logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo W541 - szybkie zużycie baterii 57++ po regeneracji i wymianie na zamiennik

jozaf 16 Gru 2024 18:14 351 3
  • #1 21350946
    jozaf
    Poziom 1  
    Dzień dobry,
    potrzebuję baterii do laptopa Lenovo W541 - oryginalnie mam baterię 57 (dodaję zdjęcie do weryfikacji parametrów).
    Z uwagi na to, że laptop ma już trochę lat, zdecydowałem się na zakup nowej baterii zamiennika dobrej jakości. Niestety po podłączeniu i 2-3 cyklach ładowania "wear" baterii skoczył od razu do poziomu rzędu 80%.
    Postanowiłem w takim razie zregenerować oryginalną baterię. Niestety mam taką samą sytuację. Wear baterii jest na poziomie 87,5% po kilku ładowaniach.

Kontaktowałem się z firmą, która robiła regenerację, kilka razy odsyłałem baterię na kalibrację, ale za każdym razem jest to samo po dosłownie 2-3 ładowaniach.
    Odinstalowałem wszelki soft Lenovo odpowiedzialny za power management zgodnie z przesłanymi instrukcjami, ale ewidentnie gdzieś nadal jest problem.

Chciałem zapytać o Państwa opinię, może będą mi Państwo w stanie pomóc.
    Mogę zakupić nową baterię, ale boję się, aby nie było znowu takiej samej sytuacji.
    Laptop jest w pełni sprawny, nie jestem w stanie wskazać źródła problemu.

Zrzut ekranu programu BatteryBar pokazujący stan baterii laptopa. Zdjęcie baterii litowo-jonowej Lenovo 57++ do laptopa z oznaczeniami technicznymi.
    AI: Czy mógłby Pan podać markę i specyfikacje techniczne zamiennika baterii, który Pan zakupił?
    GreenCell
    AI: Jaki system operacyjny i jego wersja są zainstalowane na laptopie?
    Win10
  • #2 21352685
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Ocena: 151
    Witam. Wygląda to faktycznie dziwnie i wskazuje na to, że problem leży po stronie laptopa. Opcji jest kilka na sprawdzenie problemu:
    1. Podmiana krzyżowa, trzeba by zresetować Twoją baterię znów do pełnej pojemności i wsadzić ją do innego laptopa, może jakiś znajomy ma taki laptop ? Baterię znajomego włożyć do Twojego laptopa. Po zamianach wykonać kilka cykli ładowania/rozładowania i obserwować efekty. Pytanie tylko czy ktoś się zgodzi na taką podmianę, można mu uszkodzić baterię, chociaż w razie "pogubienia" parametrów, będzie można ją zresetować.
    2. Sprawdzenie baterii w innym systemie, może jakiś bootowalny pendrive z linuxem ?
    3. Może aktualizacja bios coś pomoże.
    Konto firmowe:
    Krzysztof Łukasik LukasKomp
    Elizy Orzeszkowej, Ostrzeszów, 63-500
  • #3 21352719
    fuser
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    Pokaż parametry baterii z programu BatteryMon.
REKLAMA