logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iPhone 16 Pro Max - samoczynne włączanie kamery i mikrofonu, możliwe zhakowanie?

ewelinkakilian2507 23 Gru 2024 20:34 840 5
REKLAMA
  • #1 21360440
    ewelinkakilian2507
    Poziom 2  
    W IPhonie 16 pro max włącza się sama kamera i mikrofon.
    Od kilku tygodni zauważyłam dziwne zachowania mojego telefonu np. włącznie się samoistnie kamery i mikrofonu, a od kilku dni w raporcie prywatności aplikacji widzę, że aplikacje których nie używałam, byly otwierane.
    Zaczął się ścinać i to bardzo irytująco.
    Robiłam reset telefonu i nawet później włączyłam TRYB BLOKADY, tak dla pewności. Jednak nie przyniosło to żadnego efektu.
    Również reklamy… zaczęły dziwnie wyskakiwać na całych stronach podczas korzystania z Safari
    Nie wiem gdzie mogę sprawdzić telefon i dlaczego tak się podziało. Czy muszę zmienić urządzenie ?
    Dodam też, że telefon dostałam w prezencie, więc czy jest możliwość, aby został „zhakowany” ?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 21360482
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2994
    Jaki wersja systemu operacyjnego? Czy była instalowana jakaś „lewiosa” z poza AppStore?

Zrobić backup do iCloud lub na PC do iTunes, wyzerować:
    Ekran ustawień iPhone'a z opcją przeniesienia zawartości lub zresetowania.
    Odtworzyć i nie instalować żadnych „pierdół” (filtry, gierki, filmiki) itp. A zwłaszcza nic z poza AppStore.
  • REKLAMA
  • #3 21360676
    ewelinkakilian2507
    Poziom 2  
    >>21360482
    System iOS 18.2, aktualizacja na bieżąco. Nigdy nic spoza App Store nie instalowałam.
    Zrobiłam tak, jak jest napisane. Mam nadzieję, że się uda. Na razie dziękuję za informację i jeśli byłoby coś dziwnego, to mogę napisać? :)
  • REKLAMA
  • #4 21361566
    ewelinkakilian2507
    Poziom 2  
    >>21360482 niestety, nadal mam dziwne aktywności aplikacji…
  • REKLAMA
  • #5 21362128
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2994
    Możliwe, że zerowanie było nieprawidłowe a możliwe, że jest jakieś uszkodzenie. Proponowałbym się udać do sklepu gdzie telefon był zakupiony tam pomogą lepiej niż ja, gdyż owego telefonu nie widzę a szczegóły mogą być ważne. Również proponowałbym użyć innego smartfona i nagrać owe podejrzane działanie.
  • #6 21362330
    ewelinkakilian2507
    Poziom 2  
    >>21362128
    Dziękuję za wszelkie informacje :)
REKLAMA