logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hałasująca roleta automatyczna - hałasy bez widocznych fizycznych przeszkód

kubulux 13 Gru 2024 12:18 393 8
REKLAMA
  • #1 21346374
    kubulux
    Poziom 4  
    Dzień dobry,

roleta automatyczna (sterowana pilotem) strasznie hałasuje w trakcie pracy. Otworzyłem pokrywę od całego mechanizmu, spodziewając się, że znajdę jakąś fizyczną przeszkodę tej głośnej pracy. Jednak nic nie znalazłem, przy okazji wyrównałem kilka miejsc, gdzie być może mogłaby zahaczać. Ciągle słychać takie tłuczenie w trakcie zjeżdżania i podjeżdżania. W załączniku przesyłam pliki audio, jak to wygląda, też zdjęcie całego mechanizmu.

Czy jakiś dobry smar do metalu by dużo pomógł? Jaki najbardziej polecacie, słyszałem, że smar litowy jest w porządku do metalowych powierzchni. Mechanizm automatycznej rolety z widocznymi prowadnicami i obudową. Mechanizm automatycznej rolety zamontowanej w ścianie.

Hałas jak jedzie do góry: Up.mp3 (476.56 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Hałas jak jedzie w dół: Down.mp3 (386.61 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21346453
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Co to konkretnie za roleta, bo wygląda jak jakaś samoróbka?
  • REKLAMA
  • #4 21346495
    kubulux
    Poziom 4  
    Dziękuję pięknie za szybkie odpowiedzi.

Sprawa nie z Polski, budynek z lat 90tych a kontrola pilotem była dodana 4 lata temu przez poprzednich właścicieli. Inni sąsiedzi mają te samy rolety ale ręcznie kontrolowane.

Inne rolety w domu nie hałasują więc konstrukcja może i na dzisiejsze standardy nietypowe i licha ale w innych oknach działa.

Wrzucam filmik i więcej zdjęć.
    Zbliżenie metalowej konstrukcji rolety z widocznymi elementami montażowymi na tle chropowatej ściany. Widok wnętrza z białą listwą z pięcioma otworami montażowymi nad oknem.

Dodano po 6 [minuty]:

>>21346403 Czy wieszak to te metalowe zaczepy na samym końcu przy maksymalnie opuszczonej rolecie? Są wszystkie 4 z tego co widzę.
  • REKLAMA
  • #5 21346501
    balonika3
    Poziom 43  
    Odepnij wieszaki od wałka i zobacz, jak chodzi sam pancerz w prowadnicach
  • #6 21346520
    kubulux
    Poziom 4  
    >>21346501 Bez rolety, sam mechanizm jest cichy - dzięki za podpowiedź. W takim razie chyba muszę porządnie umyć roletę i wszystko nasmarować (?)
  • #7 21346525
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1019
    kubulux napisał:
    W takim razie chyba muszę porządnie umyć roletę i wszystko nasmarować

Umyć można, smarować się nie powinno, będzie łapać kurz i tylko pogorszy sprawę.

Dodano po 12 [minuty]:

kubulux napisał:
    Bez rolety, sam mechanism jest cichy

Ja bym sprawdził czy sama roleta się nie naciągnęła, próba rozłączenia w pionie poszczególnych lameli powinna być niemożliwa, jeżeli da się je rozłączyć to znaczy że się rozciągnęła i to może być przyczyną hałasu.
  • #8 21346579
    balonika3
    Poziom 43  
    Nawet, jak pancerz się jeszcze trzyma kupy, to pewnie ma już powycierane i poodginane haczyki w lamelach.
  • REKLAMA
  • #9 21346607
    kubulux
    Poziom 4  
    No to nic, konstrukcja wygląda na prostolinijną, więc zmierzę szerokość, na długość zmierzyć ilość ogniw i ich wysokość? Raczej będę mógł sam zamontować, tym bardziej że to okno na balkonie, więc łatwy dostęp z dwóch stron. Myślicie, że będę mógł zamówić roletę bezpośrednio u producenta?

Dodano po 44 [minuty]:

>>21346607 Znalazłem producenta tego systemu bezprzewodowego i jak się okazuje cała roleta najprawdopodobniej jest od nich. Szerokość 155cm ale widzę, że listwy/ogniwa są tylko na 150 a wysokość albo "maxi" 52mm https://www.hornbach.lu/fr/p/lame-de-tablier-...llenberg-maxi-h-52-x-l-1500-mm-blanc/5057145/ albo mini około 30 mm ale te moje na pewno te większe. Naliczyłem niecałe ogniw więc wszystko się zgadza :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z hałasującą roletą automatyczną, która nie wykazuje widocznych fizycznych przeszkód. Po otwarciu mechanizmu i sprawdzeniu wieszaków, hałas nadal występuje. Użytkownik zastanawia się nad zastosowaniem smaru, zwłaszcza litowego, do metalowych powierzchni. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie stanu wieszaków, naciągu rolety oraz ewentualne czyszczenie mechanizmu. Wskazano, że smarowanie może przyciągać kurz i pogarszać sytuację. Użytkownik odkrywa, że roleta może być od producenta, którego system bezprzewodowy zainstalowano w budynku z lat 90-tych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA