logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool WMD 4001 X - lodówka nie działa, zamrażarka i panel działają tylko częściowo

wronieckigrzegorz 22 Gru 2024 16:57 408 9
REKLAMA
  • #1 21358930
    wronieckigrzegorz
    Poziom 3  
    Witam, mam problem z lodówką Whirlpool Side by Side WMD 4001 X.

Wczoraj przestała mi działać lodówka przy działających zamrażarkach. Panel dotykowy działa tylko po stronie zamrażarek, po stronie lodówki nic się nie wyświetla. Znalazłem uszkodzony kondensator, ten na zdjęciu 1000µF/16V, po wymianie nic się nie zmieniło. Jeżeli ktoś ma jakieś podpowiedzi, to z góry dzięki. Lodówka Whirlpool Side by Side WMD 4001 X z panelem dotykowym. Zbliżenie na płytę sterującą lodówki z kondensatorami i kablami.
    AI: Czy na panelu dotykowym pojawiają się jakieś kody błędów lub komunikaty, które mogą pomóc w diagnozie problemu?
    Nie
    AI: Czy podjąłeś inne kroki w celu rozwiązania problemu, poza wymianą kondensatora?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21359067
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    A jakie tam panują temperatury bo to chyba dla lodówki jest istotne , podobnie jak wiek pacjentki ?
  • REKLAMA
  • #3 21359106
    wronieckigrzegorz
    Poziom 3  
    Trochę lat ma faktycznie.
    Co do temperatur w domu, to normalne. Zastanawia mnie, czy jakby padł silnik lodówki, to czy normalne, że gaśnie część wyświetlacza, która odpowiada za nią. Wyświetlacz reaguje normalnie w miejscu sterowania lodówki, po dotknięciu raz sygnalizuje o tym.
    Wyświetlacz lodówki z wyświetlonym trybem oszczędzania energii eco i symbolem E Wyświetlacz lodówki z temperaturą -21°C dla dwóch stref.
  • #4 21359112
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 143
    wronieckigrzegorz napisał:
    Znalazłem uszkodzony kondensator, ten na zdjęciu

Hej

Skąd wiesz, że jest uszkodzony, jest spuchnięty? Nie bardzo widać to na zdjęciu.
    Jeśli tak, to go wymień, bo na 99% to jego wina.
    Jak wyglądają inne elementy, także kondensatory elektrolityczne? Wstaw kilka dobrych fotek płytki.
  • REKLAMA
  • #5 21359138
    wronieckigrzegorz
    Poziom 3  
    Ten kondensator był spuchnięty, nie jakoś bardzo, ale zdecydowanie w porównaniu z pozostałymi. Wymieniłem na Ted unite ten czarny, ale zauważyłem, że ma inne parametry pracy (tak mi się wydaje), nie są identyczne, więc może mimo zmiany nie zadziała. Może coś innego jest problemem, który sprawił, że kondensator się zepsuł. Zdjęcia postaram się później wstawić z lepszego aparatu.
    Dwa kondensatory leżące na materiałowej powierzchni, jeden niebieski i jeden czarny. Dwa kondensatory leżące obok siebie na powierzchni o wzorze szachownicy.
  • #6 21359158
    kecajk49
    Poziom 38  
    Podaj kod 12NC.
  • #7 21359184
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 143
    Jeśli jest na to samo napięcie lub wyższe a pojemność powiedzmy nie mniejsza niż 50% oryginału, to są duże szanse, że zadziała, jeśli nic więcej się nie uszkodziło.

wronieckigrzegorz napisał:
    ale zauważyłem, że ma inne parametry pracy (tak mi się wydaje), nie są identyczne, więc może mimo zmiany nie zadziała
  • REKLAMA
  • #8 21359198
    kecajk49
    Poziom 38  
    Kondensator kondensatorem ale jest jeszcze wiązka w drzwiach do sprawdzenia.
    Wracając do kondensatora to opis się zgadza ale pojemność w obecnych czasach to tylko deklarowana na obudowie a prawda przeważnie jest inna bo w sklepach jest gross odpadów produkcyjnych , nie żebym tego przypadku się czepiał ale bo kilka dni temu zakupiłem i ten stary ...był lepszy!
  • #9 21359313
    wronieckigrzegorz
    Poziom 3  
    W którym miejscu idzie ta wiązka? Ja nie widzę, w którym miejscu i może ktoś wie, gdzie będzie tabliczka? Czytałem, że w zamrażarce, ale nigdzie jej nie widzę.
  • #10 21359567
    kecajk49
    Poziom 38  
    Wiązki szukaj w górnym zawiasie drzwi a tabliczki w chłodziarce.
    Z tyłu obudowy też są nalepki pozwalające na dokładniejsze rozkodowanie modelu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką Whirlpool Side by Side WMD 4001 X, która przestała działać, podczas gdy zamrażarka funkcjonuje częściowo. Panel dotykowy działa tylko w sekcji zamrażarki, a w sekcji lodówki nie wyświetla żadnych informacji. Po wymianie uszkodzonego kondensatora (1000µF/16V) problem nie został rozwiązany. Użytkownicy sugerują sprawdzenie innych kondensatorów oraz wiązki w drzwiach. Pojawiły się pytania o temperatury w otoczeniu oraz wiek urządzenia, co może wpływać na jego działanie. Wskazano również na możliwość, że kondensator mógł być nieodpowiedni, a także na potrzebę zlokalizowania tabliczki znamionowej w zamrażarce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA