Pralka Sharp ES-HFH814AWC. Problem był taki, że za pierwszym razem został wykonany cały cykl prania, za drugim pralka chodziła normalnie do momentu wirowania, potem czas się zatrzymał, a pralka kręciła raz w lewo, raz w prawo, nie wchodziła na obroty wirowania. Wyczytałem, że winą może być kondensator. Na płycie były 4 sztuki: 10uF 400V, 100uF 50V i 2x 10uF 63V. Kondensatory o takich oznaczeniach kupiłem na Allegro, wlutowałem tak samo jak były. Po podłączeniu programatora do pralki wyświetlacz pokazał czas i zgasł, programator wyjąłem, a na płycie strzelił rezystor R2. Jeśli dobrze go rozkodowałem, to będzie to 100 ohm, tolerancja 5%.
1. Czy dobrze rozkodowałem rezystor? Do wyboru mam 2W lub 3W. Który wybrać? Czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę przy wyborze rezystora?
2. Czemu rezystor strzelił? Czy winne mogą być wymienione wcześniej kondensatory, skoro miały te same oznaczenia?
3. Czy oprócz rezystora uszkodzeniu mogło ulec coś jeszcze?
Oryginalna płyta:
Po uszkodzeniu rezystora:

AI: Czy jesteś pewien, że kondensatory zostały wlutowane w odpowiedniej orientacji i na właściwe miejsca na płycie?
Tak
AI: Czy pralka wyświetlała jakieś dodatkowe objawy lub kody błędów przed lub po wymianie kondensatorów?
Nie
1. Czy dobrze rozkodowałem rezystor? Do wyboru mam 2W lub 3W. Który wybrać? Czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę przy wyborze rezystora?
2. Czemu rezystor strzelił? Czy winne mogą być wymienione wcześniej kondensatory, skoro miały te same oznaczenia?
3. Czy oprócz rezystora uszkodzeniu mogło ulec coś jeszcze?
Oryginalna płyta:
Po uszkodzeniu rezystora:
AI: Czy jesteś pewien, że kondensatory zostały wlutowane w odpowiedniej orientacji i na właściwe miejsca na płycie?
Tak
AI: Czy pralka wyświetlała jakieś dodatkowe objawy lub kody błędów przed lub po wymianie kondensatorów?
Nie