logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 55UP81003LR - Dym i strzały napięciowe, czy to wina telewizora czy sieci?

kmurawski1997 19 Gru 2024 23:21 408 0
REKLAMA
  • #1 21355598
    kmurawski1997
    Poziom 1  
    Cześć, mam od niedawna problem z telewizorem LG 55UP81003LR.
    Jakieś 3 tygodnie temu, podczas użytkowania telewizora, poszedł biały, gęsty dym dołem i dość mocno było czuć spaleniznę. Dodam tylko, że pomimo spalenizny i dość gęstego dymu telewizor pracował normalnie (obraz był, dźwięk był) do czasu wyłączenia korków. Wczoraj był Pan, który zdiagnozował problem i wymienił bodajże zasilacz, który jego zdaniem "nadpalił się". Z racji tego, że jest to dość młody telewizor, bo ma tylko 3 lata, zasugerował, że najprawdopodobniej przyczyną był nagły skok napięcia w sieci elektrycznej. Kupiłem listwę antyprzepięciową i dzisiaj podłączałem telewizor ponownie. Przez 4 godziny pracował normalnie, ale wieczorem usłyszałem 3 "strzały napięciowe"? Nie mam pojęcia, jak to opisać słowami. Ewidentnie odgłos szedł albo z listwy, albo z telewizora. Z telewizorem nic się nie wydarzyło, dalej pracował normalnie, ale odłączyłem go od prądu i całą listwę podpiąłem do innego gniazda (na tym samym obwodzie). Nie minęła minuta i kolejny taki sam strzał napięciowy, przy czym zauważyłem zanik obrazu i dźwięku na około 0,5 sekundy. Tak jakby na moment TV został odcięty od prądu.
    Dodam jeszcze, że na tym samym obwodzie na stałe pracuje tylko jeszcze lodówka, a jest to B16. Do listwy razem z telewizorem podpięte są dekoder i router Wi-Fi, z którymi jest raczej wszystko w porządku.
    Moje pytanie do was brzmi, czy problemu i rozwiązania szukać w sieci elektrycznej w mieszkaniu, czy dalej w telewizorze? Jeśli w TV, to co może być przyczyną takich sytuacji?
    AI: Czy możesz opisać stan i wiek instalacji elektrycznej w Twoim mieszkaniu? Czy były jakieś wcześniejsze problemy z elektryką?
    Blok ma mniej więcej 20/22 lata, więc instalacja elektryczna też. Co do stanu sieci nie mam pojęcia.
    AI: Czy zauważyłeś podobne problemy z napięciem lub działaniem w przypadku innych urządzeń podłączonych do tej samej sieci elektrycznej?
    Kilka miesięcy wcześniej zauważyłem częste zawieszanie się komputera PC (który wtedy był podłączony pod ten sam obwód). Ten problem znikł samoistnie, nie mam pojęcia, czy jest to powiązane z aktualną sytuacją telewizora. W tej chwili komputer PC i telewizor pracują już na różnych obwodach.
  • REKLAMA
REKLAMA