logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C-330M: Głośny szum przy podnoszeniu narzędzi - możliwa awaria pompy hydraulicznej?

waldek6530 19 Gru 2024 21:23 603 9
REKLAMA
  • #1 21355450
    waldek6530
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam
    Mam taki problem z moim C-330M : podczas podnoszenia narzędzia na podnośniku słychać dość głośny szum dochodzący ze skrzyni biegów lub jej okolicy, z rejonu gdzie zamontowana jest pompa hydrauliczna i wtedy wolniej podnosi . Jak nie ma obciążenia to nie ma tez tego odgłosu. Czy to może być awaria pompy. Jak to sprawdzić nie zdejmując "żaby" . Nadmieniam, że rozdzielacz mam po prawej stronie poniżej siedzenia ale odgłos ten nie idzie od rozdzielacza. Dziekuje za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21355710
    allegro8228
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Głośny szum może być objawem zużycia pompy lub też pompa zasysa powietrze z nieszczelności, ewentualnie niskiego poziomu oleju. Proszę to sprawdzić.
  • #3 21356912
    waldek6530
    Poziom 9  
    >>21355710 Dziękuję za podpowiedź, Ale mam jeszcze w związku z tym następne pytanie : co do poziomu oleju to sprawdzałem i jest do górnej granicy na bagnecie. Nie wiem w jaki sposób sprawdzić czy pompa zasysa powietrze w wyniku jakiejś nieszczelności czy jest zużyta ?
  • REKLAMA
  • #4 21356939
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Jak ciężkie narzędzie tym podnosisz? Ten szum może być od zaworu przeciążeniowego, gdy zaczyna upuszczać przy max ciśnieniu. Przydałoby się zmierzyć ciśnienie na wyjściu na przyczepę.
  • #5 21357015
    allegro8228
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    waldek6530 napisał:
    Nie wiem, w jaki sposób sprawdzić, czy pompa zasysa powietrze w wyniku jakiejś nieszczelności, czy jest zużyta?

Proszę sprawdzić, czy w układzie hydraulicznym w zbiorniku nie robi się piana/szum. Tak jak kolega wyżej napisał, proszę kupić manometr 160 bar i wpiąć pomiędzy ciągnik a maszynę i zmierzyć podczas pracy.
  • REKLAMA
  • #6 21358066
    waldek6530
    Poziom 9  
    Dziękuje za podpowiedzi. Jeżeli chodzi o ciężar narzędzia jakie podnoszę to teraz szum ten słychać już przy podnoszeniu dwuskibowego pługa Unia Grudziądz. Ale kilka lat ta trzydziestka chodziła w talerzówce szesnastce, w kultywatorze 2,1 m z wałkami. Na tych narzędziach mogła się wypracować ?
  • #7 21358140
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Zmierz to ciśnienie.
    Podnosiłeś kiedyś ciśnienie na zaworze?
  • REKLAMA
  • #8 21360238
    waldek6530
    Poziom 9  
    Nie mam pojęcia czym się podnosi to ciśnienie.
  • Pomocny post
    #9 21455903
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 322
    waldek6530 napisał:
    Na tych narzędziach mogła się wypracować ?

Nie koniecznie.
    Szum pompy oznaczać może kilka rzeczy.
    1. niski stan oleju hydraulicznego.
    2. gęsty olej hydrauliczny(trudności z jego zaciąganiem)
    3. zatkany lub przytkany filtr oleju hydraulicznego(masz przy prawej nodze pod deklem aluminiowym).
    4. łapanie powietrza przez pompę(zużtya pompa lub brak uszczelki na łączeniu plecaka z smokiem).
    5. zużycie wewnętrzne trybów pompy hydraulicznej.
  • #10 21478783
    waldek6530
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za informacje. Jak ruszyłem do konkretnej roboty to po około pół godziny pracy z siewnikiem wszystko się uciszyło. Prawdopodobnie chodzi tu o gęstość oleju hydraulicznego jak jest zimny to i gesty i wtedy te szumy. Po rozgrzaniu się zrobił się rzadszy i szum przepadł.

Podsumowanie tematu

✨ W ciągniku C-330M podczas podnoszenia narzędzi na podnośniku pojawia się głośny szum z okolic skrzyni biegów i pompy hydraulicznej, który nasila się przy obciążeniu i powoduje wolniejsze podnoszenie. Przyczyną może być zużycie pompy hydraulicznej, zasysanie powietrza przez nieszczelności, niski poziom oleju, gęsty olej hydrauliczny lub zatkany filtr oleju. Zaleca się sprawdzenie poziomu oleju, obecności piany w zbiorniku, a także pomiar ciśnienia hydraulicznego manometrem (np. 160 bar) na wyjściu do narzędzia. Szum może też pochodzić od zaworu przeciążeniowego przy maksymalnym ciśnieniu. Po rozgrzaniu oleju hydraulicznego szum ustępuje, co wskazuje na wpływ jego lepkości. Wskazane jest również kontrolowanie stanu filtra oleju pod prawą nogą oraz uszczelek przy pompie, aby wykluczyć zasysanie powietrza i wewnętrzne zużycie trybów pompy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA