logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać patchcord światłowodowy w domu? SFP+ SFP-10G-LR, narzędzia, złącza

rayden 17 Gru 2024 15:05 1179 10
  • #1 21352204
    rayden
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Witam, przebudowuje gruntownie moją sieć domową i postanowiłem połączenie pomiędzy górą (poddasze) a dołem zrobić za pomocą światłowodu.
    Podobne połączenie mam zamiar wykonać pomiędzy piwnicą domu a budynku gospodarczego.
    Moje pytanie jest takie czy w warunkach domowych jestem w stanie poprawnie wykonać pachcordy łączące poszczególne switche (3 szt). Mam kupione wkładki SFP+ SFP-10G-LR.
    Wcześniej nie robiłem nic z wykorzystaniem światłowodów. Do wykonania miałbym wprowadzenie światłowodu do peszla oraz zakończenie złączkami. Patrzyłem na stronie firmy dipol i widzę że
    teoretycznie potrzebne są złącza (bodajże typu ultimode) oraz narzędzia do ucinania, przygotowania i czyszczenia. Z tego co zrozumiałem nie jest tu konieczne posiadania spawarki do światłowodów?
  • #3 21352248
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    rayden napisał:
    połączenie pomiędzy górą (poddasze) a dołem zrobić za pomocą światłowodu

Z powodów ambicjonalnych ?
    Nie widzę żadnego argumentu "za"
    Kilku skrętek NIC nie zastąpi. Choćby dlatego że mogą za 5-15 lat posłużyć do "czegoś", albo choćby nawet dać zasilanie PoE .

rayden napisał:
    pomiędzy piwnicą domu a budynku gospodarczego.

Między budynkami to może podnosić bezpieczeństwo przy jakiś sensacjach burzowych / elektrycznych, tu popieram.
  • #4 21352327
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21352350
    rayden
    Poziom 14  
    Mam wprowadzone kable FTP 5E. Na takie było mnie stać w momencie jak budowałem/wykańczałem dom a wiadomo wydatków wtedy jest mnóstwo.
    Teraz mam już dawno mieszkanie wytynkowane, wygładzeniowe i umeblowane wiec kuć kilkadziesiąt metrów to jest masakra totalna.
    To co zrobiłem zdecydowanie źle to po pierwsze dałem za mało peszli oraz za małe średnice peszli.
    Najgorsze co chyba zrobiłem to nie zrobiłem osobnych puszek dla tych kabli "teleinformatycznych " wiec miedzy puszkami mają swój peszel, ale niestety na "zakrętach" spotykają się z instalacją elektryczną we wspólnych puszkach.
    Rozumiem pewnie dostanie mi się od co poniektórych od idiotów ignorantów i debili (bhp, przepisy) ale cóż jakoś z tego wybrnąć trzeba nie będę tego rył i przerabiał.

Długo to wszystko chodziło całkiem spoko. Tyle że wymagania były mniejsze a sprzęt nowy.
    Jechałem na modemie LTE, NASa miałem przy PC wiec nie robiło różnicy.
    Teraz gdy mam światłowód widzę spore problemy które występują między routerem światłowodowym a urządzeniami które mam w pomieszczeniach problemy są zarówno po stronie bezprzewodowej (stare leciwe routery WiFi) jak i przewodowej równie leciwy switch. Switch niby już gigabitowy ale transfery się mocno zmieniają od kilunastu Mbit do 500-600 Mbit.
    Przy routerze mam zawsze ok 800-860 Mbit.
    Dodatkowo będę robił porządek z wiszącymi na ścianach kablami i ładuje cały ten bałagan w wiszącą szafkę rackową gdzie będzie miejsce na swicha PoE, rejestrator do kamer i pewnie jakiś zapas zostanie. Wiec szykuje się spora rewolucja. No i dochodzi jeszcze ten budynek gospodarczy w którym równiez mieć sieć przyzwoitą.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21352240 Chyba to już widziałem. Czyli ucinarka, narzędzia do sciagania kolejnych warstw i Powinno być OK.
    Zastanawiam się nad typem swiatłowodu. Teoretycznie ma być SMF G.652 ale z tego co piszą ma promień gięcia min 25mm. Powinno być ok ale
    może jest coś bardziej elestycznego w podobnej cenie?
  • #6 21352388
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5454
    rayden napisał:
    Przy routerze mam zawsze ok 800-860 Mbit.

