logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylatory w obudowie Krux Orona migają po ustawieniu prędkości w BIOS na ASRock B760M PG

godpaw12 21 Gru 2024 17:46 990 2
REKLAMA
  • #1 21357659
    godpaw12
    Poziom 2  
    Witam
    Mam pewien problem z wentylatorami w obudowie. Jeśli ustawie w Biosie ich prędkości dostosowane do progów temperatur (Opcja: „Customizes”) to po około 5min od włączenia kompa, wentylatory zaczynają się włączać i wyłączać, a jako że u nich podświetlenie jest tylko kiedy są włączone to powoduje to ich miganie. Wiecie jak to naprawić albo w którym podzespole jest problem? Kompa składałem w Komutroniku, byłem już w salonie, nawet wysłali do serwisu ale tam zaktualizowali Bios i odesłali bez stwierdzenia usterki, nic to nie zmieniło. Jakby co to płyta główna to: ASRock B760M PG lighting wifi a obudowa to Krux Orona.
    AI: Czy wentylatory są podłączone bezpośrednio do płyty głównej, czy używasz osobnego kontrolera wentylatorów?
    Są podłączone bezpośrednio
  • REKLAMA
  • #2 21357937
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3541
    Albo hałas i podświetlanie bez takich anomalii, albo cicho i z przygasaniem.

Wentylatory i ich podświetlanie są zasilanie z 12V więc jeżeli zmniejszasz ich prędkość pracy to przez obniżenie napięcia ale wtedy niższe napięcie jest dla diod i dlatego takie kwiatki.

PS. Trzeba było nie kupować badziewia.
  • #3 21380655
    godpaw12
    Poziom 2  
    >>21357937
    A czy w takim razie jest opcja aby coś pogrzebać i jakość wyłączyć te diody?
REKLAMA