Witam, ostatnio robiłem instalacje mojego Zetora 8045 i napotkałem się na taki niepodłączony włącznik, macie pojęcie do czego on służyć i gdzie się go podpina. Znajduje się po lewej stronie tuż obok regulatora ciśnienia.
To krańcówka. Tam była pewnie jakaś wajcha i ta krańcówka mogła zapalać kontrolkę po przestawieniu tej wajchy (coś jak kontrolka hamulca ręcznego). Mogła też coś uruchamiać w momencie przestawienia wajchy.
Taka też była moja pierwsza myśl, poza tym na tej blaszce widać bardzo dobrze wytarcie od sprężyny. Niestety nie widzę, gdzie to mogło być podłączone. Liczę na kreatywność, może ktoś ma coś podobnego w swoim ciągniku
Znalazłem to, jako wyłącznik zapłonu. Link Zatem ruch wajchy uruchamiał zapłon. Skoro zrobiono to w taki sposób, to prawdopodobnie zapłon był włączany w momencie odblokowania czegoś.
W opisie jest także "wyłącznik skrzyni biegów". Może to Cię nakieruje.
Dzięki wielkie, faktycznie to by się zgadzało, a ja nie wpadłem na to. Włącznik ten jest połączony z pedałem sprzęgła, póki nie wciśnie się sprzęgła, nie odpalisz ciągnika. Widocznie komuś to przeszkadzało. Temat uważam za zamknięty, dzięki raz jeszcze (: