logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekierować domeny na odpowiednie foldery na serwerze lokalnym?

BUNNIE 23 Paź 2015 21:23 1014 7
REKLAMA
  • #1 15091290
    BUNNIE
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Hej. Nie mogę sobie poradzić z jedną rzeczą. Posiadam domeny domena1.pl i domena2.pl , wykupione na az.pl. Posiadam też serwer który znajduje się u mnie w sieci lokalnej i jest dostępny z zewnątrz pod stałym adresem ip:
    mojeip:18080/serwer/Folder1
    mojeip:18080/serwer/Folder1
    Wszystko podłączone jest do routera na którym uruchomione jest dd-wrt.

Czy istnieje jakakolwiek szansa na to aby domeny były przekierowywane na odpowiednie foldery na moim serwerze? Tj. po wpisaniu w adres domena1.pl wyświetla się strona spod mojeip:18080/serwer/Folder1 a wpisany adres nie zmienia się? Jak mogę uzyskać taki efekt?

Dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 15093618
    Mychu
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam podobny problem jak kolega

Posiadam router TP-LINK 1043ND z DD-WRT ze stałym IP i przekierowaną na niego domeną: domena.pl

W sieli lokalnej mam natomiast Serwer na IP 192.168.1.2, na którym stoją 3 serwisy webowe na trzech portach:

Web 1 - 192.168.1.2:81
    Web 2 - 192.168.1.2:82
    Web 3 - 192.168.1.2:83

W DD-WRT ustawione statyczne IP oraz przekierowanie portów, tak że z zewnątrz posiadam dostęp do trzech serwisów po wpisaniu odpowiedniego portu np. domena.pl:81

Chciałbym ustawić każdemu serwisowi www osobną subdomenę aby nie musieć wpisywać portów gdy chcę wywołać serwisy bezpośrednio z Internetu, np:

web1.domena.pl - przekierowanie na 192.168.1.2:81
    web2.domena.pl - przekierowanie na 192.168.1.2:82

Czy da się to obsłużyć odpowiednią konfiguracją dnsmasq?
    Jeżeli nie, to czy trzeba stawiać lokalny DNS? Jeżeli tak, to jak to najlepiej zrobić? Doinstalować do DD-WRT optware i bind?
  • REKLAMA
  • #3 15093628
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Nie potrzeba do tego nic poza wpisami do DNS i ustawieniem vhost'ów w serwerze WWW.
  • #4 15093634
    Mychu
    Poziom 11  
    mbo napisał:
    Nie potrzeba do tego nic poza wpisami do DNS i ustawieniem vhost'ów w serwerze WWW.

a jak to najprościej zrobić? Bo siedzę nad tym i nie mogę rozkminić...

Edit.
    Dodam że serwer to Windows Server i stoją na nim:
    Web 1 - strona na IIS
    Web 2 - ZurmoCRM na Bitnami
    Web 3 - JIRA

Gdyby wszystkie 3 stały na IIS to mógłbym pewnie przypisać vhosty, a tak?
  • REKLAMA
  • #5 15093911
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1529
    google IIS how to configure virtual hosts
    google IIS mutliple web sites
  • #6 15093983
    Mychu
    Poziom 11  
    bogiebog napisał:
    google IIS how to configure virtual hosts
    google IIS mutliple web sites

Problem w tym, że tylko strona www stoi na IIS. Gdyby wszystkie 3 tam były to bym tu nikomu głowy nie zawracał.

JIRA i ZURMO nie są podłączone do IIS. Zurmo stoi na Bitnami czyli virtualce, która stawia sobie swojego Apache'a. W JIRA jest jeszcze inaczej.

Dlatego prosiłem o podpowiedź czym i jak obsłużyć lokalne dns-y by rozpoznawały subdomenę i kierowały na odpowiednie IP z konkretnym portem
  • #7 15094211
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1529
    Mychu napisał:
    jak obsłużyć lokalne dns-y by rozpoznawały subdomenę i kierowały na odpowiednie IP z konkretnym portem

Nie da się

DNS to usługa nazwa=>IP
    Nic tu z portami nie pokombinujesz.
  • REKLAMA
  • #8 15094241
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Da sie ale potrzebujesz doslownie kilku kilobajtow na serwerze www na porcie 80 na ktorym ustawiasz przekierowania na zasadzie

w pliku index.html masz cos takiego:
    Kod: HTML, XML
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

i to poprzez vhosty podpinasz do domena1

podobnie domena2

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość przekierowania domen (domena1.pl i domena2.pl) na odpowiednie foldery na lokalnym serwerze, który jest dostępny z zewnątrz. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym konfiguracja DNS oraz ustawienie wirtualnych hostów (vhosts) na serwerze WWW. W przypadku serwera Windows z IIS, użytkownik ma trudności z obsługą aplikacji działających na innych serwerach (ZurmoCRM na Bitnami i JIRA). Wskazówki obejmują użycie pliku index.html do przekierowań oraz konieczność posiadania serwera WWW na porcie 80 do obsługi subdomen. Podkreślono, że DNS nie obsługuje portów, co ogranicza możliwości przekierowań.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA