Czy można zaktualizować Windows 10 Pro 1803 do 22H2 z pendrive’a bez usuwania zainstalowanych programów i którą opcję instalacji trzeba wybrać?
Tak, ale tylko wtedy, gdy uruchomisz instalację jako aktualizację z działającego Windows i wybierzesz opcję zachowania danych oraz aplikacji; wtedy podmieniane są głównie pliki systemowe, a programy zostają [#21357054][#21356880] Jeśli pendrive jest bootowalny i startujesz z niego komputer, to najpewniej wykonasz instalację systemu od nowa bez programów [#21356574][#21356827] W wątku potwierdzono też, że aktualizację można zrobić przez Asystenta aktualizacji lub `setup.exe` uruchomione z poziomu Windows, a po takiej aktualizacji programy działały dalej [#21360181]
Czy podczas aktualizacji Windows 10 Pro wersja 1803 (64-bitowy) do Windows 10 Pro 22H2, za pomocą nośnika pendrive z wersją instalacyjną, programy zainstalowane w obecnym systemie zostaną usunięte?
Czy pozostaną one nadal zainstalowane, tak jak przy innych (mniejszych) aktualizacjach?
Czy przy takiej aktualizacji wybiera się opcję "nowa instalacja", czy coś innego?
>>21356475 co masz dokładnie na tym pendrivie, bo jeśli to bootowalny z obrazem, to zainstalujesz odnowa system i chba nie bedzie programów. Dlaczego nie aktalizujesz poprzez windows update?
Dokładnie na pendrivie mam to co zrobił MediaCreationTool_22H2.exe, ściągnięty ze strony https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10.
Aktualizację za pomocą tego narzędzia zaleca Eset.
"Podczas uaktualniania do systemu Windows 10 22H2 użyj narzędzia Media Creation zgodnie z zaleceniami."
Chciałem zrobić to zgodnie z zaleceniami z ESET i Microsoftu.
Poza tym, czytałem w Internecie, że nie udawało się takie uaktualnienie i to wielu osobom.
Jest ona dostępna przy upgrade - uruchomieniu setup.exe - z poziomu działającego systemu Windows. W takim wypadku - pomijam jakieś błędy wynikające z pecha - zawartością dysku pozostanie nienaruszona i gotowa do działania. Podmienione zostaną wyłącznie pliki systemu.
Aktualizacje idzie zrobic z zachowaniem danych. warto też sprawdzić wielkość partycji Recovery, czy wymaga zwiększeniu?
Czy Recovery da się zwiększyć, tak jak inne partycje, w "Zarządzanie komputerem - Zarządzanie dyskami"?
Kiedyś chyba się to nie udawało. Poza tym są dwie partycje Recovery: jedna około 1 GB, druga około 200 MB.
Czy ten błąd będzie przy wszystkich opcjach aktualizacji:
- Windows Update,
- uruchomienie instalacji z pendrive'a z zachowaniem danych i aplikacji,
- uruchomienie setup.exe z działającego systemu
?
Okresowy była wyłączana automatyczna aktualizacja ze względu na słabe łącze. Windows Update bardzo je obciążał, sprzęt zresztą też, i nie dało się normalnie pracować.
Teraz zauważyłem, że aktualizacje się nie instalowały (do wersji 1903 i do wersji 20H2), bo było niepowodzenie instalacji 0x80240034.
Sprawdziłem właśnie na Elektrodzie gdzie jest podane rozwiązanie tego problemu.
Aktualnie aktualizacja do 22H2 też się zatrzymała na 88%.
Spróbuję zastosować to co jest tam napisane.
Może napiszę jak JA to robię.
Po pierwsze usuwam wszystko co jest w katalogu : C:\WINDOWS\SoftwareDistribution\Download - ręcznie
Potem z poziomu Eksploatora plików wybieram dysk C (systemowy) - właściwości -> oczyszczanie dysku -> oczyść pliki systemowe.
ZAMYKAM KOMPUTER !! - ważna zamykam a nie robię restart ( jakieś flagi sobie tu Windows ustawia
start komputera
Eksploator plików -> (wybór dysku c -> właściwości -> narzędzia -> sprawdzanie błędów
(ewentualnie tutaj jak są jakieś błędy to znowu zamykanie komputer po zakończeniu pracy)
Raz jeszcze eksploator plików -> właściwości -> narzędzia -> optymalizuj (jak nie jest niezbędne to można odpuścić)
mamy w zasadzie przygotowany komputer.
do dalszej pracy JA osobiście używam program GPartEd jak popatrzysz na układ partycji to jest tam partycja mająca około 560MB zarezerwowana dla Windows, to właśnie rozmiar tej partycji powoduje problemy.
JA OSOBIŚCIE zwiększam jej wielkość do około 800MB co powinno zapewnić poprawne działanie w 99.9999% przypadków.
Po powiększeniu tej partycji ponownie uruchamiamy Windows, kiedy się uruchomi - ZAMYKAMY system.
Ponownie startujemy Windows i dopiero teraz robimy aktualizację do 22H2
I to powinno zadziałać - jak do tej pory zadziałało we wszystkich wypadkach.
P.S.
Jeśli cokolwiek jest niezrozumiałe - pisać zanim cokolwiek zrobisz.
Będę się starał wyjaśnić wszelkie wątpliwości.
Na sprzęcie, na którym ma zrobić aktualizację, jest partycja WINRETOOLS ok. 1GB, więc to wystarczyć powinno.
Zaskakującą rzecz zauważyłem. W Windows Update jest informacja, że "Niektórymi ustawieniami zarządza Twoje organizacja".
Sprzęt nie jest podłączony do żadnej domeny. Jest w domu podłączony do Internetu. Zarządza nim użytkownik i nikt inny.
Dodano po 2 [godziny] 22 [minuty]:
Niestety przygotowanie do instalacji aktualizacji do 22H2 nie chce przejść dalej niż 88%.
Nawet po wyczyszczeniu dysku C z plików tymczasowych, po oczyszczeniu plików systemowych i usunięciu zawartości podanego katalogu.
System tak dawno był aktywowany, że nie pamiętam tego momentu, ale zapewne było połączenie z Internetem i aktywacja przebiegła online.
Wczoraj chyba ze 2-3h było 88%.
Dzisiaj po wyczyszczeniu wszystkiego, zaczęło od początku, doszło do 88% i pewnie już 3-4h tak jest.
Dodatkowo on chyba nic nie robi, bo usypia.
net stop wuauserv
net stop cryptSvc
net stop appidsvc
net stop bits
net stop msiserver
Ren C:\Windows\SoftwareDistribution SoftwareDistribution.old
Ren C:\Windows\System32\catroot2 Catroot2.old
net start wuauserv
net start cryptSvc
net start appidsvc
net start bits
net start msiserver
Nic to nie dało. Nadal dochodzi do 88% po ponownym ściągnięciu.
Windows Resource Protection found corrupt files and successfully repaired them.
For online repairs, details are included in the CBS log file located at
windir\Logs\CBS\CBS.log. For example C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log. For offline
repairs, details are included in the log file provided by the /OFFLOGFILE flag.
Jak wygląda sekcja ,,Zabezpieczenia Windows" ? Czy instalowałeś np jakiegoś darmowego antywirusa ?
Przejdź do tej strony i wybierz opcję Zaktualizuj teraz i uruchom pobranego Asystenta aktualizacji systemu Windows 10
Może to pomoże ???
https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10
Partycja, na której jest zainstalowany system ma 120GB wolnego miejsca.
Na tym sprzęcie był zainstalowany Avast, ale został odinstalowany, aby zainstalować ESET NOD32 i nie udało się to z powodu wersji systemu.
Jak nie uda mi się usunąć błędów z logów systemowych i nie ruszy dalej Windows Update, to spróbuję skorzystać zaproponowanego narzędzia.
Komputer restartuję, ale to nic nie daje.
Dodano po 3 [godziny] 57 [minuty]:
Źródłem błędów, które załączyłem jest DistributedCOM i mają identyfikator 10016.
Microsoft twierdzi, że można je ignorować, bo są naturalne.
Źródło: WHEA-Logger
Identyfikator: 17
----------
Wystąpił skorygowany błąd sprzętowy.
Składnik: Port główny PCI Express
Źródło błędu: Zaawansowane raportowanie błędów (PCI Express)
Magistrala:urządzenie:funkcja: 0x0:0x1C:0x5
Identyfikator dostawcy:identyfikator urządzenia: 0x8086:0x9D15
Kod klasy: 0x30400
Widok szczegółów tego wpisu zawiera dodatkowe informacje.
Uruchomiłem asystenta aktualizacji, ale chyba nie może działać gdy jest uruchomione Windows Update w systemie.
Pokazuje się okno.
Po zamknięciu uruchomił się samoczynnie ponownie i pokazało się okno.
Instalacja nie powiodła się: system Windows nie mógł zainstalować następującej aktualizacji, ponieważ wystąpił błąd 0x800704C7: Aktualizacja funkcji dla systemu Windows 10, wersja 22H2.
Źródło: Windows Remote Management
Identyfikator: 10142
Usługa WinRM nie może wykonać migracji odbiornika o adresie * i transporcie HTTP. Odbiornik o takich samych skonfigurowanych wartościach adresu i transportu już istnieje.
Jeżeli aktualizacja się powiodła to czy nadal jest komunikat "Niektórymi ustawieniami zarządza Twoje organizacja" i czy Zabezpieczenia Windows są nadal martwe ?
✨ Podczas aktualizacji systemu Windows 10 Pro z wersji 1803 do 22H2 za pomocą nośnika USB, użytkownicy obawiają się, czy zainstalowane programy zostaną usunięte. W odpowiedziach podano, że przy odpowiedniej opcji aktualizacji można zachować dane i aplikacje. Użytkownik, który próbował zaktualizować system, napotkał problemy z instalacją, które zatrzymywały się na 88%. Sugerowano różne metody rozwiązania problemów, w tym czyszczenie plików systemowych, wyłączenie usypiania oraz użycie narzędzi takich jak DISM i SFC do naprawy uszkodzonych plików. Ostatecznie aktualizacja powiodła się przy użyciu asystenta aktualizacji, mimo wcześniejszych trudności. Wygenerowane przez model językowy.