logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak kostek do podłączenia radia w Opel Corsa 2005 - jak podłączyć?

george07 12 Gru 2005 19:08 6955 13
REKLAMA
  • #1 2077582
    george07
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam! Chciałem zamontować radio w oplu cosie 2005 rok. W aucie tym jeszcze nigdy nie było mntowane radio ma zamontowane oryginalnie głosniki w drzwiał i antene a nie moge nigdzie znależć kostek do podięcia radia . Czy trzeba podpjąć sie gdzieś pod instalację? Może ktoś miał podobny problem z kolegów. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2078415
    p1szcz3k
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Jak to nie ma kostek ?? A miejsce na radio jest ?? Popatrz dobrze może są gdzięs schowane dobrze albo przyczepione .
  • REKLAMA
  • #3 2078518
    slowmot
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    Pasowałoby abyś napisał jakie radio chcesz tam zainstalować? Jeśli oryginał, to nie obejdzie się bez wizyty w serwisie.Jeśli jakieś inne, to podaj szczegóły . Kostka napewno istnieje, tylko dobrze poszukaj .
  • #4 2078665
    george07
    Poziom 13  
    Radio chcialem załozyć inne nie oryginalne, a kostek naprawde nie mogę znależć. Wybiore sie chyba do serwisu i zapytam ale naprawde zdrowo szukałem. To jest niemozliwe ażeby przy podłaczaniu radia było koniczne demotownie deski w samochodzie, obawiam sie że może coś zmienili ażebu udziwnić ponoć w corsie jest to skomplikowana sprawa oryginalne radia potafja niepasowac gdy pochodzą z różnych lat modelowych. A za oryginalne radio na kasete w promocji chcą 650 zł to sie mija z sensem.
  • REKLAMA
  • #5 2080277
    slowmot
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    Ja tam założyłbym oryginał na płytę ,a o cenę pytałbym gdzie indziej niż w serwisie....
  • #6 2080293
    woooojtek
    Poziom 19  
    Ocena: 104
    Kości do radia są tam gdzie powinny być. Te samochody mają orginalną instalację radiową i głośnikową więc tam gdzie montowane jest radio fabryczne są też i kości. Poszukaj dobrze. Zaopatrz się w stosowną przejściówkę do podłączenia, ponieważ kość od wyświetlacza nie będzie ci pasować do żadnego radia poza seryjnym. Powodzenia!
  • #7 2080298
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Kostki powinny być dość dobrze przyklejone do wzmocnienia po lewj stronie wnęki na radio. Dodatkowo bedziesz potrzebował zaślepkę, żeby zapełnić czymś tą dziurę. i najprawdopodobniej będziesz musiał zamienić miejscami plusy stały i po stacyjce.
  • #8 2081155
    Bejz
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Sie masz Błażej! Kopę lat i widzę chęci pomocy innym pozostały nadal. Niestety dane nie do końca aktualne. Kostka jest tak jak piszesz przyklejona do wiązki instalacyjnej po lewej stronie. Do montażu potrzebne będą: adaptor plastikowy żeby zamaskować otwór na radio, przejściówka z nowego złącza radiowego (jeszcze chyba nie wymyślili nazwy) na ISO oraz separator antenowy z taką dziwną końcówką antenową od strony OPLA (FAKRA) i standardową z drugiej. Warto też pomierzyć miernikiem tą nową wtyczkę bo sprzedawca może nieopatrznie sprzedać Ci kostkę do Citroena która jest taka sama tylko ma zamienione miejscami +12V i -12V. Taki drobiazg.
  • REKLAMA
  • #9 2082488
    george07
    Poziom 13  
    Rzeczywiście na belce stalowej po lewej stronie jest jakiś nalepka ale niestety nic ona nie trzyma. Postanowiłem podjechać dzisiaj do serwisu i zapytam może coś podpowiedzą, a nawiasem mówiąc to nie wiem czemu te firmy tak komplikuje życie. Czy nie mogą być wszystkie radia z takim samym podłączeniem, wiem że w oplu jest jeszcze centralny wyświetlacz ale podpina sie go inaczej w każdym modelu a ponoć w corsie to nawet w latach modelowych są jakieś różnice (chyba po to ażeby nie stosować używanych). Odpowie jest oczywiście prosta jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze, np do astry za proste radio z montażem chcieli ode mnie 1000 zł a w corsie 650 zł. rozbój na prostej drodze. Dziękuje wszystkim i pozdrawiam
  • #10 2182160
    kochaś
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    witam, może sie tu podepnę ze swoim problemem
    mam corse C z 2001r oryginalne radio tylko że nie bardzo gra :( chciałbym je wymontować i sprawdzić czy wogóle jest kabelek od anteny podpięty,ale nie wiem ja się za to zabrać. Odkeciłem 4 śrubki, wyjąłem potencjometry i próbowałem wymontować ten paneli z przodu ale jakoś nie poszło, nie chcę na siłe. może ktoś wie jak się za to zabrac fachowo, żeby nie uszkodzić.
    Z góry dzięki
  • #11 2202937
    Bejz
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Jak wykręciłeś 4 imbusy to teraz w te otwory trzeba włożyć specjalne klucze które zwolnią blokady i radio wyjdzie z kieszeni. Warto skorzystać z oryginalnych kluczy bo bardzo mocno to siedzi. W zakładach Car Audio kosztuje to 5-10pln i trwa jakieś 15 sekund. Można samemu próbować jakimiś szprychami o podobnej średnicy ale jak już napisałem naprawdę mocno to się trzyma.
  • #12 2402238
    kochaś
    Poziom 12  
    Witam znowu, radio udało mi się wyciągnąć, antena niby jest podpięta więc nie wiem dlaczego nie chce łapać fali, ale pojawił się inny problem a mianiowicie jak podłączam radio to na wyświetlaczu pojawia się napis SAFE i nie mogę słuchać nawet płytek CD, czy może mi ktoś powiedzeić co musze zrobić?
  • #13 2402418
    siwy144
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Zabezpieczenie się włączyło kodzik do radia masz :)
  • #14 2444265
    kochaś
    Poziom 12  
    Witam, rzeczywiście kodzik ale nie jestem w posiadaniu takich numerków. Może ktoś doradzi jak obejść zabezpieczenie

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Corsa z 2005 roku, mimo braku widocznych kostek do podłączenia radia, fabryczne złącza radiowe i głośnikowe są obecne i ukryte zwykle po lewej stronie wnęki na radio, przy stalowej belce. Montaż radia wymaga znalezienia tych kostek, użycia odpowiednich przejściówek (adapterów) na złącze ISO oraz separatora antenowego z końcówką FAKRA po stronie Opla i standardową po stronie radia. W niektórych przypadkach konieczna jest zamiana miejscami przewodów zasilania (stały plus i plus po stacyjce). Montaż radia oryginalnego może wymagać wizyty w serwisie, a ceny oryginalnych urządzeń są wysokie. Wymontowanie fabrycznego radia wymaga użycia specjalnych kluczy do zwolnienia blokad po wykręceniu śrub imbusowych. Po podłączeniu radia może pojawić się zabezpieczenie antykradzieżowe (kod SAFE), które wymaga wprowadzenia kodu odblokowującego. W Corsie C z 2001 roku podobne problemy dotyczą demontażu radia i sprawdzenia podłączenia anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA