logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel: Jak stworzyć listę rozwijaną z wieloma obrazkami dla produktu?

emzet3012 22 Gru 2024 22:03 408 5
REKLAMA
  • #1 21359320
    emzet3012
    Poziom 2  
    Witam,
    Chciałabym się dowiedzieć, czy da się stworzyć listę rozwijaną, która zwraca obrazki przypisane do nazwy produktu?
    Przykładowo mam kilka różnych produktów, ale np. jeden produkt ma dwa czy trzy numery partii, tzn. jeden produkt = dwa zdjęcia albo i więcej.
    Czy ta lista rozwijana może zwrócić więcej niż jedno zdjęcie przypisane do produktu?
    Czy poprzez wybór produktu w liście rozwijanej da się wyświetlić również komórkę nad danym zdjęciem? tzn. ten numer partii?
    Przykład na zdjęciu Zrzut ekranu arkusza Excel z listą rozwijaną i przypisanymi zdjęciami do partii produktów.
    AI: Na jakiej platformie lub w jakim oprogramowaniu chcesz stworzyć tę listę rozwijaną?
    Excel
    AI: Jakie masz doświadczenie z programowaniem lub używaniem narzędzi do tworzenia list rozwijanych?
    Podstawowe
  • REKLAMA
  • #2 21359653
    marzatela
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Chyba jednak nie do końca rozumiem. Co dla Ciebie oznacza "lista rozwijana? Czy chodzi Ci o to, że w jakiejś komórce masz taką listę:
    Zrzut ekranu przedstawiający listę rozwijaną w arkuszu kalkulacyjnym z wybranym produktem produkt 5.
    wybierasz jakiś produkt, a w innych komórkach arkusza chcesz wstawić zdjęcia z tym produktem związane? A po kolejnej zmianie z listy - zdjecia sa usuwane, a związane z tym nowym produktem?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21359767
    emzet3012
    Poziom 2  
    Tak, dokladnie o taka liste mi chodzi. Czy w ogole jest opcja zeby zrobic taka liste ze zdjeciami?
  • REKLAMA
  • #4 21359802
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Excel nie jest i nigdy nie był narzędziem do tworzenia profesjonalnego oprogramowania.
  • REKLAMA
  • #5 21359803
    marzatela
    Poziom 15  
    Tak, da się przy pomocy VBA (czyli makr).
    Jeżeli nikt wcześniej się nie odezwie - to mogę pomóc, ale dopiero po świętach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21364308
    marzatela
    Poziom 15  
    Gdzie masz te obrazki przypisane do produktu? Wstawione w innym arkuszu czy gdzieś na dysku, a w Excelu linki do nich?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA