logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cieknie kaloryfer od dołu - zawór?

AsiaPoznan 20 Sie 2014 11:42 27204 10
REKLAMA
  • #1 13892273
    AsiaPoznan
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Wczoraj zauważyłam, że z dwóch grzejników kapie woda od dołu, dziwne, że nagle z dwóch, bo grzania nie odpalałam..

Dodaje zdjęcia cieknących elementów, możecie podpowiedzieć czy samemu można tutaj coś zdziałać cz niezbędny będzie fachowiec?

Pozdrawiam! :)
    Załączniki:
    • Cieknie kaloryfer od dołu - zawór? IMG_20140820_112632.jpg (674.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Cieknie kaloryfer od dołu - zawór? IMG_20140820_112722.jpg (654.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13892315
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 13892342
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2781
    Trzeba rozpoznać czy :
    1. Ciekną uszczelnienia pokręteł zaworów kulowych - te z nacięciami na śrubokręt ?
    2. Ciekną śrubunki łączące kaloryfer z zespołem zaworów ? Na prawym zdjęciu widać że rozstaw króćców kaloryfera nie odpowiada rozstawowi śrubunków.
    3. Cieknie (bo np. przerdzewiał) sam kaloryfer. Podejrzana jest rdzawa plama w lewym górnym rogu drugiego zdjęcia.
    4. Na zimnym kaloryferze skrapla się woda (wilgoć) z powietrza i spływa w dół pod własnym ciężarem.
    Wytrzyj do sucha i obserwuj gdzie najpierw pojawia się woda.
    Trzeba też sprawdzić ciśnienie w instalacji CO. Na kotle powinien być manometr.
  • REKLAMA
  • #4 13894968
    AsiaPoznan
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedź, po jej przeczytaniu upewniłam się, że fachowiec będzie niezbędny ;)

Niestety cieknie przez śrubki, które pozwalają na demontaż kaloryfera bez spuszczania wody w układzie - nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa.

Więc z tego co się dowiedziałam, konieczne będzie spuszczenie wody z całego układu i ich wymiana.
  • #5 13895287
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Pozamykaj pozostałe grzejniki aby z nich nie spuszczać wody. Ale może się okazać że też będą ciekły po ruszeniu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 13895299
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 13895398
    AsiaPoznan
    Poziom 9  
    Bardzo dziękuję za radę!

A umiałby ktoś powiedzieć ile mnie będzie taka atrakcja kosztowała? Spuszczenie wody z całej instalacji i wymiana? Mniej więcej, bo ja zupełnie nie wiem czego się spodziewać. A fachowiec który się tym zajmie wraca z wakacji w przyszłym tyg ;) I nie wiem czy już się denerwować ;)
  • REKLAMA
  • #8 13895422
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 13897567
    anielski123
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Myślę,że ze stówkę ( no może 150,więcej nie powinien) weźmie licząc koszt dojazdu i godzinę pracy łącznie ze spuszczeniem wody i zalaniem ponownie układu.
    Asia,do tego fachowca nie potrzeba.Dwa klucze,trochę taśmy teflonowej i po robocie.Poproś jakiegoś kumatego kolegę,a kasę przeznacz np. na nową bluzeczkę :)
  • #11 13897738
    anielski123
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    jack63 napisał:
    A po co taśma teflonowa? Tam są śrubunki.

...,a no fakt...drugie zdjęcie mnie zmyliło,bo jakoś "biało" pod kaloryferem.
    Czyli prościzna :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył cieknące grzejniki od dołu i pyta, czy może samodzielnie naprawić problem, czy potrzebny będzie fachowiec. Odpowiedzi sugerują, że przyczyną mogą być uszczelnienia zaworów kulowych, śrubunki łączące kaloryfer z zaworami, przerdzewienie kaloryfera lub kondensacja wilgoci. Wskazano, że konieczna będzie wymiana uszkodzonych elementów, co wymaga spuszczenia wody z układu. Koszt usługi szacowany jest na około 100-150 zł, a niektórzy sugerują, że można to zrobić samodzielnie z pomocą znajomego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA