logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reorganizacja domeny: Rozdzielenie ruchu wewnętrznego i zewnętrznego DNS

atommek 18 Gru 2024 11:47 420 23
REKLAMA
  • #1 21353320
    atommek
    Poziom 2  
    Cześć Wam.
    Potrzebuję pomocy.
    Reorganizuje całą domenę w firmie. Stawiam wszystko od zera i chyba nie skorzystałem z najlepszych praktyk Microsoft a mianowicie stworzyłem domenę o pewnej nazwie powiedzmy że dla przykładu będzie to szkolenie.pl 192.168.0.1 Domena ma taką samą nazwę jak strona www która jest na zewnętrznym hostingu o adresie np. 150.150.150.1
    Jeśli ktoś chce uruchomić z Internetu stronę www.szkolenie.pl czy szkolenie.pl (certyfikaty dodane)nie ma problemu natomiast jeśli uruchamiam ją z sieci wewnętrznej to DNS zwraca adres domeny AD 192.168.0.1. Dodałem rekord A o nazwie www który podstawił pełną nazwę FQDN www.szkolenie.pl i uruchamia elegancko stronę www bo kieruje na adres 150.150.150.1 i teraz jak zrobić aby linki/strony które otwierają się poprzez https:// również działały wewnątrz? Drugi rekord bez www czyli samo szkolenie.pl to cały ruch domeny AD leci na 150.150.150.1

ISS, Nginx czy Apache odpada.
    Na fortigate robiąc przekierowanie to również przekierowuje od razu cały ruch co blokuje mi inne komunikacje. A może da się?

Czy są jakieś alternatywy na powyższe?Czy szybciej postawić nową domenę z inną nazwą?

Pytanie jak rozdzielić ruch z wewnątrz tak aby ktoś kto chce odpalić www, https szedł na zewnątrz a ktoś kto chce odpytać o usługi AD szedł do wewnątrz.
    Oby dwie opcje są pod adresem szkolenie.pl
    Jak to rozdzielić?
  • REKLAMA
  • #2 21363590
    polandlp
    Poziom 10  
    Ocena: 83
    Zacznijmy od tego jakim sprzętem dysponujesz i czy ta domena jest zarejestrowaną domeną czy jest na twoim serwerze. Drugą rzeczą jest to że jeżeli dobrze rozumiem gdy ktoś z zewnątrz wysyła zapytanie DNS wtedy DNS odpowiada zewnętrznym adresem IP, a gdy zapytanie jest wysłane z wewnątrz to zwraca ci adres IP twojego routera brzegowego?
  • #3 21363660
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21364378
    atommek
    Poziom 2  
    >>21363590 Domena jest zarejestrowana. Jeśli zapytanie jest z zewnątrz to DNS zewnętrzny zwraca 150.150.150.1 i tu jest ok jeśli zapytanie jest z wewnątrz to zwraca mi adres domeny 192.168.0.1
  • #5 21364386
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21364941
    atommek
    Poziom 2  
    >>21364386 …ale są firmy, w których to działa. Dnsowi można pomóc. Split DNS. Narazie zrobiłem dwa rekordy A, jeden kieruje na 192….., i drugi A, ten sam, który kieruje na 150…. I to zaczęło śmigać. Problem w tym, że zanim przeglądarka wyświetli stronę, to długo szuka rozwiązania nazwy, bo musi dojść do tego zewnętrznego, ale później w z cache ładuje, więc spoko.
  • #7 21365132
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    atommek napisał:
    ale są firmy, w których to działa.

Bo zazwyczaj ich serwer DNS odpowiada na zapytania publiczne, a potem zazwyczaj rekordem A odpowiada na pytania o serwisy www, zaś rekordami SRV odpowiada na pytania związane z domeną AD.

Zrób dump bazy DNS jako kopię zapasową i spróbuj ręcznie zmodyfikować wpisy A, zaś nie ruszaj wpisów SRV.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 21365203
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21365223
    IC_Current
    Rekordy SRV są zawsze, bo to one choćby wskazują na kontrolery AD. Ale osobiscie nigdy jakoś nie grzebałem w tym ręcznie zbyt wiele. Jedynie jak grzebałem, to jakieś czyszczenie czy naprawy w DNS po nieudanej promocji lub degradacji kontrolera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21365337
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21365354
    IC_Current
    Klient AD nie ma nigdzie podanego adresu serwera AD. Dlatego wysyła zapytanie o konkretne usługi (ldap, kerberos). Serwer DNS informacje o tych usługach ma w rekordzie SRV i taką da odpowiedź (napisze, że usługi kerberos są np na serwerze DC-03.xyz.local). Potem sobie jeszcze host musi znaleźć adres IP tego serwera poprzez kolejne zapytanie o rekord A lub AAAA lub w inny sposób (hosts, local cache itp).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21365373
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21365387
    IC_Current
    W DNS z AD są rekordy SRV typu gc, kpasswd, kerberos i ldap, które wskazuja na nazwy domenowe serwerów świadczących daną usługę (bo te usługi nie muszą być na jednym serwerze, choć realnie są na jednym w małych wdrożeniach). Potem mamy rekordy A/AAAA do znalezienia tych serwerów. Do tego jeszcze są rekordy NS dla określenia innych serwerów DNS oraz rekordy SOA.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21365420
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #15 21365433
    IC_Current
    Erbit napisał:
    A to jakim cudem ten sam rekord A raz będzie wskazywał na IP publiczne a innym razem na IP lokalne (bo de facto o to pyta autor tematu) ?

Nie wnikałem nigdy jak by ten problem rozgryźć. Są jeszcze opcje stref i lokacji w domenie dla dużych struktur, można odpowiadać różnymi adresami dla różnych zapytań, np z różnych interfejsów. Ale nigdy nie miałem takiej potrzeby realnie, a jakoś nie chciało mi się wnikać "sztuka dla sztuki", bo i tak człowiek za rok szczegóły zapomni i od nowa nauka jak sie nie uzywa na bieżąco.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21365446
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21365487
    IC_Current
    Ogólnie to ja nie widzę innej możliwości niż splitowanie DNS po lokacjach na różne rekordy A.
    Osobiście, to bym zrobił szybką akcję i dostawił subdomenę w lesie na zasadzie ad.mojafirma.com. Wystarczy tylko potem tylko dodatkiwy kontroler na tym samym hiperwizorze i zmigrować hosty i userów z mojafirma.com do ad.mojafirma.com.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 21365490
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21368708
    atommek
    Poziom 2  
    Nie mam możliwości od tak zakupienia licencji na nowy kontroler, aby subdomenę stawiać. Wcześniej było takie rozwiązanie, że był i jest hosting szkolenie.pl a wewnętrzna domena ad.szkolenie.pl ale bazując na poprzednich firmach, gdzie nazwy były te same postanowiłem tak samo zrobić. (Nie mam kontaktu z tymi ludźmi) . Nie wziąłem tylko pod uwagę tego aspektu , że mogą być dodatkowe ustawienia a teraz zaszło już za daleko, aby to zmienić. Migracja do chmury Azure mając domenę szkolenie.pl gdzie adresy mailowe mają @szkolenie.pl jest łatwiejsze ale pomijamy to....

Mój zewnętrzny DNS rozwiązuje publiczne nazwy, a na moim wewnętrznym DNSie ustawiłem dwa rekordy A

HOST to www
    Nazwa FQDN www.szkolenie.pl
    adres IP 150.150.150.1

oraz drugi

HOST to "Identyczny jak folder nadrzędny"
    Nazwa FQDN szkolenie.pl
    adres IP 150.150.150.1

Przepraszam, że wcześniej napisałem, że drugi rekord ma adres 192.168.0.1 za szybko pisałem niż myślałem.
    Reasumując wcześniej gdy miałem tylko wpis A o nazwie www to tylko po wpisaniu strony www.szkolenie.pl strona uruchamiała się a problem polegał na tym, że pracownicy tworzyli różne podstrony o nazwie https://szkolenie.pl generowali linki i tu DNS miał problem, aby to rozwiązać.

Dodając drugi rekord z nazwą szkolenie.pl zaczęło to śmigać. Problem tylko taki, że pierwsze uruchomienie strony trwa minutę zanim przeglądarka "dopcha" się do odpowiedniego DNSa aby to rozwiązać, potem jest ok.
    Dodanie tego drugiego rekordu pozwoliło mi dodawać również komputery do domeny gdzie bez tego nie byłem wstanie tego zrobic.

Ping na DC01 zwraca 192.168.0.10
    Ping na szkolenie.pl zwraca 150.150.150.1

Lokalne dnsy na stacji to 192.168.0.10 oraz 0.11 to tez adresy kontrolerów

SOA to dc01.szkolenie.pl
    NS dc01.szkolenie.pl
    NS dc02.szkolenie.pl
    Rekord A z FQDN szkolenie.pl z adresem 192.168.0.10
    Rekord A z FQDN szkolenie.pl z adresem 192.168.0.11

Czyli nie trzeba tworzyć subdomeny ad.szkolenie.pl aby rozwiązywanie nazw działało przy tej samej domenie AD co hostowany serwis www
    Jeśli PC chcemy dodać do domeny potrzebujemy TCP/IP LDAP DNS KERBEROS SMB więc najpierw leci zapytanie do DNS który lokalnie zwróci rekord A z adresem kontrolera 192.168.0.10 i pozwoli go dodać. Jeśli chcemy wyszukać strony szkolenie.pl DNS wyszuka rekordu A z adresem 150.150.150.1 i przekieruję go do www.

Tak to widzę...
    Problem tylko z czasem wyszukania gdy pierwszy raz wpisujemy w przeglądarce szkolenie.pl to 20-30 sekund czekam, można to jakoś gdzieś w ustawieniach przyśpieszyć?
  • #20 21368741
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21368779
    atommek
    Poziom 2  
    Zaznaczam, że nie edytowałem rekordów SRV. Mam tylko dwa z nazwą _ldap z danymi domeny dc01.szkolenie.pl

„Czy nie ma podwójnego wpisu do rekordu A”?
    DNS nie pozwoli czegoś zdublować, chyba że o coś innego pytasz?
  • #22 21368792
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21381235
    atommek
    Poziom 2  
    Po zainstalowaniu kontrolera, DNS domyślnie utworzył rekord SRV z usługą _ldap na porcie 389 do hosta dc01.szkolenie.pl

Rozumiem, że może on odpowiadać za poprawne wskazanie dodania PC do domeny.
    Sugerujesz, aby dodać jeszcze dla DNS KERBEROS SMB oraz dodatkowy dla http,https

Tylko napisz proszę jeśli masz wiedzę dlaczego pomimo braku tych rekordów SRV o których piszesz aby dodać, jest wszystko ok?
    Te dwa rekordy A które zrobiłem + ten który domyślnie powstał SRV _ldap nie wystarczy?

Czy może to wpłynąć na coś jeśli nie zrobie tego tak jak sugerujesz?
    Czy ten dodatkowy SRV dla portów 80,443 może coś dodatkowo wnieść, pomimo już działającego schematu?
    Przyspieszy zamulone otwieranie stron?
  • #24 21381263
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy reorganizacji domeny w firmie, w której autor napotkał problem z rozdzieleniem ruchu DNS wewnętrznego i zewnętrznego. Użytkownik stworzył domenę o nazwie szkolenie.pl, która koliduje z zewnętrzną stroną o tym samym adresie. Problemy pojawiają się, gdy zapytania DNS z sieci wewnętrznej zwracają lokalny adres IP (192.168.0.1) zamiast publicznego (150.150.150.1). Uczestnicy sugerują zastosowanie split DNS, gdzie różne rekordy A mogą wskazywać na różne adresy IP w zależności od lokalizacji zapytania. Wskazano również na znaczenie rekordów SRV dla usług takich jak LDAP i Kerberos, które mogą być potrzebne do prawidłowego działania kontrolera domeny. Autor rozważa dodanie dodatkowych rekordów SRV dla portów 80 i 443, ale nie jest pewien, czy to przyspieszy działanie stron.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA