logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Luxor 7017 - ustawienia głowicy TSA5511 w trybie serwisowym TV

janomo 12 Gru 2005 19:14 2655 11
REKLAMA
  • #1 1820732
    janomo
    Poziom 24  
    Ocena: 247
    Witam.
    Mam taki sam TV w naprawie, nie działa głowica. Podejrzewam TSA5511 w głowicy albo opcje w trybie serwisowym. Wszedłem w tryb i są tam 3 bajty opcji. Może ktoś wie jak je ustawiać i czy któryś jest odpowiedzialny za ustawienia związane z głowicą.
    Dzięki za pomoc.
    Nigdzie nie znalazłem zawartości pamięci do takiego TV. Ewentualnie też mogła by być.
    :!:

Wydzielono z tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic10757.html
    (am)
  • REKLAMA
  • #2 1821412
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 772
    Myślę, że jest to jednak uszkodzony TSA5511, jego zamiennik to SDA3202-2.
  • REKLAMA
  • #3 1822930
    janomo
    Poziom 24  
    Podłączyłem głowicę na kablach i z pomiarów wynika że chyba jednak TSA5511AT - nie steruje varikapem. Zamówiłem - zobaczymy.
    Pozdrowienia.:|
  • #4 1842664
    janomo
    Poziom 24  
    Wymiana TSA5511 nic nie daje. Kwarc wymieniony i nic. Tester magistrali wyskazuje że PLL w głowicy odpowiada. Tranzystorki w sterowaniu pasm i varikapu OK. I wciąż żaden z tranzystorów załączających pasma w głowicy nie podaje napięcia a varikap 30V.
    Pomocy.
    Myślę że może faktycznie ustawienie bajtów opcji w trybie serwisowym może być przyczyną. Tylko czy ktoś ma opis trybu serwisowego tego TV.
    Potrafię wejść do trybu serwisowego i są tam 3 bajty opcji - może ktoś wie jak się je ustawia?
    Bardzo proszę o pomoc!
    Pozdrawiam!:cry:
  • #5 1844131
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Podaj wszystko, co masz napisane na procku (albo jakie to jest naprawdę chassis).

Pozdrawiam.
  • #6 1844959
    janomo
    Poziom 24  
    Oto wszystkie możliwe dane:
    Luxor 7017
    sweden type 1807017
    procesor:
    XC410910P pamięć: MCM2814P
    Niestety nie wiem co to za chassis, nigdzie nie ma jakiegoś sensownego symbolu, a na wygląd nic konkretnego mi to nie przypomina.
    TV pochodzi z prywatnego importu, miał być sprawny. Okazało się jednak że miał padniętego HOTa z powodu zimnego lutu pod kondensatorem powrotu.
    Potem okazało się że mie można nic dostroić i od tego czasu walczę z głowicą i trybem serwisowym.
    Dzięki za zainteresowanie!
    Pozdrawiam i proszę o pomoc.
  • #7 1845059
    amik9m
    Spec od TV
    Wygląda na to, że jest to chassis 2B-S. Spróbuj tego:

1. Wejście w tryb:
    pstryknąć po kolei (szybko i rytmicznie) klawisze w pilocie:
    [-/--], [MENU], [TV] (to ten szary - nad klawiszem [IDEAL]).

2. Poruszanie się w trybie: [P+/-].

3. Regulacje w trybie: [GŁOŚNOŚĆ+/-].
    ----------------------------------------------------
    Uwaga: w 'nokiopodobnych' trzeba czasem próbować wielokrotnie, zanim trafi się na odpowiedni 'rytm'.
  • REKLAMA
  • #8 1845264
    janomo
    Poziom 24  
    Serdeczne dzięki amik9m! W pierwszym bajcie były poprzestawiane bity związane z typem głowicy. TV już się dostraja! Trzeba ustawić OW.
    Jest jeszcze tylko problem z kolorem, jest mocno przesunięty względem luminancji i na słabszym programie często wyskakuje.
    Będę jeszcze to męczył.
    Nie wiem tylko jak Ci podziękować bo temat nie został rozpoczęty przeze mnie i nie ma przycisku Dopomógł!
    Jeszcze raz dzięki!
  • REKLAMA
  • #9 1845290
    amik9m
    Spec od TV
    Przyciskiem "Pomógł" się nie przejmuj nic a nic :)
  • #10 1868920
    janomo
    Poziom 24  
    Co za uparty telewizor!
    Ciągle mam problem z tym przesuniętym i wyskakującym kolorem.
    Wymiana kwarcu i kondziorów koło kwarcu nic nie pomaga. Kolor jest mocno przesunięty względem lumy i nawet regulacja w trybie serwisowym opóźnienia luminancji nie umożliwia właściwego ustawienia koloru względem lumy.
    Może ktoś ma pomysł co może w nim siedzieć?
    Wydaje mi się że sygnał sandcastle nie jest w pełni prawidłowy, tzn. wydaje mi się że brakuje mu jakby pierwszego schodka. Dlaczego - nie wiem.
    Dzięki za zainteresowanie.

Acha, MC44140P ( linia opóźniająca ) zmieniałem, układu XC44000 niestety nie mam do podmiany.
  • #11 1869898
    amik9m
    Spec od TV
    MC44140P to jest L.O. chrominancji, więc nie tu jest problem. Spróbuj z innym wsadem pamięci (masz na PW); jeśli nie pomoże, to trzeba by jednak podstawić ten XC44000 (MC44000).
  • #12 1871188
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z głowicą w telewizorze Luxor 7017, wyposażonym w układ TSA5511 (lub jego wariant TSA5511AT) sterujący głowicą. Pomimo wymiany TSA5511 i kwarcu, głowica nie działa prawidłowo – brak napięć na tranzystorach załączających pasma i varikap zasilany napięciem 30V. Podejrzewa się błędne ustawienia trzech bajtów opcji w trybie serwisowym, które wpływają na konfigurację głowicy. Wejście do trybu serwisowego uzyskuje się poprzez sekwencję klawiszy na pilocie, a poruszanie i regulacje odbywają się za pomocą przycisków P+/P- i GŁOŚNOŚĆ+/-. Po korekcie bitów w pierwszym bajcie TV zaczyna się dostrajać, jednak pozostaje problem z przesunięciem koloru względem luminancji i niestabilnością obrazu na słabszych programach. Wymiana układów MC44140P (linia opóźniająca chrominancję) i próby regulacji opóźnienia luminancji nie przyniosły poprawy. Sugerowano podmianę układu XC44000 (MC44000) oraz wgranie czystego wsadu pamięci, co w innych przypadkach pomogło rozwiązać problemy z opóźnieniami sygnału chrominancji i luminancji.
REKLAMA