logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zasięg GSM dla modemu Sparrow NW10 w słabym terenie?

K_7730 20 Gru 2024 15:08 159 1
REKLAMA
  • #1 21356288
    K_7730
    Poziom 3  
    Ocena: 8
    Witam
    Na pewno wybrałem złe forum więc proszę o przekierowanie.
    Mam problem z zasięgiem sieci GSM.
    Jest układ w pewnym miejscu który ma przekazywać informację poprzez sieć GSM z jednego urządzenia do jakiegoś komputera w jakimś biurze na którym będą generowane raporty o pracy tego urządzenia.
    Problem w tym że w tym miejscu gdzie jest urządzenie jest słaby zasięg telefonii. Nawet nie chodzi o operatora (każdy jest słaby).
    Z rozmową są nawet kłopoty.
    Urządzenie jest mobilne więc anteny kierunkowe odpadają. Podniesienie modemu na większą wysokość też odpada.
    Do komunikacji używam modemu Sparrow NW10.
    Może ktoś zna sposób aby poprawić komunikację. Zastosowanie wzmacniacza, anteny.
    Mam z w tej kwestii małe doświadczenie więc proszę o pomoc i z góry dzięki.

W załączniku zamieszczam kartę katalogową i instrukcję użytkownika.
    Załączniki:
    • Sparrow_NW10_instrukcja-uzytkownika.pdf (2.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • datasheet_Elmatic_Sparrow_NW10_ENG.pdf (396.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21356324
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 213
    najtaniej, wymień anteny, w zestawie z urządzeniem są 2-3dBi a dostępne są z większym zyskiem, nieco dłuższe niż te oryginalne 5 i 14, urządzenie nie straci na mobilności. Kosztowo z wysyłką w granicach 40zł. Dalej, jeśli urządzenie ma być mobilne to w droższych wariantach można pomyśleć o zakupie i instalacji repetera gsm w budynku/hali, kosztowo ok 400zł. Inne warianty jak mówisz nie wchodzą grę, przyłącze anteny zewnętrznej.
REKLAMA