logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć sterownik Wi-Fi do żaluzji? Instrukcje montażu w puszce 6-7 cm

duda01 20 Gru 2024 15:28 603 6
REKLAMA
  • #1 21356314
    duda01
    Poziom 7  
    Ocena: 16
    Witam.
    Fachowiec zakładał mi do kilku żaluzji sterowniki Wi-Fi. Zapłaciłem za robotę i materiał. Wszystko chodziło dobrze do czasu, gdy jeden ze sterowników odmówił posłuszeństwa. Pan zdemontował i zabrał sterownik, twierdził, że z reklamacją nie ma problemu, ale już nie sposób było się z nim skontaktować. Postanowiłem sam sobie poradzić i kupiłem dwa takie sterowniki jak na zdjęciu. Jeden podłączyłem w miejsce popsutego i dobrze działa. Chciałbym założyć drugi do żaluzji w której jeszcze nie był montowany sterownik, ale w środku puszki jest tak jak na załączonych zdjęciach. Nie jestem pewien czy dobrze chcę to podłączyć więc proszę o konkretne wytyczne jak to zrobić.

Sterownik Wi-Fi do żaluzji z oznaczeniami. Widok wnętrza puszki elektrycznej z wystającymi kablami i przymocowanym przełącznikiem. Wnętrze puszki elektrycznej z wystającymi kablami.

Chyba konieczne jest zlikwidowaniu obu tych kostek połączeniowych, bo choć puszka ma 6-7 cm głębokości, to wszystko razem nie chce się zmieścić do środka. Nie wiem, może przeszkadzają wystające koszulki kabli zasilających. Oczywiście chcę aby żaluzje można było sterować zarówno z aplikacji jak i klawiszami.
  • REKLAMA
  • #2 21356372
    User2039
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Jeżeli nie planujesz wymiany puszki na większą, to należy uzyskać więcej przestrzeni w starej puszce, czyli skrócić białe koszulki przewodów, zmienić kostki na np. Wago 2273-202 2273-203, skrócić przewody, i w ostateczności zakupić inny włącznik, który zajmie mniej miejsca w puszcze.
  • REKLAMA
  • #3 21356490
    duda01
    Poziom 7  
    OK, z tym powinienem sobie poradzić. Czy ktoś mógłby rozpisać szczegółowo jak to podłączyć prawidłowo. Sprawdziłem próbnikiem, że bez naciskania klawiszy napięcie jest na brązowym kablu na górze wyłącznika po prawej stronie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21356650
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 802
    duda01 napisał:
    jak to podłączyć prawidłowo.

Można porównać z tym funkcjonującym.
    Ten brązowy (po prawej stronie) należy dodatkowo połączyć z L sterownika, niebieski (z kostki) dodatkowo z N sterownika, pozostały brązowy i czarny usunąć z włącznika i połączyć odpowiednio z L1, L2 sterownika. S1, S2 sterownika połączyć z włącznikiem w miejsce usuniętych przewodów.
  • #5 21356797
    duda01
    Poziom 7  
    Nie do końca mogę porównać z funkcjonującym, bo tam w jednym rzędzie są trzy kontakty do sterowania 3 żaluzjami i dwa napięciowe a ze ściany w puszce ze sterownikiem nie ma tych żółto/zielonych. Pytanie mam czy oba te niebieskie po usunięciu z kostki podłączyć do N, czy tylko jeden, a drugi ma pozostać w kostce i czy żółto niebieskie pozostawić w kostce tak jak były? Tak to teraz wygląda.

Widok na instalację elektryczną z przewodami i sterownikiem.
  • Pomocny post
    #6 21356826
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 802
    Tak jest dobrze. Tylko niebieskie połączyć razem (ten, co teraz jest niepodłączony). Jeśli na złączu sterownika się nie zmieszczą, to połączyć na kostce. Na obudowie znajduje się schemat połączeń.
    Link
  • REKLAMA
  • #7 21356910
    duda01
    Poziom 7  
    Połączenie zgodnie z ostatnim zdjęciem plus oba niebieskie razem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z podłączeniem nowego sterownika Wi-Fi do żaluzji, po tym jak poprzedni przestał działać. W celu montażu nowego sterownika w puszce o głębokości 6-7 cm, zaleca się skrócenie przewodów oraz wymianę kostek na mniejsze, np. Wago 2273-202 lub 2273-203. Należy połączyć brązowy przewód z L sterownika, niebieski z N, a pozostałe przewody odpowiednio z L1 i L2. W przypadku braku miejsca na złączu sterownika, można połączyć przewody na kostce. Użytkownik powinien również upewnić się, że oba niebieskie przewody są połączone razem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA