logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Contec MV-6781 TV - zniekształcony obraz i skwierczący dźwięk, co robić?

wikkon 12 Gru 2005 20:22 1242 5
REKLAMA
  • #1 2077851
    wikkon
    Poziom 10  
    Witam
    Mam problem z wyżej wymienionym telewizorkiem:(. Dostałem go za darmo od kolegi. Zaraz po dostaniu pierwsze objawy to dziwny obraz przy krańcach ekranu (podobny efekt jak w monitorach jak za dużo rozszerzy sie obraz i zaczyna nakladac sie na siebie) Ponadto przez ekran na pewnej wysokosci przechodzi pas szerokosci okolo 10cm pod ktorym obraz jest lekko ciemniejszy. Ponadto widac "duszki" za obiektami, czyli takie cienie postaci jakby tak jakby sie obraz powielal. Ponadto jest problem z dzwiekiem tzn dzwiek strasznie skwierczy. Juz rozkrecalem go i zauwazylem ze na glowicy jest zamocowana fonia rownolegla. Kiedy ja odlaczylem, dzwiek calkiem zniknal a duszki za obiektami sa wieksze :|. W sklepie elektronicznym sprzedawca powiedzial mi ze moze byc stary uklad foni juz bo kanaly sie zagescily juz i to moze byc powod jesli chodzi o dzwiek. Pomozcie mi z tym bo dopiero zaczynam zabawe z rtv :) Czy faktycznie nowa fonia moze rozwiazac problem z dzwiekiem? I co z tym obrazem????
  • REKLAMA
  • #2 2079763
    Karol 1
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    To co jest pewne... to musisz postarać się o schemat, zacząć od pomiaru napięć w układzie zasilania i ewentualnie sprawdzenia poprawności filtracji tych napieć ("przechodzący pas..."). Następnie trzeba ustalic czy nie została rozstrojona p.cz. lub czy nie jest uszkodzona ("duszki na ekranie"). dopiero na końcu pozostanie do założenia fonia.
  • REKLAMA
  • #3 2079945
    wikkon
    Poziom 10  
    I tu sie zaczynaja schody :( Bo nie ma nigdzie schematu do tego TV a nie dostalem go z telewizorem :/. Wiec bedzie problem. Bede szukal dalej ale nie wiem z jakim skutkiem :( A jak sie sprawdza poprawnosc filtracji napiec zasilajacych i czy p.cz jest rozstrojona ?
  • REKLAMA
  • #4 2079962
    Karol 1
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Podaj jakie układy scalone (najlepiej wszystkie) jakie znajdują się w tym telewizorze i mniej więcej na jakich elementach jest zasilacz... cos dopasujemy....
  • REKLAMA
  • #5 2080235
    Micek64
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Jeżeli TV nie jest już pierwszej młodości radziłbym sprawdzić elektrolity w przetwornicy - szczególnie te od filtracji napięcia B+. Najlepiej wymień je wszystkie. Powysychane kondensatory mogą powodować cuda :)
  • #6 2080422
    wikkon
    Poziom 10  
    Wszystkie uklady jakie znalazlem to:

TDA 2009
    TC4053BP
    TDA3810

TA7698AP
    M51397AP
    M50431-101SP
    M50453-012P
    M58655P
    TA7680AP

A filtry SFE to:
    6,5 Mhz
    6,0 Mhz

Jesli chodzi o przetwornice to jest na ukladzie STR59041 a na trafo pisze KDB22-1J.
REKLAMA