Mam zgłoszenie klienta o usterce TV SAMSUNGA QE55Q85RAT. To odbiornik z systemem ONE CONNECT, w tym przypadku SOC 1001R. Jak skonstruowany jest ten system? W module One Connect jest z pewnością zasilacz, inwerter do zasilania podświetlenia oraz MB z procesorem ze złączami. Czego spodziewać się po części, której nazwę ekranem, z pewnością matryca, podświetlenie, głośniki. Gdzie znajduje się dioda standby? Przy mojej usterce niestety się nie zapala, oraz gdzie znajduje się odbiornik podczerwieni do sterowania pilotem? Problem z moim egzemplarzem polega na tym, że zaraz po podłączeniu modułu One Connect pod zasilanie wtyczką sieciową na ekranie telewizora zapala się logo startowe "QLED SAMSUNG" i to wszystko. Brak reakcji na pilota, nie ma żadnych restartów telewizora. Miałem ostatnio dwa przypadki QLED, że przyczyną usterki okazała się matryca, w obu miałem natomiast cykliczne restarty. Pytam kolegów, którzy mieli już doświadczenie, kontakt z tym typem telewizorów Samsunga. Czy ten model ma zastosowaną tak niskiej jakości matrycę, że można spodziewać się, iż będzie ona przyczyną usterki i należy przygotować się na procedurę zaklejania padów?