logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kolumny Klipsch RP-140D jako zestaw B do Yamaha R N602 w pokoju 20m² - opinie?

mangure 23 Gru 2024 22:02 327 3
REKLAMA
  • #1 21360598
    mangure
    Poziom 10  
    kolumny Klipsch RP-140D jako zestaw B do amplitunera Yamaha R N602, czy to dobry wybór? Chcę dołożyć taki zestaw do podłączonego do Yamahy zestawu Klipsch R-620 F. Zestaw byłby zamontowany na ścianie za sofą naprzeciwko dużych kolumn, pokój ok. 20 m kw. Wcześniej brałem też pod uwagę kolumny Klipsch R-51M lub R-50M, ale te za bardzo odstają na ścianie. Może macie jakieś sugestie na temat tych zestawów, a może coś innego jako zestaw B. Cena do ok. 2000
    AI: Do jakiego rodzaju treści audio planujesz używać tego zestawu B (muzyka, filmy, gry)?
    muzyka
    AI: Jakie są Twoje preferencje dotyczące charakterystyki dźwięku (np. mocny bas, zrównoważony dźwięk)?
    więcej wysokich tonów przy cichym słuchaniu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21362087
    browiec25
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Mam podobny zestaw z ymahana rn602 i dają radę jak je dobrze rozmieścisz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21362290
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9313
    mangure napisał:
    Zestaw byłby zamontowany na ścianie za sofą naprzeciwko dużych kolumn, pokój ok. 20 m kw.

Wybacz pytanie - Po co? Po co chcesz niszczyć stereofonię? Wcale nie jest tak, że im więcej kolumn tym lepiej. Oczywiście są odstępstwa od tej reguły - np. Kino Domowe - ale tam jest to wymóg wynikający ze specyfiki specjalnie przetworzonych sygnałów na pozostałe kolumny - tylko wówczas można uzyskać efekt uczestniczenia w centrum tego co się dzieje na ekranie. Jednak jeśłi masz zamiar słuchać muzyki pomysł z dodatkowymi kolumnami (nie tylko moim zdaniem) to degradacja dźwięku dla uzyskania hałasu.
  • #4 21365560
    mangure
    Poziom 10  
    może i faktycznie nie ma sensu...
REKLAMA