłącza się co 15 minut, gdy jest używany bez baterii. Po wymianie portu zasilającego i ładowarki problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być uszkodzenia na płycie głównej, przegrzanie lub problemy z napięciami. Inni uczestnicy dyskusji sugerują użycie programu HWInfo do monitorowania parametrów laptopa oraz wskazują na możliwość uszkodzenia układu chargera na płycie. Użytkownik planuje oddać laptop do serwisu po powrocie do kraju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA