Mam pytanie o przejście z routera MikroTik hAP Lite na hAP ax2. Oba bazują RouterOS Level 4. Czy można bezproblemowo przerzucić całą konfigurację sieci przez WinBox-a z jednego routera na drugi, czy zmuszony będę do ponownej ręcznej konfiguracji? Jak wiadomo konfiguracja MikroTik-ów jest mocno rozbudowana i upierdliwa dla średniozaawansowanych w sieciach. Nie wiem, czy chcę przechodzić drugi raz gehennę z walką z jego konfiguracją i szukaniem igły w stogu siana jak coś nie działa, czy szukać innego urządzenia z prostrzym interface-m. Potrzebuję zmienić stary hAP Lite na coś mocniejszego bo jedzie na oparach pamięci wbudowanej przez co rwie połączenia.
Może ktoś poleci coś sensownego? Zależy mi na bardzo kompaktowych rozmiarach ze względu na lokalizację w zapchanej po brzegi rozdzielnicy multimedialnej Gabaryty mikrotika są idealne. Urządzenie musi mieć 4-5 portów, WiFi najlepiej 2,4 i 5,0 ale same 2,4 przeboleję. Anteny jeżeli zewnętrzne to dokręcane. Przepustowość 300 lub lepszą
Może ktoś poleci coś sensownego? Zależy mi na bardzo kompaktowych rozmiarach ze względu na lokalizację w zapchanej po brzegi rozdzielnicy multimedialnej Gabaryty mikrotika są idealne. Urządzenie musi mieć 4-5 portów, WiFi najlepiej 2,4 i 5,0 ale same 2,4 przeboleję. Anteny jeżeli zewnętrzne to dokręcane. Przepustowość 300 lub lepszą