Do takich prędkości sprzęt sieciowy musi swoje kosztować, zwłaszcza do WiFi.
    No i należy pamiętać, że chcemy po WiFi 900 Mb w każdym pomieszczeniu AP.
  • #7 21353870
    IC_Current
    Ocena: 2511
    Na przewodach kat 5e gigabit działa kompletnie bezproblemowo. Jeśli coś jest nie tak, to albo z winy urządzeń albo z winy źle zarobionych gniazd i wtyków. Pokaz zdjęcia keystonow w gniazdkach i zdjęcie patchpaneli w szafce krosowej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21354296
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    Gigabit to leci nawet na najtańszych kablach. Mam w ścianie taki, który był przeznaczony dla... gniazdka telefonicznego. A że budował deweloper, to pewnie wsadził najtańsze badziewie.
  • #9 21374803
    rayden
    Poziom 14  
    >>21353870

Nie mam patchpaneli na chwilę obecną, tj. przed modernizacją mam po stronie routera FTTH zwykłe kable 5e, które wchodząc z peszla przez puszkę trafiają do gniazd 4-portowego switcha, czyli wtyczka zaciskana na RJ45. To idzie do kolejnego switcha 5-portowego i bezpośrednio do 1. użytkownika. Z tego 5-portowego switcha idzie dopiero do gniazdek sieciowych, tu mam gniazdka Schneider Sedna SDN4300123. Wspomniany switch 5-portowy to zwykły domowy TL-SG1005D. Router GPON mam taki, jaki dał mi dostawca, czyli Huawei EG8145. Mam jeszcze 2 routery z Wi-Fi, które służą jako AP (TP-Link WND1043-v1 i WND1043-v2). Switch i routery mają każdy ponad 10 lat, ten 1043-v1 chyba nawet z 14-15.

Dodano po 10 [minuty]:

>>21354296
    Ja tam tez cudów nie dałem. Jak robiłem instalacje to kasy mi brakowało wiec dalem lextona 5e bo to był najlepszy kabel na który bylo mnie wtedy stać.
    Wtedy też przywieziony z mieszkania router 1043-v2 z modemem 3g na usb robił za punkt dostępowy do internetu najpierw bdi/aero. potem to ewoluowało w kierunku coraz szybszego internetu i wiekszej ilości szybszych urządzeń w domu.
  • #10 21374902
    jprzedworski
    Ocena: 827
    rayden napisał:
    switche (3 szt)
    Jakie to switche (modele)
    rayden napisał:
    kupione wkładki SFP+ SFP-10G-LR
    Dlaczego takie? Jeśli to SFP+ to switche też muszą być SFP+ czyli 10 Gb/s. Takie masz?
  • #11 21375448
    rayden
    Poziom 14  
    Switche jakie zakupiłem to switch POE cisco catalyst 2960-s on ma dwa gniazda sfp+ oraz 24 gniazda ethernetowe z Poe. Kolejny switch to już mniejszy 5 portowy Tenda TEM2007x który też ma 2 złącza sfp Plus. Ostatni switch to 9 portowy Spacetronik model SP-SGT108.

Chciałbym to połączyć tak:

Szkic połączenia sieciowego z urządzeniami: trzy switche, kamery IP, router i inne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować domową sieć światłowodową, łącząc poddasze z parterem oraz piwnicę z budynkiem gospodarczym. Zastanawia się, czy w warunkach domowych może samodzielnie wykonać patchcordy do połączenia trzech switchy, mając wkładki SFP+ SFP-10G-LR. W odpowiedziach sugerowane są gotowe patchcordy jako prostsze rozwiązanie, a także zwrócono uwagę na konieczność posiadania odpowiednich narzędzi do przygotowania światłowodu. Użytkownik podzielił się informacjami o posiadanym sprzęcie, w tym switchach Cisco Catalyst 2960-S, Tenda TEM2007x oraz Spacetronik SP-SGT108, a także o problemach związanych z wcześniejszą instalacją kabli FTP 5E.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA