logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C 330 - Wolne podnoszenie po wymianie pompy oleju na wzmacnianą, co sprawdzić?

aron20000 30 Lis 2010 13:14 56595 21
REKLAMA
  • #1 8808254
    aron20000
    Poziom 22  
    Ocena: 292
    Witam ok. 6 miesięcy temu wymieniłem pompę oleju na wzmacnianą. Było bardzo dobrze, ale od dwóch miesięcy zaczął bardzo wolno podnosić, siłę w miarę ma i raczej trzyma po podniesieniu. Ale podnosi nawet niewielki ciężar ok. 200kg (zresztą podnośnik bez obciążenia też) jakieś 30 sekund na pełnych obrotach! Kiedy wajchę przesunę na pozycję podnoszenie, (kiedy maszyna jest lekko podniesiona) widoczne jest wyraźne, jakby gwałtowne opuszczenie o ok. 2-3cm maszyny, takie jakby szarpnięcie i po chwili zaczyna się bardzo wolne podnoszenie. Kiedy po podniesieniu wrócimy na pozycję trzymanie podniesioną maszynę utrzymuje i podnośnik nie opada. Dodam, że rozdzielacz i tłoczysko są stare nic przy nich dotychczas nie robiłem. Może jakiś zawór bezpieczeństwa się uszkodził od nowej wzmacnianej pompy i nie puszcza ciśnienia. Od czego zacząć i na co wskazują objawy?
  • REKLAMA
  • #2 8809427
    cichus
    Poziom 22  
    Ocena: 431
    Może to być wina zbyt gestego oleju lub powaznie zanieczyszczonego filtra hydrauliki.
  • #3 8810058
    xxxmaxxx
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Kolega wyżej ma racje lecz może to być tez wina zapowietrzonego układu i te ''anomalia'' spowodowane są obecnością powietrza które jak wiadomo jest ściśliwe i zamiast pompa przepychać olej to przepycha olej z powietrzem powietrze się spręża co powoduje ze podnośnik szaleje lub idzie za powoli a jak idzie to nie ma siły
  • REKLAMA
  • #4 8810069
    browarhehe
    Poziom 15  
    Ocena: 133
    sąsiad miał problem podobny.. kosiarki nie chciało mu podnosić, a tył cały miał w remoncie..
    skrzyni biegów nie ruszał, a tam był "syf" z oleju, i zapychało kilka razy filtr, a teraz nie widzę żeby miał problemy..
  • #5 8810359
    aron20000
    Poziom 22  
    Podnosnik chodzi cały czas jednakowo tzn bardzo wolne podnoszenie i dziwne zmniejszenie ciśnienia na moment w chwili podnoszenia.
    Nie jest raz lepiej, raz gorzej. od ok. dwóch miesięcy jest jeden objaw bardzo długo podnosi i teraz jakby się to jeszcze pogłębiło. Po podniesieniu trzyma ciężar, podnośnik nie opada nawet z dużym ciężarem. Również podnosi odpowiednio duży ciężar jak na C330.
  • #6 8811574
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1652
    Rozumiem, że ilość i jakość oleju odpowiednie. Skoro tak to pozostaje zapowietrzanie układu zasysania oleju. A więc filtr oleju i przyłącze pompy do kanału olejowego. W filtrze wymaga sprawdzenia a właściwie upewnienia się szczelność/całość obudowy oraz pierścienia uszczelniającego. Oczywiście wkład czysty. A w przyłączu ustawienie i dopasowanie kolanka pompy a także jakość pierścienia uszczelniającego. A skoro pompa była wymieniana to należało to uczynić.
  • #7 8813699
    aron20000
    Poziom 22  
    Dziś sprawdzałem filtr jest nowy z uszczelniacza obudowy filtra nie przecieka. Więc pozostaje sprawdzić szczelność od pompy aż po rozdzielacz. Jutro postaram się to zrobić.
  • REKLAMA
  • #8 8815411
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1652
    W obudowie filtra panuje podciśnienie (ssanie pompy). Więc jakim sposobem masz ujrzeć wyciek? Na tym polega trudność wykrycia tej nieszczelności, że jej nie ujrzysz. To samo na kolanku pompy, ale tam to zwyczajnie nic nie widzisz po zmontowaniu..
  • REKLAMA
  • #9 8815533
    cichus
    Poziom 22  
    Kolanko musi być tak ustawione aby ładnie pasowało w swój otwór. Oring uszczelniający oczywiście musi być nowy.
