logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Cieknący kaloryfer na odpowietrzaczu - jak naprawić śrubę odpowietrzającą?

krzysztofbruszewski 14 Gru 2024 21:16 858 11
REKLAMA
  • #1 21348444
    krzysztofbruszewski
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie.

Zauważyłem, że od jakiegoś czasu cieknie woda z kaloryfera, a dokładnie ze śruby do odpowietrzania.
    Pytanie, co mogło być powodem takiej usterki i jak to samemu naprawić?
    Czy konieczna będzie wymiana śruby odpowietrzającej, a jeśli tak, to gdzie coś takiego dostać?

Z góry dziękuję za pomoc.

Zardzewiała śruba odpowietrzająca na kaloryferze.
    AI: Czy mógłby Pan podać typ lub model kaloryfera, z którego cieknie woda?
    Grzejnik Carré Plus 2200x475
    AI: Czy zauważył Pan jakiekolwiek uszkodzenia lub korozję na śrubie odpowietrzającej?
    Tak
  • REKLAMA
  • #2 21348447
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1344
    krzysztofbruszewski napisał:
    gdzie coś takiego dostać ?

W każdym sklepie hydraulicznym.
    Niemniej jednak ta rysa na dole z lewej może wskazywać na pęknięcie kaloryfera i konieczność wymiany tego całego żeberka wraz z odpowietrznikiem.
    Zbliżenie na uszkodzony odpowietrznik kaloryfera z widoczną rysą i rdzą.
  • REKLAMA
  • #3 21348490
    krzysztofbruszewski
    Poziom 2  
    >>21348447 Patrzyłem z bliska i raczej to nie pęknięcie, tylko kamień się tak osadził.
  • Pomocny post
    #4 21348543
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1537
    Odpowietrznik jest raczej do wymiany (tak się ta część nazywa). Łatwo go kupić (typowy rozmiar to 1/2"), ale przed wymianą trzeba zakręcić zarówno zasilanie, jak i poworót grzejnika (jeśli jest zawór na gałązce powrotnej, to da się to zrobić bez spuszczenia wody z pionu, jesli nie ma, to trzeba spuścić). Sugeruję kupno takiego odpowietrznika, ktory będzie miał tę śrubkę takiego kształtu, że będzie mozna ją obracać zarówno śrubokrętem, jak i specjalnym kluczykiem (są też takie, które można kręcić palcami).
  • #5 21348614
    krzysztofbruszewski
    Poziom 2  
    Mam na dole grzejnika jeden zawór kątowy PZ. W instrukcji znajduje się informacja, że można podłączyć dowolne przyłączki 1/2", więc jak rozumiem odpowietrzacz w takim rozmiarze będzie pasował? W Internecie jest dużo automatycznych odpowietrzaczy i pytanie, czy może taki być, jak do tej pory był taki regulowany ręcznie? Czym to odkręcić?
  • #6 21348748
    elktrod
    Poziom 41  
    Mam na dole grzejnika jeden zawór kątowy PZ
    Taka informacja musi być uzupełniona o to czy ten zawór jest podwójny czy pojedynczy bo słowo "jeden" nic dla mnie nie znaczy bo nadal nie wiem jak jest zrealizowany dopływ a jak odpływ wody? Niby pytasz się o proste rzeczy a używasz jakiegoś nieznanego mi skrótu "PZ": który do mnie nie przemawia nawet po wycieczce w google: Link
    Najlepiej zrób zdjęcia zaworów. Zawory bywają różne - także z nastawami wstępnymi i gdy tego nie wiesz możesz sobie zalać mieszkanie odkręcając nawet sam odpowietrznik. Gdy kaloryfer ma tylko "jeden" zawór na odpływie i nie ma "drugiego" zaworu na dopływie to musisz wyłączyć całe grzanie i spuścić wodę z obiegu w ilości takiej aby mieć pewność, że kaloryfer jej nie posiada w górnej części?
    Czym to odkręcić?
    Bierzesz do ręki suwmiarkę, mierzysz odległość wskazaną czerwonymi kreskami na n/w grafice i jeżeli to jest 19 mm do szukasz płaskiego klucza 19 mm i odkręcasz przeważnie w lewo? Jeżeli to jest inny wymiar to szukasz takiego płaskiego klucza aby klucz pasował do wymiaru - w czym problem? Przecież można użyć także klucza nastawnego, francuskiego, szwedzkiego czy "żabki"?
    Zdjęcie zaworu z oznaczeniem pomiarów czerwoną linią.
    co mogło być powodem takiej usterki
    Starość, nie radość... Masz rację, lepiej wstawić tam jakiś automatyczny. Tutaj masz linka - wszystko powinno stać się wiadomym: https://www.youtube.com/watch?v=6ozWwJ-5Gts
    https://www.youtube.com/watch?v=pOjyxAmOR7w Ogólnie to wystarczy zamontować jedn zawór automatyczny w najwyższym punkcie obiegu oraz na kaloryferach, które często się zapowietrzają z racji złego montażu czy wadliwie ułożonej instalacji przepływowej, bo w innych przypadkach to szkoda kasy...
  • #7 21348970
    krzysztofbruszewski
    Poziom 2  
    Odnośnie zaworu to wygląda w ten sposób.
    Metalowy zawór zainstalowany na ścianie, z czerwoną plastikową tacą poniżej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21349031
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 476
    Kup odpowietrznik pokręcany ręką, żebyś nie musiał goniż z kluczykiem, a już na pewno nie śrubokrętem ktory raz dwa wylamuje chwyt w nim, zakręć zawór, popuść akutalny odpowietrznik, trochę wody zleci, jak przestanie lecieć to wykręć ten i wkręć nowy. no chyba ze chcesz automat to kup sobie kątowy może i pod kolor znajdziesz, białe są na pewno, inne kolory nie wiem, valvex na pewno ma białe
  • REKLAMA
  • #9 21349040
    elktrod
    Poziom 41  
    Odnośnie zaworu to wygląda w ten sposób.
    Metalowy zawór zainstalowany na ścianie, z czerwoną plastikową tacą poniżej.

To jest zawór regulacyjny i dalej nie mamy zdjęć ani pewności czy to jest jeden jedyny zawór i gdzie masz dopływ a gdzie odpływ ciepła do/z z kaloryfera Jeżeli dopływ i odpływ jest za tym zaworem w ścianie to znajdź specyfikację czyli datasheet tego zaworu i poczytaj lub nam zalinkuj przed próbą wymiany odpowietrznika..
    PchlaW81 napisał:
    zakręć zawór, popuść aktualny odpowietrznik, trochę wody zleci, jak przestanie lecieć to wykręć ten i wkręć nowy

Zawór ten może posiadać nastawę wstępną i woda wtedy nie przestanie lecieć, nawet po godzinie, to wtedy nie wykręcaj starego a wygaś piec czy ogrzewanie, zamknij główne zawory na cały obieg i dopiero wtedy bierz się za wykręcanie odpowietrznika. Nie chodzi o to czy znam ten zawór czy nie, czy on ma nastawę wstępną czy nie, ale gdy on na przykład będzie niesprawny to co wtedy? - Czy już rozumiesz zasadę czy nadal nie wiesz o co chodzi? No chyba, że umiesz likwidować wstępne nastawy o ile takie są w tym zaworze, to co innego. Jeżeli dalej nie wiesz o co chodzi to lepiej wezwij hydraulika lub serwis. :) Porada moja może być nie trafiona bo nie jestem w stanie poznać wszystkich zaworów i instalacji wyprodukowanych na świecie, ani przewidzieć, czy wszystkie zawory Twoje są sprawne, gdy Ty dawkujesz nam zdjęcia i informacje o swojej instalacji, dlatego wybacz i ciepnij mój post do kosza...
  • #10 21349109
    krzysztofbruszewski
    Poziom 2  
    Za tym zaworem są dwie rurki, które idą w ścianę, czyli odpływ i odpływ. Nic więcej nie ma.
    Wszystko co wiem o tym zaworze umieściłem poniżej.
    Tabela z zaworami do przyłącza MM, zawierająca informacje o kolorze i kodzie produktu.
    Chromowany zawór kątowy z rury w ścianie.
  • #11 21349124
    elktrod
    Poziom 41  
    czyli odpływ i odpływ.
    Chyba dopływ i odpływ?
    Wszystko co wiem o tym zaworze umieściłem poniżej
    To i tak dużo wiesz a nawet więcej od nas a ukrywałeś to. Posiadasz także instrukcję,
    W instrukcji znajduje się informacja, że można podłączyć dowolne przyłączki 1/2
    więc postąp zgodnie z instrukcją? Poproszę o jej skserowanie i podesłanie na priv, a jak nie masz skanera to poproszę zdjęcie pierwszej strony tej instrukcji gdzie powinna być informacja czego ona dotyczy. Na tej podstawie co pokazałeś w ostanim poście nietrudno było znaleźć, że Twój zawór posiada możliwość nastawy wstępnej i aby go całkowicie zamknąć, trzeba posiadać specjalną nakładkę, czy ją posiadasz i umiesz obsługiwać?
    Tekst instrukcji dotyczącej nastawy wstępnej zaworu.
    Patrz załącznik:
    Załączniki:
    • VASCO-01_2021.pdf (9.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VASCO-01_2021 strona 116.pdf (145.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 21738377
    krzysztofbruszewski
    Poziom 2  
    Aby wymienić taki odpowietrzacz w kaloryferze, w pierwszej kolejności trzeba zamknąć dopływ i odpływ wody (zazwyczaj w nowych blokach znajdują się w szafie na klatce schodowej) i odczekać chwilę, aby spadło ciśnienie w obiegu, a następnie delikatnie wykręcić odpowietrzacz. Warto pod kaloryferem podłożyć jakieś naczynko i ręczniki, ponieważ wypłynie z kaloryfera trochę wody (czarnej) znajdującej się w jego górnej części. Dalej wymienimy odpowietrznik. Ten, który zamontowałem, to 1/2" z ręcznym odpowietrzeniem. Następnie wszystko skręcamy, również zakręcamy odpowietrznik, aby z niego nie polała się woda. Odkręcamy wcześniej zakręcony dopływ i odpływ, a na koniec delikatnie i lekko odkręcamy śrubę (środkową) odpowietrznika, aby odpowietrzyć grzejnik. To wszystko.

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku cieknącego kaloryfera na śrubie odpowietrzającej, najczęstszą przyczyną jest uszkodzenie lub korozja samego odpowietrznika. Zaleca się wymianę odpowietrznika na nowy, typowo o rozmiarze 1/2". Przed wymianą należy zamknąć dopływ i odpływ wody do kaloryfera, co często można zrobić za pomocą zaworów kątowych umieszczonych przy grzejniku lub w szafce na klatce schodowej. Jeśli zawór jest pojedynczy i nie ma możliwości odcięcia obiegu lokalnie, konieczne może być spuszczenie wody z całego obiegu grzewczego. Warto wybrać odpowietrznik z pokrętłem do ręcznego odkręcania, aby uniknąć uszkodzenia śrubokrętem. W przypadku zaworu regulacyjnego z nastawą wstępną, należy upewnić się, że jest on całkowicie zamknięty przed wymianą odpowietrznika, co może wymagać specjalnej nakładki. Po wymianie odpowietrznika należy delikatnie odpowietrzyć grzejnik, odkręcając śrubę odpowietrzającą. W razie wątpliwości dotyczących zaworów i układu instalacji, zaleca się konsultację z hydraulikiem.
Model kaloryfera: Carré Plus 2200x475.
Zawór kątowy PZ o nie do końca jasnej specyfikacji, z dwoma rurkami doprowadzającymi i odprowadzającymi wodę.
Marka Valvex wymieniona jako producent białych odpowietrzników kątowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA