logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung QE55Q85RAT - brak reakcji na pilota, logo startowe, możliwa usterka matrycy?

mos5 15 Gru 2024 00:39 447 2
REKLAMA
  • #1 21348689
    mos5
    Poziom 24  
    Ocena: 148
    Mam zgłoszenie klienta o usterce TV SAMSUNGA QE55Q85RAT. To odbiornik z systemem ONE CONNECT, w tym przypadku SOC 1001R. Jak skonstruowany jest ten system? W module One Connect jest z pewnością zasilacz, inwerter do zasilania podświetlenia oraz MB z procesorem ze złączami. Czego spodziewać się po części, której nazwę ekranem, z pewnością matryca, podświetlenie, głośniki. Gdzie znajduje się dioda standby? Przy mojej usterce niestety się nie zapala, oraz gdzie znajduje się odbiornik podczerwieni do sterowania pilotem? Problem z moim egzemplarzem polega na tym, że zaraz po podłączeniu modułu One Connect pod zasilanie wtyczką sieciową na ekranie telewizora zapala się logo startowe "QLED SAMSUNG" i to wszystko. Brak reakcji na pilota, nie ma żadnych restartów telewizora. Miałem ostatnio dwa przypadki QLED, że przyczyną usterki okazała się matryca, w obu miałem natomiast cykliczne restarty. Pytam kolegów, którzy mieli już doświadczenie, kontakt z tym typem telewizorów Samsunga. Czy ten model ma zastosowaną tak niskiej jakości matrycę, że można spodziewać się, iż będzie ona przyczyną usterki i należy przygotować się na procedurę zaklejania padów?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21348828
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6810
    Zapewne problem w płycie main, FW?
    Bez podstawienia One C. niewiele wskórasz.

Na (ebay) widziałem invertery, zasilacze (PSU) ... nawet tanio
    - także np. MAIN QE55Q85RAT TV , pcb: BN41-02697A/ BN94-14066A

* pisza o modelach z uszkodzoną matrycą

Zobacz temat
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3447498.html#17139758

Poczytaj Link_ qe55q85rat-bootloop

Swego czasu na forum był ktoś , kto "głeboko" siedział w OC samsunga
    Cytat:
    Fraza: One connect Samsung Szukaj na wybranych forach Znaleziono 169 wyników
  • #3 21722588
    mos5
    Poziom 24  
    Ocena: 148
    Dziekilisek, powoli analizuję przesłany materiał.
    Szczególnie ten i zamieszczone w nim zdjęcia pomógł poznać ideę konstrukcji Samsunga One Connect
    Cytat:
    Link_ qe55q85rat-bootloop
    .
    Z początkiem tygodnia TV trafia na warsztat i zaczynam walkę. Przyznam, patrząc na subtelność kabla One Connect, iż płyta MB oraz kompletny zasilacz znajdują się w module ONE CONNECT, NATOMIAST za ekranem jest znacznie mniej podzespołów.
REKLAMA