  • #10 8817744
    aron20000
    Poziom 22  
    Powiem szczerze, że oringi nie były wymieniane, ani przy pompie ani przy obudowie filtra, to groszowa sprawa ale jak się nie miało pod ręką to zakładało się stare, może faktycznie w tym jest cały "pies pogrzebany". Z obudową filtra niema problemu 2zł i 10min pracy. Natomiast z kolankiem pompy to już trochę więcej minut :cry: Dzisiaj nie miałem czasu jutro postaram się to uczynić. Na pewno napiszę jaki skutek to przyniosło.
  • #11 9571253
    piotr5791
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam
    Wiem że temat był wałkowany w wielu wątakch ale postanowiłem zapytać. Mam problem z podnosnikiem w C-330. Ostatnio podczas drobnych prac polowych zauważyłem że przestał działac mi podnośnik-nawet nie drgnał. Początkowo wymieniłem olej, filtr, oringi a na końcu pompe, już nie wspone ile to ustrojstwo wyciągałem i skręcałem. Po któryms złożeniu o dziwo podnośnik działał wiec pojechałem podziałać w polu no i niestety po paru godzinach podnosnik ponownie przestał reagować. Rozkreciłem ponownie, kołe zabate pomimo delkoatnych luzów były zazebione. Aby sprawdził czy może poiprostu kolejna pompa jest uszkodzona odkręciłem podczas pracy rurkę przed rozdzielaczem która prowadzi od pompy - olej nie leciał a z tego co się orientuje powinien tryskać , mozna by wywnioskowac że poprostu coś powoduję że pompa wogóle nie jest załanczana, bądz coś ja rozłancza po chwili pracy. Jaka może być przyczyna, czy jest możliwe aby kołe zebate napędzające pompe miały zerwane jakieś frezy bądz kliny? Dodam jeszcze że zauważyłem iż WOM niezależny działa mi jedynie po wyłaczeniu pompy hydraulicznej, jak załcze to przestaje kręcić. Jestem laikiem w tej dziedzinie i prosze o pomoc.
  • #12 9574429
    aron20000
    Poziom 22  
    Ja rozkręciłem wszystko łącznie z tłoczyskiem wymieniłem wszystkie oringi. Tam jest jeden oring, który siedzi w takiej złączce na bloku (nad filtrem oleju, widoczny po podniesieniu pokrywy). Jeden króciec w pompie musi trafić idealnie w środek tego otworu z oringiem. Jest to o tyle trudne, że pompa z pokrywą sporo waży. Ten otwór jest połączony taka złączką na dwie śrubki M6. Trzeba poluzować te śrubki i delikatnie położyć pokrywę z pompą żeby złączka na te dwie śrubki się wycentrowała. Następnie należy delikatnie zdjąć pokrywę z pompą i dokręcić te dwie śrubki M6.
    Należy również rozebrać tłoczysko i wymienić pierścienie, nie tak dużo roboty.
    Należy wymienić wszystkie oringi nawet te przy króćcach w pompie oleju. Rozdzielacz raczej wykluczam, podnośnik chodziłby, tylko powiedzmy nie trzymałby jak należy.
    Czasem zdarza się, że pęknie sprężyna na zaworze przeciążeniowym i taki objaw to też mogłoby powodować. Ten zawór jest z boku na rozdzielaczu (z lewej strony), z tej strony gdzie jest sprzęgło. taka jakby wydłużona śruba odkręcić i zobaczyć czy sprężyna cała (pomału wyciągać żeby nie zgubić kulki). U mnie po tym remoncie podnośnik z 23-letnim rozdzielaczem chodzi jak marzenie. Pozdrawiam
  • #13 10399018
    primastar
    Poziom 13  
    Ocena: 73
    Witam koledzy ! mam pytanie gdzie znajduje się FILTR OLEJU HYDRAULIKI PODNOŚNIKA URSUS C-330 i jak się do niego dostać możne ma ktoś zdjęcia bo szczerze mówiąc nigdy go nie wymieniałem. a może raz na 30 lat zdało by się wymienić!
