logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica AWD1C8514ELSD - dziwne odgłosy i szarpanie prądem przy wirowaniu. Triak?

Oce 16 Gru 2024 22:21 303 7
REKLAMA
  • #1 21351371
    Oce
    Poziom 10  
    Ocena: 31
    Mam dwuletnią pralkosuszarkę Amica AWD1C8514ELSD. Wczoraj zaczęły się pierwsze kłopoty, przy ruszaniu dało się słyszeć dziwne odgłosy i szarpanie prądem (przygasanie żarówki w pralni). Zdjąłem pasek i uruchomiłem wirowanie, silnik nie może się zdecydować w którą stronę ruszyć a jak wystartuje chodzi nierówno, zatrzymuję się. Wymontowałem silnik, po uruchomieniu poza pralką działa jak nowy. Pralka nie wyświetla żadnego błędu. Czy mógłby być uszkodzony triak od silnika?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21351721
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6878
    Przy jakości tych modułów możliwe jest wszystko.
    Trzeba płytę wyjąć i przemierzyć. Na pierwszy rzut triak + przekaxniki silnika.
  • #4 21352400
    Oce
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie się tematem. Cewka tacho ma 64,4 Ω, a więc raczej jest ok, chyba zabiorę się za moduł.

Wymontowałem moduł, dużo modułów już widziałem ale taki widzę pierwszy raz, cała płytka jest zalana jakąś przezroczystą masą, tak że nie bardzo da rady coś tam pomajstrować. Na oko wygląda jak nówka, zresztą pralka jest prawie nowa, tyle co się skończyła dwuletnia gwarancja a mało używana bo mam drugą też Amicę, ma 17 lat i chodzi jak szwajcarski zegarek (wielokrotnie naprawiana oczywiście). A teraz producenci tak kombinują aby nie dało się nic zrobić, jedynie wymienić moduł lub całą pralkę. Zamieszczam fotkę tego modułu.
    Płytka modułu elektronicznego pralki zalana przezroczystą masą.
  • REKLAMA
  • #5 21352682
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    Możesz jeszcze spróbować nożyka i opalarki. Ale zgadzam się, w złym kierunku to zmierza.
  • #6 21352773
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    Oce napisał:
    dużo modułów już widziałem ale taki widzę pierwszy raz

Bo to Amica Made in Samsung.
  • REKLAMA
  • #7 21374260
    Oce
    Poziom 10  
    Wracam po świętach do tematu, wydawało mi się, że jest już po gwarancji a jak znalazłem fakturę to się okazało, że zostało kilka dni. Zgłosiłem i czekam, dam znać co stwierdził serwisant.
  • #8 21432179
    Oce
    Poziom 10  
    Pralka naprawiona na gwarancji, jednak silnik był uszkodzony, bez obciążenia startował dobrze, serwisant wymienił silnik i pralka działa. W sumie to te silniki to dziadostwo teraz, dwa lata to trochę mało, w starej Amice wymieniałem silnik ale po 15 latach dopiero.
    Problem rozwiązany, zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Pralkosuszarka Amica AWD1C8514ELSD po dwóch latach użytkowania zaczęła generować dziwne odgłosy i szarpanie prądem podczas wirowania, co powodowało migotanie oświetlenia. Po zdjęciu paska i uruchomieniu silnika poza pralką, silnik działał prawidłowo, co wykluczyło jego bezpośrednią awarię. Pomiar cewki tachogeneratora wykazał prawidłową rezystancję (64,4 Ω). Moduł sterujący silnikiem okazał się zalany przezroczystą masą, co utrudniało naprawę i sugerowało konieczność wymiany. Po zgłoszeniu usterki w okresie gwarancji serwisant stwierdził uszkodzenie silnika – bez obciążenia startował poprawnie, lecz pod obciążeniem pracował nierówno i zatrzymywał się. Wymiana silnika rozwiązała problem. Dyskusja podkreśla niską trwałość współczesnych silników w porównaniu do starszych modeli Amica, które wytrzymywały znacznie dłużej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA