logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeniesienie konfiguracji z MikroTik hAP Lite na hAP ax2 przez WinBox - możliwe?

Zonczek 20 Gru 2024 21:56 384 7
REKLAMA
  • #1 21356828
    Zonczek
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Mam pytanie o przejście z routera MikroTik hAP Lite na hAP ax2. Oba bazują RouterOS Level 4. Czy można bezproblemowo przerzucić całą konfigurację sieci przez WinBox-a z jednego routera na drugi, czy zmuszony będę do ponownej ręcznej konfiguracji? Jak wiadomo konfiguracja MikroTik-ów jest mocno rozbudowana i upierdliwa dla średniozaawansowanych w sieciach. Nie wiem, czy chcę przechodzić drugi raz gehennę z walką z jego konfiguracją i szukaniem igły w stogu siana jak coś nie działa, czy szukać innego urządzenia z prostrzym interface-m. Potrzebuję zmienić stary hAP Lite na coś mocniejszego bo jedzie na oparach pamięci wbudowanej przez co rwie połączenia.
    Może ktoś poleci coś sensownego? Zależy mi na bardzo kompaktowych rozmiarach ze względu na lokalizację w zapchanej po brzegi rozdzielnicy multimedialnej Gabaryty mikrotika są idealne. Urządzenie musi mieć 4-5 portów, WiFi najlepiej 2,4 i 5,0 ale same 2,4 przeboleję. Anteny jeżeli zewnętrzne to dokręcane. Przepustowość 300 lub lepszą
  • REKLAMA
  • #2 21357170
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    Można ale i tak nie unikniesz ręcznej edycji, interfejsy wylecą trzeba będzie wszedzie ręcznie je zmienić i tak.
  • REKLAMA
  • #3 21357636
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    Jak jesteś w winboxie otwierasz terminal i wpisujesz komende export file=config
    Cała konfiguracja poleceniami terminalowymi znajdzie sie w tym pliku.
    W teorii jakbyś zrobił kopiuje-wklej w terminal na nowym routerze to cała konfiguracja się tam pojawi. Problem jest tylko taki, gdy na obu routerach są jakieś róznice, np w nazwie interfejsów. Wiec ja preferuje wklejanie tego konfigu w nowym routerze kawałakami, i patrzenie czy coś nie zgłasza błedu. Wtedy ręcznie poprawiasz komende w pliku tekstowym i próbujesz raz jeszcze. Ale zdecydowana większość rzeczy przejdzie automatycznie.
  • #4 21358897
    Zonczek
    Poziom 10  
    To trochę lipa. Jak coś gdzieś się wysypie to nie wiem czy będę w stanie połapać się co i gdzie nie działa w tym zakręconym systemie. No chyba że będę w stanie się skonfigurować z poziomu aplikacji na Androida która jest chyba bardziej dla laików mających jedynie podstawowe pojęcie o sieciach.

To może ma ktoś propozycję innego małego gabarytowo sprzętu wartego polecenia?
  • #5 21358904
    m.jastrzebski
    To przeklejaj po 1 komendzie. Jak się coś wysypie to od razu widzisz. 15min roboty.
    Aplikacją na androida to bardziej upierdliwa wersjz winboxa. Niczego nie upraszcza.
  • REKLAMA
  • #6 21359197
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21359239
    Zonczek
    Poziom 10  
    A mogę tak bardziej po laicku? Router konfigurowałem z GUI WinBox-a, nie komendami terminala więc nie bardzo wiem jak to ogarnąć z wiersza poleceń. Wiem jedynie jak odpalić terminal
  • #8 21359243
    m.jastrzebski
    >>21359239
    Jak wpiszesz w terminal ta kondnde co napisałem to dostaniesz terminalowe wersję komend konfiguracyjnych. Wszystkich które wyklikales. I teraz generalnie kopiuj wklej do terminala na nowym routerze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość przeniesienia konfiguracji z routera MikroTik hAP Lite na hAP ax2 za pomocą WinBox. Odpowiedzi wskazują, że transfer konfiguracji jest możliwy, ale wymaga ręcznej edycji, szczególnie w przypadku różnic w nazwach interfejsów. Zaleca się użycie komendy "export file=config" w terminalu, co pozwala na uzyskanie pliku z konfiguracją, który można następnie wklejać kawałkami do nowego routera. Użytkownik wyraża obawy dotyczące skomplikowanej konfiguracji MikroTik i rozważa alternatywne, prostsze urządzenia. Wskazówki sugerują, że lepszym podejściem jest kopiowanie pojedynczych komend, aby łatwiej identyfikować błędy.
REKLAMA