logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Beko BCHA275K2S - chłodziarka ciepła, zamrażalnik słabo mrozi.

tomaszkd 22 Gru 2024 11:01 552 3
REKLAMA
  • #1 21358405
    tomaszkd
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    wczoraj wystąpił problem z lodówką w zabudowie Beko BCHA275K2S, otóż zauważyłem, że komora chłodziarki jest ciepła, natomiast w zamrażalniku wieje zimnym powietrzem, ale na tyle słabym, że niestety wszystko się rozmroziło. Sprężarka cały czas pracuje, wentylator działa. Wyłączyłem ją na 10 minut, włączyłem na nowo i ustawiłem chłodzenie na max, pojawiło się trochę szronu na półkach zamrażalnika, w chłodziarce trochę kropel na tylnej ściance, ale nadal jest to daleko od prawidłowej pracy.

Zadzwoniłem do jednego z specjalistów od sprzętu AGD działającego na terenie mojego miasta, powiedział, że najprawdopodobniej uciekł czynnik i są 2 opcje: albo lodówka na szrot, albo ewentualnie może napełnić czynnik za 240 zł, ale nie daje gwarancji, że za kilka dni nie będzie takiej samej sytuacji (z powodu mikropęknięć w układzie).

PS.
    Jednak to już 3 sprzęt firmy Beko w ostatnim kwartale, z którym mam problemy (wszystkie sprzęty kupione z remontem kuchni 4 lata temu) i zaczynam dochodzić do wniosku, że jedyne właściwe miejsce sprzętu tej firmy jest na szrocie.
    AI: Czy lodówka jest jeszcze na gwarancji? Jeśli tak, czy kontaktowałeś się z serwisem gwarancyjnym?
    Nie ma gwarancji
    AI: Czy w ostatnim czasie miały miejsce jakieś zdarzenia, które mogły wpłynąć na działanie lodówki, takie jak przepięcia prądu lub przestawianie urządzenia?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21358501
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    Ocena: 314
    Opisane przez ciebie objawy rzeczywiście mogą sugerować ubytek czynnika chłodzącego spowodowany rozszczelnieniem obiegu. Sprzęt raczej nadaje się tylko na elektrośmieci, bo nie ma gwarancji, że po uzupełnieniu czynnika chłodniczego znowu on nie uleci przez nieszczelności.
  • REKLAMA
  • #3 21363798
    tomaszkd
    Poziom 2  
    >>21358501 Postanowiłem jeszcze skorzystać z sugestii, którą znalazłem w internecie, żeby wyłączyć lodówkę na 48 h i wtedy ponownie załączyć. Po załączeniu, ustawieniu chłodzenia na max, po kilku godzinach w zamrażalniku niby woda w butelce 0,3 l zamarzła, ale w komorze chłodziarki nadal było wyczuwalnie ciepło. Wsadziłem do środka czujnik temp, który pokazał ok. 13 stopni, natomiast po 12 h od załączenia stała się rzecz dziwna, temperatura w chłodziarce spadła do 2 stopni i utrzymywała się tak przez ok. godzinę, po czym znowu zaczęła rosnąć do 13 stopni.
  • #4 21363902
    MDD
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    Moi drodzy. Wszyscy macie rację. Żeby to stwierdzić, to kiedyś taką lodówkę brało się na ''warsztat''. Sprawdzało się wszystko, o czym piszecie. Możliwe, że ma zatkany obieg czynnika, trzeba zrobić tak zwane płukanie, wymienić tak zwany filtr itp. Teraz mogę panu nabić, uzupełnić czynnik, ale nie daję gwarancji i skasuję 300 zł. Nie ma obecnie serwisów ani serwisantów, którzy by tak postępowali. Żeby stwierdzić, co jest, to nie wystarczą dwie godziny, ale czasami i tydzień. Ok. Może jeszcze tacy są.
REKLAMA