  • #14 10399813
    wpsowa692
    Poziom 24  
    Ocena: 464
    Z prawej strony przy blokadzie mostu masz taki aluminiowy bębenek to filltr ssawny pompy
  • #15 10402189
    aron20000
    Poziom 22  
    Filtr jest dokładnie tam gdzie kolega wyżej pisze. Jak siedzisz w swojej c330 to filtr masz przy prawej stopie (na ściance pionowej obudowy wałka atakującego i przekładni). Żeby go wyjąć potrzebne będą kobinerki i płaski śrubokręt, żeby wyjąć zabezpieczenie (coś w rodzaju "segera"). Pozdrawiam
  • #16 10402531
    primastar
    Poziom 13  
    super koledzy dziękuje za pomoc ! mam jeszcze jedno pytanie :
    po uruchomieniu silnika słyszę dźwięk ze skrzyni biegów coś podobnego jak by 2 zębatki chodziły bez oleju, ale wciskam sprzęgło i jest cicho a gdy puszczę słychać, co to może być -łożysko oporowe ? kalamitka do łożyska oporowego jest z prawej czy z lewej strony ?
  • #17 10406109
    cichus
    Poziom 22  
    Jeśli prawidłowo ustawione jest sprzęgło to łożysko wyciskowe w czasie nie używania sprzęgła powinno się nie kręcić a więc podane objawy nie wskazują na uszkodzenie łożyska wyciskowego. Objawy wskazują raczej na skrzynię biegów. Czy dzwięki ustają po wciśnięciu tylko pierwszego stopnia czy drugi również musi być wciśnięty? Z lewej koło osi pedału sprzęgła.
  • #18 10407169
    primastar
    Poziom 13  
    jak wcisnę sprzęgło delikatnie to ustają , może muszę wymienić olej w skrzyni
  • #19 10410930
    cichus
    Poziom 22  
    Pierw uzupełnić do właściwego poziomu. Jeśli to nie pomoże trzeba odkręcić dekiel do skrzyni biegów i posłuchać odgłosów skąd dochodzą. Sprawdzić luzy na wałku sprzęgłowym I stopnia.
  • #20 10425834
    maly-1001
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    a sprawdziłeś czy nie poluzowała się gałka rozdzielacza podnośnika ta z prawej strony pod siedzeniem bo może być tak że podnosisz ale w rzeczywistości w skutek luzu rozdzielacz otwiera się tylko częściowo .Ale to tylko taka moja hipoteza i nie mówię ze tak jest u ciebie ale od tego bym zaczął
  • #21 10933280
    Mirek_1423
    Poziom 1  
    Ocena: 7
    mam problem z 30 kupilem nowy rozdzielacz i podnosnik jak nie trzymał tak nie trzyma podnosi ale słabo
  • #22 16208469
    cezar-c4
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam.
    Dawał ktoś dodatkowe podkładki pod sprężynę w rozdzielaczu? Ja u siebie wymieniłem pompę hydrauliczną na wzmocnioną o wydajności 25l , nowe tłoczysko +tłok+ pierścionki podnośnika. Podnośnik podnosił ciut lepiej. Z okolic pompy słychać było "buczenie" , jakby zębatki się nie zazębiały. Z boku rozdzielacza wykręciłem nakrętkę 24 , dałem trzy podkładki, skręciłem. Podnośnik idzie do góry szybko na wolnych obrotach, "buczenie" ustało. Mam widlaka na tył więc paletę 650 kg podnoszę bez problemu. Ktoś mi powiedział że z tymi podkładkami to trzeba uważać bo może pompa pęknąć lub simeringi wywalić.

Dodano po 31 [minuty]:

Mirek_1423 napisał:
    mam problem z 30 kupiłem nowy rozdzielacz i podnośnik jak nie trzymał tak nie trzyma podnosi ale słabo

To że podnośnik nie trzyma to albo rozdzielacz zużyty albo nieszczelny cylinder tłok pierścionki. U mnie było wszystko porysowane przez opiłki. Koszt cylindra + tłoka+pierścionki+ oringi 136 zł . Przy okazji należy wyczyścić/wymienić filtr hydrauliki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wolnym podnoszeniem w podnośniku C-330 po wymianie pompy oleju na wzmacnianą. Objawy obejmują długie czasy podnoszenia, szarpnięcia przy uruchamianiu oraz utrzymywanie ciężaru po podniesieniu. Uczestnicy dyskusji sugerują kilka potencjalnych przyczyn, takich jak zbyt gęsty olej, zanieczyszczony filtr hydrauliczny, zapowietrzenie układu, nieszczelności w połączeniach oraz zużycie oringów. Wskazują również na konieczność sprawdzenia szczelności od pompy do rozdzielacza oraz wymiany oringów, co może poprawić działanie podnośnika. Dodatkowo, niektórzy użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z wymianą rozdzielacza i filtrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA