logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena wewnętrzna DVB T2, odległość do nadajnika ponad 50 km

kowolinho 25 Gru 2024 13:44 1545 10
  • #1 21361965
    kowolinho
    Poziom 4  
    Cześć wszystkim!

Mam pytanie dotyczące wyboru telewizora i anteny wewnętrznej. Mieszkam w okolicy, gdzie najbliższa antena telewizji cyfrowej znajduje się w odległości 51 km.
    Mapa pokazująca odległość 51 km między Rybnik Wodzisław Śląski a nadajnikiem w pobliżu Jaworzna.

Niestety, nie mogę zainstalować anteny zewnętrznej, więc zastanawiam się, jaka antena wewnętrzna sprawdzi się w tej sytuacji. Sprawa wyboru TV też pozostaje otwarta, chociaż nie wiem czy to będzie miało jakiekolwiek znaczenie w tym wypadku.

Moje pytania:

Jakie anteny wewnętrzne możecie polecić do odbioru sygnału telewizji naziemnej w tej odległości?
    Jakie cechy powinna mieć antena, aby zapewnić dobry odbiór w takich warunkach? Na co zwracać uwagę?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady :3

Dzięki z góry!
    AI: Czy możesz opisać, w jakim środowisku mieszkasz? Na przykład, czy jest to teren miejski czy wiejski, i czy w okolicy są jakieś przeszkody, które mogą wpływać na odbiór sygnału?
    Obrzeża miasta. Antena może stać na parapecie przy oknie.
    AI: W jakim typie budynku lub pokoju planujesz używać anteny? Czy jest to np. mieszkanie w bloku, dom jednorodzinny, czy może pomieszczenie z grubymi ścianami?
    Pokój w domu jednorodzinnym, ściana zewnętrzna dość gruba.
  • Pomocny post
    #2 21362126
    szarik1404
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Niestety ,ale z nadajnikiem w takiej odległości z antena wewn. nic nie zrobisz. Jak złapie jedno straci drugie. Tv jezeli chodzi o sygnał nie ma znaczenia. Nie wiem jaki masz internet ,a le jesli w miare dobry i naprawde nie masz warunków na antenę zew. , moze warto poszukac jakiegoś strima z programami.
  • Pomocny post
    #3 21362131
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3784
    kowolinho napisał:
    ...pytanie dotyczące wyboru telewizora i anteny wewnętrznej.
    W tej sytuacji proponuję jednak rozważyć montaż anteny zewnętrznej i wykorzystanie do odbioru rzetelnie wykonanej instalacji pasywnej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21363893
    kowolinho
    Poziom 4  
    Dzięki za odpowiedzi. Montaż anteny zewnętrznej nie wchodzi w grę, ale skoro wewnętrzna to za mało, to opiszę jeszcze sytuację dokładniej. To ma być drugi TV w mieszkaniu, pierwszy odbiera C z anteny zew. Problem w tym, że nie ma możliwości zrobienia switcha. Chyba że można to zrobić jakoś bezprzewodowo?
  • #5 21364016
    Mobali
    Poziom 43  
    kowolinho napisał:
    Problem w tym, że nie ma możliwości zrobienia switcha...
    A dlaczego nie jest to możliwe? W którym miejscu pojawiają się techniczne przeszkody?
    kowolinho napisał:
    hyba że można to zrobić jakoś bezprzewodowo?
    Polecam szczególnie dokładnie przeczytać #2: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1151529.html
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21364268
    szarik1404
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    kowolinho napisał:
    , to opiszę jeszcze sytuację dokładniej
    zbyt dokładnie nie opisałeś sytuacji, napisz dlaczego nie można puścić kabla do pomieszczenia z drugim tv. Spliter może być zamontowany na zewnątrz już.
  • Pomocny post
    #7 21364819
    Mobali
    Poziom 43  
    Oczywiście. Jeśli tylko pomieszczenie ma okno, to sygnał można rozdzielić na przewodzie zewnętrznym i doprowadzić do drugiego telewizora korzystając z otworu w ścianie, a ostatecznie nawet z przejścia okiennego. Okablowanie można także ułożyć wewnątrz mieszkania korzystając z kanałów w listwach przypodłogowych. Innego wyjścia zresztą nie ma, bo wykonanie tego tego bez okablowania jest niemożliwe. Przynajmniej przy rozsądnym budżecie i akceptowalnym poziomie technicznej komplikacji systemu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21365571
    kowolinho
    Poziom 4  
    Nie ma możliwości jakiegokolwiek działania z okablowaniem, bo nie ma aktualnie możliwości wiercenia w ścianach. Właśnie w tym był cały ambaras, żeby uniknąć takiej sytuacji. Dlatego myślałem o antenie wewnętrznej, bo to jest - powiedzmy - nieinwazyjne rozwiązanie.

W takim razie jedyną alternatywą pozostaje podłączenie TV do internetu i korzystanie z C+ Online, do którego akurat mamy dostęp.
  • Pomocny post
    #9 21365612
    Mobali
    Poziom 43  
    kowolinho napisał:
    bo nie ma aktualnie możliwości wiercenia w ścianach.
    Właśnie dlatego wskazałem wyżej:
    Mobali napisał:
    nawet z przejścia okiennego.
    To rozwiązanie bardzo proste, tanie i całkowicie nieinwazyjne. Montaż odbywa się bez konieczności wierceń, nacinań, itp., nawet bez narzędzi. Całość przypina podpięcie kawałka przewodu za pomocą złączek typu F.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21365621
    kowolinho
    Poziom 4  
    O, dzięki! Czy możesz wskazać artykuły/posty, z których dowiem się więcej o 'know-how' instalacji?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje anteny wewnętrznej DVB T2 do odbioru sygnału telewizyjnego z odległości 51 km od nadajnika, jednak nie ma możliwości zainstalowania anteny zewnętrznej. Odpowiedzi sugerują, że antena wewnętrzna może nie zapewnić wystarczającego sygnału w takiej odległości. Proponowane są alternatywy, takie jak podłączenie telewizora do internetu i korzystanie z usług streamingowych. Wskazano również na możliwość rozdzielenia sygnału z anteny zewnętrznej, jednak użytkownik nie może zainstalować okablowania. Ostatecznie, użytkownik rozważa korzystanie z C+ Online jako rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA