logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scherzo 350 - Jaki głośnik wysokotonowy wybrać: GDWK 10/80/19 czy GDWK 11/100?

Pixelmen 12 Gru 2005 17:30 7116 9
REKLAMA
  • #1 2077272
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam
    Posiadam kolumny nowo nabyte Scherzo 350, jak i juz wcześniej posiadane Altusy 300.
    Obie pary mam cały czas i porównuje. Z moich uwag nalezy wymienić wysokie tony w Scherzo. Chciałbym je w jakiś sposób poprawić, tzn zeby były bardziej wyraźne. Altusy maja wysokie głośniejsze, ale można to przyrównać do szumu (dźwięk jest "szumowaty", choc głośnik nie jest zły, to jednak to tuba)
    Scherzo mają lepszy basik - myśle ze się większośc ze mną zgodzi.
    Ich dźwiek generalnie jest wyraźniejszy, ogólnie ładniejszy, ale czegoś im brakuje...
    tak się zastanawiam nad wymianą głośnika wysokotonowewgo w Scherzo. Doradźcie mi jaki głosnik bedzie najlepiej tam pasował.
    Tak się zastanawiem nad:

gdwk 10/80/19
    gdwk 11/100

Prosze o porade i wasze opinie na temat kolumn Scherzo jak i altus i bezpośredniego porównania obu kolumn. czekam na wasze opinie i odczucia.

pozdrawiam

pixel
  • REKLAMA
  • #2 2079795
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    tam jest GDWK10/80 no to moglbys zmienic na GDWK 9/140 ale one sa kwadratowe za to o ok 3db glosniejsze od 10/80 a nie maja przy tym charakteru tuby
  • REKLAMA
  • #3 2080537
    Pixelmen
    Poziom 23  
    szkoda, ze kwadratowy, ale cóż jak lepiej gra, to nie widze przeszkód...
    3dB to spora różnica, wiec chyba się skusze, a jeszcze jak mówisz, że nie mają charakteru tuby to już wogóle, o takie coś mi chodzi.
    Zorientuje sie tylko w cenie i gdzie mozna je nabyć...
  • #4 2080804
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    mozesz kupic tutaj http://www.dexon.pl/sklep/?d=produkt&id=621 sa tez wymiary i parametry nie pamietam czy tam jest podfreziwania pod glosnik jesli nie to nie bedzie problemu z zamiana glosniczka.

Jeszcze moge ci nadstawic z beymy T2010 i mocniejszy i bardziej efektywny T2030 ale sa sporo drozsze od tonsila (ale przy tym z duzo mocniejsze)
  • REKLAMA
  • #5 2081016
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Beyma to raczej odpada :/ za drogie...
    Ten Gdwk 9/120,8 jest nawet całkiem, całkiem (kojazy mi sie z wysokotonowcem z mildtonów)
    A z te co wymieniłem powyżej? (gdwk 10/80/19
    gdwk 11/100)
    Gdzieś czytałem, ze mozna by wymienić wysokotonówke na materiałową (jedwabny) i jako przykład był właśnie gdwk 10/80/19 Niewiem jak te wszystkie głośniki mają się do siebie :/
    Ten Gdwk 9/120,8 ma całkiem przyzwoity Spl 94dB :)
    Oryginalny ma coś koło 90dB :/ więc różnica powinna byc spora, choc z drugiej strony niechciał bym zbyt wyostrzałych sopranów (powinny byc wyraźne, nie szumieć zbytnio itp), te z altusów niezbyt mi przypadają do gustu...

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2090509
    Rafaell
    Poziom 16  
    Sluchaj mialem stare voyagery i teraz mam najnowsze (chyba).Co do gdwk 10\80 to koledzy grubo sie mylicie.W moich 1 voyach trzeba bylo odlutowac po rezystorze w zwrotnicy i sopran juz stal sie slyszalny.W nowych nie ma juz tego problemu i gra on bardzo ladnie.Pozdrawiam
  • #7 2110399
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Witam
    Niedługam zamierzam kupic głośniki wysokotonowe, wiec nadal czekam na wasze posty...

Zaciekawiła mnie oferta Beymy modele T2010 i T2030, które z początku odrzuciłem...
    Co o nich sadzicie? Sa to głosniki srednio-wysokotonowe, wiec myśle ze znakomicie by sie nadawały do scherzo 350

czekam na opinie...

------------------------------------------------------------------------------------

Dobra, zdecydowałem sięna wymiane GDWK 10/80/7 na GDWK 10/80/19 z kopułka z tkaniny ( http://www.e-tonsil.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=88 )

Powiedzcie mi tylko czy dźwięk się poprawi, stanie sie wyrazniejszy itp ???

Im szybciej otrzymam opinie, tym szybciej kupie :D

pozdrawiam
    pixel
  • #8 2153104
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Witam
    Głosniki juz wymienione, grają OK.
    Aktualnie kupiłem nowe kolumny Voyager 350, więc scherzo na sprzedaż... :D
    pozdrawiam
  • #9 2158228
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    ile za nie checsz ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wymiany głośnika wysokotonowego w kolumnach Scherzo 350 w celu poprawy wyrazistości sopranów. Oryginalny głośnik GDWK 10/80/7 jest oceniany jako zbyt mało wyraźny, a użytkownik rozważał zamianę na modele GDWK 10/80/19 (z kopułką materiałową) lub GDWK 11/100. Pojawiła się także propozycja zastosowania głośnika GDWK 9/140, który jest kwadratowy, o około 3 dB głośniejszy i bez charakterystycznego "szumowatego" brzmienia tuby. Dyskutowano również o alternatywach marki Beyma, modelach T2010 i T2030, które są bardziej efektywne i mocniejsze, lecz droższe. Po wymianie na GDWK 10/80/19 z kopułką z tkaniny uzyskano poprawę dźwięku, który stał się bardziej wyraźny i pozbawiony niepożądanego szumu. Porównanie z kolumnami Altus 300 wskazuje, że Scherzo mają lepszy bas i ogólnie ładniejszy dźwięk, jednak sopran wymagał korekty. Wymiana głośnika wysokotonowego w Scherzo 350 jest możliwa bez problemów montażowych, a dostępność części i parametry techniczne można znaleźć w sklepach internetowych. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wymianę i pozytywnie ocenił efekt, a następnie sprzedał kolumny Scherzo na rzecz Voyager 350.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA